Egy daganat miatt már 6 évesen serdülőkorba lépett a kislány

Forrás: Thinkstock -
daganat tumor hipotalamusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár sokak szerint a serdülőkor egyre fiatalabb korban éri utol a lányokat, egy brit kislány, Teri esetében ez még a szokatlanabbnál is korábban történt meg. Teri szervezetében egy ritka rendellenesség miatt már hatévesen beindultak a felnőtté válást jelző fizikai változások.

A hipotalamikus hamartóma igen ritka rendellenesség, egymillióból egy embert érint, ám nagyon nehéz diagnosztizálni és még nehezebb meggyógyítani. Egy brit kislány viszont ennek a betegségnek az áldozata. Még 2012-ben tűnt fel Teri-Leigh édesanyjának, hogy lánya teste már hatéves korában fejlettebb volt a társainál.

Sokáig nem tudták, hogy mi okozza a korai serdülést.

"Szívszorító volt így látni a lányomat, főleg ha összehasonlítottam a vele egykorú gyerekekkel. Teri öntudatos nő lett, míg a többi gyermek csak önfeledten szaladgált, és nem szenvedtek a testük és a hangulatuk változásától, ráadásul mások is tinédzserként kezelték a lányomat, ez pedig semmilyen szempontból sem egészséges" - nyilatkozta Teri édesanyja, Sarah Tweedie-Connor.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kislány 7 évesen már hormoninjekciókat kapott, mivel az orvosok azt remélték, hogy ez megakadályozza a korai serdülést, azonban ez

hirtelen hangulatváltozásokat okozott a kislánynál.

"Összetörte a játékait, üvöltözött, és sírt. Folyamatosan küzdöttünk a ruhák miatt, amikor iskolába készülődött. Nem tudtam kezelni, egy rémálom volt" - emlékszik vissza Sarah.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Photononstop/Eric Herchaft

Csupán 2015-ben született meg az orvosi diagnózis: Teri agyában egy jóindulatú daganatot találtak, amely pont a hipotalamusznál helyezkedik el, ez pedig többek között az ember szexuális fejlődését is befolyásolja. Bár végleges megoldás még nem született, Sarah továbbra is reméli, hogy az orvosok hamarosan segítenek a lányán - írja a Daily Mail.

Hipotalamikus hamartoma

A leggyakoribb tünetek a napi többszöri nevetési rohamok, ami gyakran sírásba fordul át, ám van, akinél dührohamok is jelentkezhetnek, és mindezekből a beteg később semmire nem emlékszik. Miután valakinél felismerik a betegséget, legjobban műtéttel vagy epilepszia-ellenes orvossággal kezelhető.

Napi plasztikrém: Madonna lett a női Frankensteinhttp://www.life.hu/drlife/20160722-az-57-eves-popdiva-madonna-ismet-megmuttette-magat.htmlKöztudott, hogy Madonna törzsvendégnek számít a plasztikai sebészeten, ám most úgy tűnik, hogy nem elégszik meg ennyivel. Ismét kés alá feküdt, és megműttette a nagy valószínűséggel utolsó eredeti testrészét is... Dr. Life--Balázs Fecó súlyos szívbetegséggel küzdhttp://www.life.hu/drlife/20160825-balazs-feco-szivritmuszavarral-kuzd.htmlAz énekes szívét nem egyszer műtötték meg az utóbbi időben, mindezek ellenére az énekes júliusban még azt tervezte, hogy augusztusban színpadra áll. Az élet azonban keresztülhúzta a számításait: Fecó csak nemrég hagyta el a kórházat, mivel időközben előjött a szívritmuszavara. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huKirály Linda súlyos fertőzéssel került kórházbahttp://www.life.hu/drlife/20160824-kiraly-linda-sulyos-betegseggel-kuzd-es-korhazba-kerult.htmlAz énekesnőt súlyos betegség miatt vitték kórházba a hétvégén, sőt, fennállt a veszélye, hogy tünetei miatt életmentő gégemetszésre is szükség lesz. Erre szerencsére nem került sor, de Lindát továbbra is megfigyelés alatt tartják. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - OrigoA Rióban elhunyt edző a halálával négy ember életét mentette meghttp://www.life.hu/drlife/20160819-elkepeszto-a-rioban-elhunyt-edzo-a-halalaval-negy-ember-eletet-mentette-meg.htmlMint arról beszámoltunk, belehalt sérüléseibe Stefan Henze, a német szlalom kajak-kenu válogatott edzője, aki pénteken szenvedett súlyos autóbalesetet a riói olimpián. A mindössze 35 éves férfi szervdonorként négy emberen segített halála után. Dr. LifeAz ajakfeltöltés rabja lett a harcsaszájú nőhttp://www.life.hu/drlife/20160817-elkepeszto-az-ajakfeltoltes-rabja-lett-a-harcsaszaju-no.htmlTalán Maria Geronazzo óta nem láttunk olyan nagyszájú nőt, mint amilyen a 30 éves Alia Byrne. A kétgyermekes édesanya élete első ajakfeltöltését a 29. születésnapjára kapta és állítása szerint azóta nem tud leállni. Dr. LifeThinkstockRejtélyes betegségben szenved a négyéves bangladesi fiú http://www.life.hu/drlife/20160810-a-negyeves-bangladesi-fiu-ugy-nez-ki-mint-benjamin-button.htmlEgy négyéves, szegény családból származó bangladesi kisfiú, Bajezid Sikdar a kora ellenére úgy néz ki, mint egy öregember. Az orvosok egyelőre tehetetlenek, nem tudják mi okozhatja ezt a betegséget. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.