5 Down-szindrómás híresség, akiket csak csodálni lehet

úszónő híresség színésznő képviselőnő csodálat színész Down-kór Down-szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig tartja magát a közvélekedésben az a tévhit, amely szerint a Down-kórral született gyermekek sorsa már eleve elrendeltetett, hiszen ez a születési rendellenesség súlyos szellemi fogyatékossággal jár, egész életükben ápolásra szorulnak, kisegítő iskolába járnak, és legfeljebb segédmunkások lehetnek. Íme, néhány példa arra, hogy a Down-szindrómások is ugyanolyan sokfélék, és ugyanolyan sokra vihetik, mint egészséges társaik.

Lauren Potter

Az amerikai színésznő mindössze 16 éves volt, amikor szerepet kapott a Mr. Blue Sky című filmben, majd később hat évadon keresztül alakította Becky Jackson pomponlány szerepét a Glee – Sztárok leszünk! című sorozatban.

A most 26 éves Lauren filmes karrierje mellett jótékonysági szervezeteknek segít abban, hogy közelebb hozza, és ezáltal megismertesse az emberekkel a Down-szindrómát.

Lauren Potter Forrás: AFP

Luke Zimmerman

A szintén a filmiparban ténykedő Luke-ot az ABC saját gyártású sorozata, az Egy amerikai tini titkos élete tette igazán híressé, amelyben Tom Bowman szerepét alakította.

Luke-ot tizenéves kora óta érdekli a színészet, első szerepe Rómeó volt egy Rómeó és Júlia színdarabban, ami után megkapta az 1990-es Daughter of the Streets című film egyik szerepét. A fiatal színész ma is aktívan dolgozik, illetve több jótékonysági szervezet munkájában is részt vesz.

Luke Zimmerman Forrás: abcspark.ca

Down-kór, a kismamák réme

Áldott állapotban lévő nők gondolataiba időről időre befurakodik a szorongás: vajon rendben fejlődik a baba? A leggyakoribb genetikai rendellenesség a Down-kór, amely szűrővizsgálattal az esetek felében mutatható ki a terhesség korai szakaszában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Valetina Guerrero

Valentina Guerrero Forrás: facebook.com/BraveWarriorVG

Ángela Bachiller

Ángela Bachiller az első spanyol képviselő Down-szindrómával, aki 2013-ban a háromszázezer fős Valladolid önkormányzati testületének tagja lett. A 33 éves Ángela előtte három évig a szociális ellátásokkal foglalkozott.

Egy Down-szindrómásokkal foglalkozó hírportál szerint Ángelát mindenben támogatták a szülei, és úgy nőtt fel, mint bármelyik kortársa: szórakozni járt a barátaival, sportolt, moziba és vacsorákra járt. Ma sincs másképp: a fiatal nő kedveli a latintáncokat, a zenét, az irodalmat, szeret utazni, és saját bevallása szerint sosem bántották őt azért, mert más, mint a többiek.

Ángela Bachiller Forrás: Youtube

Dr. Karen Graffney

Annak idején a kis Karent a lába erősítése miatt vitték úszni rendszeresen a szülei. Ekkor még senki sem sejtette, hogy később ő lesz az első Down-szindrómás, aki átússza a La Manche csatornát, majd később a 15 fokos és 14 és fél kilométer széles Tahoe-tavat, a bostoni öblöt és a San Francisco-öblöt is – mindezt jótékonysági célból, hogy adományokat gyűjtsön.

Karen egyébként sportösztöndíjjal került be a Portlandi Egyetemre, ahol 2013-ban tiszteletbeli doktorrá avatták a Down-szindrómásokért végzett munkája miatt.

Dr. Karen Graffney Forrás: Youtube
Ezért eszünk többet, ha fáradtak vagyunkhttp://www.life.hu/drlife/20161116-ez-az-oka-annak-hogy-ha-faradt-vagy-tobbet-eszel.htmlHogy egy kevés alvással töltött éjszaka után kimerültebbnek, ezáltal pedig éhesebbnek is érezzük magunkat, nem új keletű téma. Egy nemrég készült felmérésből pedig kiderült, átlagosan mennyivel is fogyasztunk többet ezeken a napokon, és pontosan mit is okoz a szervezetben az alvásmegvonás. Dr. LifeThinkstockAz önbizalomhiány, a legbelsőbb ellenséghttp://www.life.hu/drlife/20161118-az-onbizalomhiany-mint-a-legbelsobb-ellenseg.htmlSzinte nincs az életnek olyan területe, amelyre ne nyomná rá a bélyegét az, hogy mennyire tudunk bízni a képességeinkben és saját magunkban. Pedig ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel, nem lesz olyan akadály, amellyel ne tudnánk megbirkózni. Dr. LifeThinkstockMit üzen a test? A tüdőt érintő betegségek lelki hátterehttp://www.life.hu/drlife/20161110-a-tudo-megbetegedeseinek-lelki-hattere.htmlA kínai orvoslásban már hosszú évezredek óta elfogadottnak számít a nézet, miszerint a legtöbb betegség valamilyen lelki gondra vezethető vissza, ily módon pedig a test és a lélek együttes kezelése jelentheti az utat a teljes gyógyulás felé. Ha ebből indulunk ki, akkor az összes testi probléma, így a tüdőt érintő megbetegedések is feldolgozatlan lelki problémákra vezethetők vissza. Dr. LifeThinkstockHogyan dolgozzák fel a gyerekek háziállataik elvesztését?http://www.life.hu/drlife/20161107-hogyan-tudjak-a-gyerekek-feldolgozni-haziallatuk-elveszteset.htmlSajnos a legtöbb kis kedvenc viszonylag rövid életű, így sok kisgyereknek kell szembesülnie azzal, hogy a számukra kedves kis állatuk elpusztul, és többi már nem létezik. Eddig viszonylag kevés kutatás született ebben a témában ahhoz képest, hogy mennyire gyakori ez az élethelyzet. Egy amerikai vizsgálat most rámutatott arra, hogyan lehet ebben a leghatékonyabban segíteni a gyerekeket. Dr. LifeThinkstockMégsem olyan káros a szelfizés?http://www.life.hu/drlife/20161109-a-szelfizes-boldogabba-tehet-nem-olyan-karos-mint-gondoltak.htmlNehéz elhinni, pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a szelfizés valójában még boldogabbá is teszi azt, aki rendszeresen hódol e szenvedélyének. Pedig egy nemrég készített kutatás szerint nem véletlenül árasztják el a közösségi oldalakat az önfotók: csak 2014-ben például 93 millió szelfi töltődött fel androidos készülékekről, a megkérdezett tinédzserek 91%-a pedig posztolt már magáról ilyen jellegű képet. De mi áll a jelenség hátterében? Dr. Life--Fogadjunk, hogy te is jóízűen eszed azt, amitől hajlékonyabb lesz a műanyaghttp://www.life.hu/drlife/20161108-a-gyorsetelek-evese-hormonzavart-es-spermaszam-csokkeneset-okozhatja.htmlEgy nemrég elkészült kutatás szerint komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az előre csomagolt gyorsételek két vegyi anyaguk miatt. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.