Vigyázz, már a bor se az igazi - ezek roncsolják szét tutira a fogaidat

Forrás: Thinkstock -
szájüreg fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan ételek és italok, amikről már gyerekkorunk óta papolnak a szüleink és a fogorvosunk, hogy mennyire ártalmasak a fogainknak. Azonban van még 5 olyan dolog a környezetedben, amiről nem is gondolnád, mennyire árthat a fogaidnak. Ha bármelyiket is fogyasztod ezek közül, mostantól kis mértékben tedd!

Dzsúzok

Míg a hidegen sajtolt gyümölcslevek tele vannak értékes tápanyagokkal, addig a facsart levek inkább marják a fogzománcot, és baktériumok tömkelege lesz a szádban magas cukortartalmuk miatt. Hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc facsart gyümölcslevedről, idd szívószállal úgy, hogy ne érjen a fogaidhoz, valamint utána várj legalább 45 percet a fogmosással.

Rágható vitaminok

Legfőképp az ízük miatt szeretjük őket, de pont ez az, ami a legnagyobb kárt okozhatja a szájüregben, hiszen természetesen az is tele van cukorral. Helyette a vitaminokat inkább tabletta formájában vidd be a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock


Barbecue-szósz

A nyári kerti bulik egyik állandó tagja, azonban kevesen tudják, hogy az édes, sűrű szósztól hosszú távon elszíneződhetnek a fogak.

Szárított gyümölcsök

„Finom, egészséges, karcsúsít.” Ezt olvashatod sok helyen, de rossz hírünk van, a fogaid őket sem fogják igazán szeretni. Ha mégsem tudnál lemondani róluk, moss fogat, vagy legalább fogselymet használj, miután ettél belőlük.

Fehérbor

A vörösbort szokták a szájhigiénia nagy ellenségének említeni, ám ez nem igaz, a fehérbor kártékonyabb! A forró, nyári estéken se foszd meg magad a borozás örömeitől, ám ha fehérbort iszol, mindig jusson eszedbe, hogy a benne lévő savak marják a fogzománcot, így nagy mennyiségben nem a legideálisabb. Ha teheted, egyél mellé sajtot, mivel gazdag fehérjében, kalciumban és foszforban, ezért semlegesítheti a borban lévő, ártó savakat.

Forrás: Thinkstock
Visszaragasztotta kiesett fogát a nőhttp://www.life.hu/drlife/20150601-visszaragasztotta-kiesett-fogat-a-no.htmlEgy 48 éves nő tíz évig a fogorvos közelébe sem ment, mert édesanyjánál így állapították meg a torokrákot. Dr. Life--Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz! Avagy a sokkoló magyar fogállapotokhttp://www.life.hu/drlife/20150528-mutasd-a-fogad-megmondom-hol-elsz-borzaszto-hazank-szajegeszsegi-allapota.htmlÖsszehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa – és így hazánk – lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő...Dr. Life--Alma, szódabikarbóna, rágógumi - Íme a legismertebb fogászati tévhitekhttp://www.life.hu/drlife/20150223-a-fogapolassal-kapcsolatos-tevhitek-karokat-okozhatnak.htmlÉvről évre változnak a fogápolással kapcsolatos hiedelmek. Árt, nem árt, használ, nem használ. De mi az, ami igazán hasznos a fogsor ápolásában? Fogászati tévhitek, hiedelmek nyomába eredtünk.Dr. Life--Ráncos bőr, rövid fogak - arcod árulkodik egészségi állapotodrólhttp://www.life.hu/drlife/20141212-ritkulo-szemoldok-rovid-fogak-az-arc-arulkodik-egeszsegi-allapotodrol.htmlNagy orr, ráncok, hajhullás - a legtöbben változtatni szeretnénk a kevésbé előnyös dolgokon. Az arcvonások azonban sok mindenről árulkodnak: a kidülledt szemek például pajzsmirigy-rendellenességet jelezhetnek. De vajon mire utalnak a rövid fogak, a ritkuló szemöldök? Most eláruljuk!Dr. LifeThinkstockA bölcsességfogak pszichológiája: mitől függ, kinek kell szenvednie miattuk?http://www.life.hu/drlife/20140909-a-bolcsessegfog-filozofiaja-uzenete.htmlNem tudni, mikor jönnek, vagy érkeznek-e egyáltalán. Van, akinek a pubertáskor végén már mocorognak, de olyan is, aki 30 évesen is szenved tőlük, vagy éppen akik számára sosem derül ki, van-e egyáltalán bölcsességfoguk. Eltávolításukról a fogorvosok is különböző véleményen vannak. De akkor mi az igazság? És kell aggódnunk miattuk?Dr. LifeOrigoÖt természetes fogfehérítő módszerhttp://www.life.hu/drlife/20140724-termeszetes-modszerek-a-fogak-feher-szineert.htmlA kávé, a tea, a dohányzás, sőt a csokoládé is nyomot hagyhat a fogon. Idővel eltűnik a fogsor üde színe és ragyogása, és még akkor is, ha egyébként egészségesek a fogaid, a sárgás, tompa látvány miatt nem tűnik annak.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.