Hülyeség, hogy a szakáll több fekáliát rejthet, mint egy koszos vécé

Forrás: Thinkstock -
betegség vécé fekália egészség szakáll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy döbbenetet váltott ki az a nemrég felröppent hír, mely szerint a szakáll több fekáliát tartalmazhat, mint egy vécé.

A kutatók azt állítják, hogy ha a vízkészletek ugyanannyi baktériumot tartalmaznának, mint egy átlagos szakáll, már rég letiltották volna a fertőzésveszély miatt. A szakértők azonban azt is hozzátették, hogy a szakállrajongóknak nem kell azonnal a borotváért nyúlniuk, mert elképzelhető, hogy az eredményeket félreértelmezték.

Akkor szexi a favágószexuális, ha szálkás

Kozmopolita favágók, lumberszexuális ex-metroszexuálisok, divathipszterek és trendvadászok. Tökéletes testű szuperkanok, extraférfias szakállal, lehetőleg kockásban, baltával, vagy anélkül. Hölgyeim, végre eljöttek értünk a favágószexuális hímek. Itt írtunk róluk korábban.

Az eredetileg egy új-mexikói televízió műsorban bemutatott kutatás során mintát vettek férfiak egy csoportjának szakállából, majd a mintákat laboratóriumban elemezték. John Golobic, a Quest Diagnostics laboratórium mikrobiológusa bél (enterikus) baktériumokat mutatott ki a mintákban. Ez a típusú baktérium általában a bélrendszerben fordul elő. Nick Evershed, a Guardian napilap szakértője azonban így nyilatkozott az eredményről:

A széklet vizet és cellulózt is tartalmaz, mégsem állítjuk azt, hogy a víz egészségtelen, vagy hogy nem szabad több kukoricát enni.

Forrás: Thinkstock

A tiltakozások ellenére azonban továbbra is egyértelműen, hogy a szakáll baktériumokat terjeszthet, amit Anthony Hilton, az Ashton Egyetem professzora szerint kutatások is megerősítenek. Az Anaesthesia szaklapban közzétett egyik kutatásban például azt vizsgálták, hogy a sebészeti maszkok felfogják-e a sebészek arcáról lehulló baktériumokat, és hogy a szakáll befolyásolja-e a baktériumok mozgását.

Dr. Hilton elmondta, az eredmények azt mutatták, hogy a szakállas férfiak jelentős mennyiségű baktériumnak adnak otthont magukon, többnek, mint a szakáll nélküli férfiak és a nők. A szakértő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a szakállban lévő nagy számú baktérium ellenére arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez egészségügyi panaszokhoz vezetne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.