Vérátömlesztés-para: Miket szedhetünk össze a transzfúzió által?

Forrás: Thinkstockphotos -
operáció műtét vérátömlesztés tejallergia mogyoróallergia véradás gyermekkor ételallergia mandula transzfúzió kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éppen egy éve, 2014 májusában foglalkoztunk azzal a kérdéssel, vajon adhatnak-e hazánkban vért a melegek. Akkor alaposan körüljártuk a témát, hogy mégis mire alapozzák fenntartásaikat a szakértők. Korábbi írásunkból kiderült, hogy a vérátömlesztés bizony nem veszélytelen beavatkozás, a véradó ugyanis számos betegség kórokozóját átadhatja a vért kapó betegnek.

Így történhetett meg, hogy egy nyolcéves kanadai kisfiú ételallergiát kapott. A gyermeket rosszindulatú agydaganattal műtötték, ekkor került sor a transzfúzióra, utána nem sokkal pedig kiderült, hogy nemcsak hasznos plazmákat, de valami egészen mást is kapott a donortól.

Forrás: Thinkstockphotos

Az ABC News beszámolói szerint a tünetei két héttel a kezelés után jelentkeztek, amikor is rosszul lett a lazactól. Később pedig súlyos anafilaxiás sokkot kapott a mogyoróvaj miatt.

Mit kell tenni anafilaxiás sokk esetén?

Az anafilaxiás sokk az allergiás reakciók egyik legsúlyosabb formája. Életveszélyes is lehet, ha nem ismerik fel idejében a tüneteket, és ha nem érkezik meg elég gyorsan a segítség. A betegség oka egyelőre ismeretlen, csak annyi bizonyos, hogy azoknál fordul elő, akik allergiásak valamire. Leggyakrabban a dió- és halfélék, a mandula, a mogyoró, a tojás és a tej okozhatnak rohamot az ezekre érzékenyeknél.

Ha valakinél anafilaxiás sokk alakul ki, vagyis nehezen lélegzik, esetleg fullad, izzad, elsápad, és különböző kiütések, duzzanatok jelennek meg rajta, azonnal értesíteni kell a mentőket. Ha a beteg a sokkos állapot ellenére eszméleténél van, jobb, ha fekve marad. Ha azonban eszméletét veszti, ellenőrizni kell a légutakat, és stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Ha kell, segítsünk beadni az adrenalininjekciót is, és várjuk meg a mentők kiérkezését!

A torontói gyermekkórház orvosai végül kikérték a kanadai vérbankból a vérdonor leleteit és adatait, így derült fény arra, hogy igen súlyos ételallergiában szenvedett. Az esetet követően a kisfiút kezelő dr. Julia Upton és munkatársai a Canadian Medical Association Journal április 7-i számában elmagyarázták, hogy az ételallergiában szenvedő vérdonorok átvihetnek egy allergiát kiváltó antitestet, az úgynevezett immunglobulin E-t (IgE) a vér olyan összetevőiben, mint például a vérlemezkék.

Bár ritka, a szülőknek és az orvosoknak tisztában kell lenniük ennek lehetőségével olyan esetekre, amikor a vérátömlesztésen átesett gyermekekben hirtelen ételallergia jelentkezik olyan élelmiszerekre, amelyeket korábban biztonságosan fogyaszthattak.

Upton ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad túlságosan aggódni az allergia vértermékek által történő passzív átvitele miatt, mert az állapotnak rendkívül kedvező a prognózisa, és jellemzően néhány hónap alatt elmúlik. Ez történt a gyermek esetében is, aki így tulajdonképpen csak egy időre kapta meg a betegséget, és pár hónapon belül ki is gyógyult belőle.

10 súlyos tünet, amit az allergia okozhat

Az allergia tipikus reakcióiról, a nátháról, tüsszögésről és csalánkiütésről sokat hallunk. Arról azonban csak ritkán szól a fáma, hogy akár életveszélyes tünetek is leselkedhetnek a betegekre. Hiánypótlásként korábban összegyűjtöttük az allergia tíz legsúlyosabb következményét!

A VÉRADÁS TOVÁBBRA IS NAGYON FOTOS!

Mindenki nonstop egészséges akar lenni. A vérnyomása miatt aggódik, szívbetegségek ellen küzd, a rák kialakulásának kockázatát igyekszik minimálisra csökkenteni. Önsanyargatással, csodanövényekkel, méregdrága gyógyszerekkel és vitaminokkal doppingol nap mint nap, közben pedig a daganatoktól, a szívinfarktustól és a stroke-tól retteg. Mindközben tíz percet nem fordít arra, hogy egészségesebb legyen...

Aki önmagáért nem teszi meg ezt az apró lépést, egy vadidegen miatt sem fogja. Mint oly sok más esetben, itt is csak akkor kezdenek el aggódni, sürögni-forogni, amikor már bekövetkezett a baj, amikor műteti beavatkozás kell, ha baleset történt. Csak akkor, ha családtagnak van szüksége rá, ismerőssel esett meg valami, vagy ha olvasott róla a Facebookon. Mégis miért nem adnak egymásnak vért az emberek? – tettük fel a költői kérdést korábbi cikkünkben, a választ azonban még mindig nem találtuk meg...

Te miért nem adtál még vért soha?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.