Premenstruációs szindróma: amikor a menzesz egyet jelent a pokollal

Forrás: Giphy -
PMS napidoktor premenstruációs tünetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állandó hangulatingadozások, feszültség és idegesség – egyelőre megoszlanak az adatok arról, hogy a nőknek pontosan hány százalékát is érintik a premenstruációs szindróma, más néven PMS tünetei. Te is tapasztalod magadon a tüneteket? Olvass tovább!

Egyes források szerint a nők 75%-a, míg mások szerint 25–50%-a szenved az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) tüneteitől. Ezek a menzesz előtti napokban jelentkeznek, erősségük személyenként eltérhet, ám annyi bizonyos, hogy nagyon zavaróak tudnak lenni mind a hölgyek, mind pedig a környezetük számára.

Premenstruációs szindróma gyakran vált ki hangulatingadozásokat, stresszt Forrás: Giphy

A megoldás az életmódban rejlik

A PMS valódi oka az, hogy a hormonok egyensúlyszintje felborul, az ösztrogénszint emelkedik, a progeszteronszint pedig csökken. A hormonszintet sokféle életmóddal kapcsolatos tényező is befolyásolhatja, így a táplálkozás és a testmozgás is.

A magas cukortartalmú ételek, a finomított szénhidrátban gazdag étrend, a koffein, stressz, a húsokban és tejtermékekben található hormonok, a környezetszennyezés és a növényvédő szerekben található ösztrogénszerű toxinok, az alacsony vitamin- és ásványianyag-bevitel, a túl sok só fogyasztása mind felelősek lehetnek a menstruációt megelőző kellemetlen tünetekért.

Az emésztési zavarok, a székrekedés szintén közrejátszhat megjelenésükben, mivel ilyenkor a bélrendszerben található baktériumok az ösztrogént visszajuttathatják a belekből a vérkeringésbe. A stressz és a mozgásszegény életmód szintén növelik a PMS esélyét.

Hogyan tehetsz a premenstruációs szindróma ellen? Minderről a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz, ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.