Kozmopolita favágók, lumberszexuális ex-metroszexuálisok, divathipszterek és trendvadászok. Tökéletes testű szuperkanok, extraférfias szakállal, lehetőleg kockásban, baltával, vagy anélkül. Hölgyeim, végre eljöttek értünk a favágószexuális hímek.

Még ki sem hűlt a hálószobánkban a spornószexuális pasik helye (ők egyébként a metroszexuálisok jogutódai), máris újabb férfiirányzat készül beférkőzni az agyunkba, ezáltal pedig az ágyunkba is. 

Forrás: Instagram/Lumbersexual

Nem volt nehéz kitalálni, hogy anno a spornószexuálisok magyarul igencsak idétlenül csengő neve a sport és a pornó szavak összemixeléséből született. Ahol a sport a gyönyörű testeket, a mozgást és a testépítést fedte, a pornó pedig a dolog szexis tálalását jelentette, ahogy az egész (test)kép egy vágykeltő, fülledten erotikus képkeretbe kerül. Látható, és persze hallható, hogy a favágószexuálisok magyar elnevezésekor sem igazán erőltette meg magát senki. No, de kik is ők valójában és hol találkozhatunk velük?

Ha a pasid hétvégente, jófejségből felaprítja anyádéknál a tűzifát, vagy karácsony előtt, papucsban az erkélyen állva, egy konyhakéssel belefarigcsálja a fenyőt a karácsonyfatalpba, még nem lesz trendkövető lumberszexuális. Akkor sem, ha mindezt kockás flanelingben teszi, több mint három napos borostával. Mondjuk akkor már közel jár hozzá...

A favágóirányzat követőinek jellemzői:
Metroszexuális előélet, (nem feszülős) divatos ruhák, kockás flaneling, bakancs, esetleg sapka. Edzett, szálkás test, ápolt külső, rendezett szakáll. Balta, Stihl fűrész igény szerint.

Vagyis a metroszexualitás nem tűnik el, csak átalakul. A lumber annyiból más, hogy húzódik mögötte egy extra szándék. Méghozzá az, hogy szeretne önmagához valami plusz férfiasságot adni. Szőrt növeszt, de már nem borostát vagy bajuszt, hanem rögtön szakállat. Csírájában fojtja el az esetleges nőies vonásokat, vagyis a "favágóság" imitálása tulajdonképpen erődemonstráció.

Forrás: Facebook/Lumbersexual, Instagram/Lumbersexual

Az amerikai Cosmopolitan szerint a tettetett ápolatlanság mögött az az elmélet húzódik, hogy az újgenerációs lumberszexuális férfi azért nem néz tükörbe, mert az amúgy nem található meg a természetben. Vagyis pont ugyanannyi pénzt költ a szépségére, mint korábban, de mostantól szándékosan akar igényesen mocskosnak látszani.

A szakáll újra szexi! De mikor is lett az?
Zanin Éva társadalomtörténész szerint a kétezres évek közepe felé tapasztalható metroszexuális férfidivatra bizonyos válaszreakció lehet a mostani arcszőrzet viselésének elterjedésére: "Erre az önkifejezési válságra érkezhetett egyfajta válaszreakcióként az arcszőrzet viselésének elterjedése, amely ugyanakkor továbbra is a külsőségekre odafigyelő, érzékenyen összeválogatott lookokkal párosult. Vagyis mintha az arcszőrzet átvette volna a heteroszexuális férfiasság jelzésének látszólagos szerepét. A kialakulása viszont mégis erősen kötődik egyfajta férfiasabb férfiasság kifejezésének a vágyához." Szakálldivat-elemző cikkünket itt érheted el.

Lumbersexuality ide, vagy oda, az új trendet követő pasi aligha csapja a vállára a fejszét, és vonul ki az erdőbe, ha élete párja új szekrényt szeretne azon cuccainak, melyek közül soha nincs egy olyan rongy sem, amit felvehet. Továbbra is az IKEA az egyetlen hely, ahol a 21. századi lumberman megmunkált fa közelébe kerül, a komódot pedig, ahogy eddig is, lapra szerelve szállítják házhoz. A lényeg tehát, hogy a kamufavágók nem ölik a fákat. Csak felvesznek egy olyan szerkót, amiben megtehetnék...

Forrás: Instagram/Lumbersexual
És akik nem is tudtak róla, hogy azok...
A Gawker.com szerint tökéletes lumberszexuális volt a Szex és New York sorozat Aiden Shaw-ja, aki 2000 óta játszotta a nagyvárosi favágót. De a lap megemlíti a Szívek szállodája Luke-ját is, akit kockás inge és baseballsapkája nélkül elképzelhető, hogy fel sem ismertünk volna. És természetesen ott van Chuck Norris is, aki fog egy darab kolbászt, berakja a DVD-lejátszóba, és visszanézi a disznóvágást. Nyilván ő a tökéletes lumberjack, és mindig is ő volt.

Nem annyira új keletű tehát a favágószexualitás, mint amennyire első hallásra gondolnánk. Nem is kell messzemenő következtetéseket levonni az új dili kapcsán, elég, ha üdvözöljük, hogy leáldoztak a hereszorító naciknak és a babapopsi puhaságú férfiarcoknak.

Bizarr figurák – ők az idei bajusz- és szakállkirályok
Idén is megrendezték a nagy Bajusz és Szakáll versenyt Portlandben, Oregonban. A férfiak többféle kategóriában mutathatták meg büszkeségeiket. Íme, a világ legpompásabb szőrei.