Rúd a méhszájba: A legborzalmasabb fogamzásgátlási módszerek

pesszárium fogamzásgátlás fogamzásgátló nem kívánt terhesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogamzásgátlás még a mai felvilágosult világban is elsősorban a nő feladata – ez a hozzáállás a múltban még jellemzőbb volt. A hölgyek pedig valóban megtettek szinte bármit azért, hogy ne essenek teherbe.

A nők igen hamar rájöttek, hogyha lezárják a méhnyakat, úgy könnyedén elkerülhetik a nem kívánt terhességet. E célból a legkülönfélébb tárgyakat helyezték fel a hüvelyükbe: az afrikai nők ruhadarabokba tekert füveket, a japán örömlányok bambuszpapírt, a görög hölgyek gyapjút, a szumátrai nők pedig a mákgubót formázták megfelelő alakura.

Ürülékkel a baba ellen

Az egyiptomiak egy különleges spermicidet használtak annak érdekében, hogy ne essenek teherbe. Fogták a krokodilürüléket – hogy miként jutottak hozzá, arról nem tudni, de egész biztos, hogy nem volt egyszerű és veszélytelen –, elkeverték mézzel, és ezt helyezték fel a hüvelybe. Arról, hogy mennyire volt hatásos ez a módszer nem tudni, de a fertőzés kockázata nagyon magas lehetett.

Az egyiptomiak krokodilürüléket helyeztek fel a hüvelyükbe Forrás: Shutterstock

Csípős szivacs

Az ókori nők ecetbe ázatott tengeri szivacsot is használtak, hogy a spermiumok ne juthassanak fel a méhbe. Ez egyrészt fizikai, másrészt kémiai védelmet is jelentett. Amennyiben nem főzték eléggé ki, a tengeri szivacs fertőzést okozhatott, másrészt, ha volt valamilyen apró sérülés a hüvely falán, úgy az ecet égő, maró érzést váltott ki.

Az ókori nők ecetbe ázatott tengeri szivacsot is használtak a védekezéshez Forrás: Science Museum Group Collection

Melyik fogamzásgátló módszer illik hozzád?

Ma már szerencsére rengeteg fogamzásgátlási lehetőség áll a rendelkezésedre, melyek közül kiválaszthatod az egészségi állapotodnak vagy jelenlegi életmódodnak, igényeidnek legmegfelelőbbet. Tudd meg, melyik számodra a legpraktikusabb!

Pesszárium másként

A római társadalomban nagy hangsúlyt fektettek a fogamzásgátlásra, mivel igen szabadosan éltek. Az egyik igen kedvelt módszer egy pesszáriumhoz hasonlatos tárgy felhelyezése volt a hüvelybe. A mai rugalmas anyagúaktól eltérően ez az eszköz bronzból készült – ami már önmagában is nagyon kényelmetlen és sérülésveszélyes lehetett. Ám azért, hogy az aktus közben végig a helyén maradjon, a benne található lyukon át, egy kis rudat vezettek be a méhszájba. Ezek után szinte elképzelhetetlen, hogy a nők élvezték volna a szexet.

Az ókori pesszárium bronzból készült Forrás: Science Museum Group Collection

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.