szívderítő egészség alvás fiatalkor időskor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon az óvatos becslések szerint minden második felnőtt szenvedett már ideiglenes alvászavarban. A nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat, és az idősebbeknél többször fordul elő, mint a fiataloknál. Az alvászavar növeli a kardiológiai betegségek kockázatát.

Több kutatás is igazolta, hogy a rossz alvók között, főleg ha éjszakai légzéskimaradás is jelentkezik (alvási apnoé) gyakoribbak a szív- és keringési zavarok. A magas vérnyomás hajlamosít obstruktív alvási apnoéra, ami viszont a magas vérnyomást erősíti. Az éjszakai légzészavar miatt romlik a szervezet oxigénellátottsága, ami növeli a pulzusszámot és a vérnyomást – majd az idő előrehaladtával az éjszakai magas vérnyomás nappal is állandósul.

Forrás: Dreamstime

Az alvászavar nem játék! Aki éjszaka rosszul alszik, az reggelre csak fél ember, rosszkedvű és elégedetlen. Csökken a koncentráló- és a teljesítőképessége, a munkahatékonysága pedig 39 százalékig visszaeshet. A kialvatlanság az egyik leggyakoribb oka a közúti baleseteknek, de a túlsúly kialakulásában is szerepet játszhat.

Vannak napok, amikor nem alszol jól? Fogadd meg a Szívderítő.hu tippjeit!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.