Nem nyúlka-piszka: Avagy fülpiszkálás igen/nem?

Forrás: Thinkstock -
fül fülpiszkáló fül-orr-gégészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem tudjuk, mikor teszünk jót, már ami a fülpiszkálók használatát illeti. Ki kell tisztítanunk a fülünket? És a gyerekeinkét? És ha abból lesz a baj, hogy benne marad a víz? Elegendő a törülköző? Vagy legalább heti egyszer szükséges bedugnunk a kis botocskát is? A Life.hu most ennek a témának járt utána.

Egy régi angol mondás szerint semmit nem szabad a fülünkbe dugni, ami kisebb a könyökünknél. Ennek ellenére Simon Gane fül-orr-gégész a legváltozatosabb és legmeglepőbb dolgokra bukkant már, miközben páciensei fülét tisztította. A doki a hallójáratokból minden évben annyi fülzsírt távolít el, amennyivel meg lehetne tölteni egy fürdőkádat - írta korábbi cikkében a Daily Mail.

Illusztráció. Forrás: Thinkstock

"Egyik alkalommal egy egész fokhagymagerezdet kellett eltávolítanom, mert a páciens valahol azt hallotta, a fokhagyma hatásos a fülfájás ellen, és antibiotikus hatása van. Aztán volt egy kislány, aki a kiesett tejfogát dugta a fülébe, mert biztonságos helyre akarta rejteni, mielőtt este betenné a párnája alá a fogtündérnek" - mesélt a praxisában történt legmeglepőbb esetekről dr. Gane.

Mint ismeretes, a fülzsír valójában faggyú, verejték és száraz, elhalt bőrsejtek keveréke. A fülkagyló belsejét fedő bőr testünk egyetlen része, amely vízszintesen növekszik a külső fül felé, egyfajta természetes mozgólépcsőt képezve, így válik fülünk képessé az öntisztulásra.

A legtöbb ember fülében mindig felhalmozódik bizonyos mennyiségű fülzsír, és egészen addig nem is érzékel semmiféle problémát, amíg a hallójárat 95%-osan meg nem telik fülzsírral. Amikor azonban meghaladja ezt a szintet, a fül viszketni és fájni kezd, bedugul, vagy részleges süketséget okoz.

És általában ekkor próbálják meg az emberek maguk kitisztítani a fülüket.

Forrás: Thinkstock

"A leggyakoribb hiba, amivel találkozni szoktunk, hogy az emberek a vattás végű fülpiszkálóval kísérlik meg eltávolítani a fülzsírt, pedig ezzel csak még jobban összetömörítik, és beljebb tolják a zsírt, különösen fürdés vagy zuhanyzás után, mikor a fülzsír ragadósabbá válik" - jegyezte meg korábban dr. Gane.

!

"Olyat is hallottunk, hogy hajtűvel, vagy gemkapoccsal próbálták meg kipiszkálni a zsírt, ami nagyon kockázatos mutatvány. A fül egy rendkívül érzékeny szerv, és nagyon könnyen megsérül, ha nem megfelelően nyúlunk hozzá" - nyilatkozta.

A témában megkérdeztük a Life.hu természetgyógyász szakértőjét, aki csak megerősíteni tudta a fülész állításait. Benke Rita sem tanácsolja a fülpiszkáló használatát, ugyanis azzal nem tisztítunk, hanem egyszerűen csak benyomkodunk. "A pálcikától olyan dugó alakulhat ki odabent, amely előbb-utóbb már a hangot is kevésbé engedi át. Ez diszkomfortérzetet okozhat, olyannyira, hogy egyesek teljesen befordulhatnak. Nem is beszélve a hallásvesztéssel járó félelemről."

A szakértő elmondta, hogy a fül amellett, hogy öntisztuló, könnyen tisztítható is. "Gyógyszertárban kell beszerezni egy injekciós tűre hasonlító szerkezetet, felforralni, majd kihűteni, vagyis sterilizálni a vizet, és máris mehet az öblítés" - véli Rita, aki hozzátette, hogy tényleg a legfurcsább dolgok kerülhetnek elő a fülből. Leszögezte, hogy egy törülköző bőven elegendő hallószervünk tisztítására, mivel bőven elég annak csak a külső részét áttörölni. "Felesleges benyomogatni a gombákat, baktériumokat."

Fülzsír és fürdőzés is okozhat átmeneti halláscsökkenést

Az Origo korábbi cikkéből kiderül, hogy bár a külső hallójárat elzáródásának hátterében leggyakrabban fülzsír, illetve helytelenül használt fültisztító pálcika áll, a kórkép nyáron, az úszási, fürdési idényben is gyakori. A vízzel a fülbe kerülő baktériumok ugyanis gyakran gyulladásba is hozzák a hallójáratot.

A lap kitér arra is, hogy a fültisztító pálcikák használata a helyzetet csak tovább ronthatja. A hallójárat öntisztuló, a levált hámsejtek a dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot felborítja, és a lehámlott hámsejteket befele tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását is.
Ennek az öntisztuló folyamatnak a megszakítása bakteriális fertőzés kialakulására ugyancsak hajlamosít.

Kerüljük a fültisztító pálcikákat!

A megelőzés egyedüli módja a hallójárat tisztán tartása. Lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. Előnyösebb a langyos szappanos vízzel végzett fülmosás, így is inkább csak a fülkagylót mossuk, a hallójárat ugyanis öntisztuló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.