5 dolog, amit tudnod kell a narkolepsziáról

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség narkolepszia média gyógyíthatatlan beteg alvás elfogadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor csak nevetünk, hogy milyen helyzetet tud valakinál produkálni a narkolepszia. Pedig nem annyira szórakoztató és vicces, amiért valójában történik. 

1. Súlyos betegség

A narkolepszia egy neurológiai autoimmun alvászavar. A betegség miatt az érintetteket az extrém kimerültség mellett hallucinációk, alvási paralízisek is gyötörhetik és persze bármikor képesek elaludni.

2. Nincs ismert gyógymódja

Habár nincs rá gyógymód, próbálkozások már voltak a gyógyítását illetően. Kifejlesztettek már néhány gyógyszert, amik hellyel-közzel segítenek, azonban ezek mellékhatásokkal járnak: egyes betegek szédülésről, hányingerről, étvágytalanságról számoltak be.

Forrás: Thinkstock

3. Rugalmasság és megértés

A narkolepsziában szenvedők a maguk módján tudnak beintegrálódni a társadalomba, azonban bizonyos helyzetekben – akaratukon kívül – hirtelen elalszanak. Pont emiatt szükségük van a megértésre, olykor segítségre – és nem a kinevetésre.

4. A média túloz

A betegségek kifigurázásról áltaban jó példákat lehet találni. A narkolepszia egyik tipikus, vicces ábrázolása jelenik meg a 2001-es Üldözési mánia című filmben – ez a fajta filmbeli megnyilvánulás tévesen, hamis sztereotípiákat felállítva mutatja be a betegséget.

5. Nincsenek egyedül

Sok embernél a diagnózis felállítása után az az első gondolat, hogy teljesen magára marad. Ez nem igaz, hiszen az érintettek magyar és külföldi oldalakon, fórumokon nem csak inspirációt kaphatnak, hanem saját sztorijukat is elmesélhetik. Ezek a módszerek segítenek a boldogulásban, főleg amíg az orvosok nem találják meg a gyógymódot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.