Melyik fogamzásgátló módszer illik hozzád?

Forrás: Thinkstock -
betegség Bayer egészség fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már szerencsére rengeteg fogamzásgátlási lehetőség áll a rendelkezésedre, melyek közül kiválaszthatod az egészségi állapotodnak vagy jelenlegi életmódodnak, igényeidnek legmegfelelőbbet.

Ha egyedül élsz

Ha éppen nem élsz párkapcsolatban, ahol fontos a megfelelő és rendszeres fogamzásgátlás, elképzelhető, hogy felesleges gyógyszert szedned vagy spirált hordanod. Ha csak alkalmi együttlétekben gondolkodsz, akkor mindenképpen az óvszer a jó megoldás. Persze ez ellen a legtöbb férfi bőszen tiltakozik, de a nemi betegségektől – melyekről főleg az alkalmi kapcsolatok esetén mélyen hallgatnak – fontos, hogy megvédd magad. Akár egy nemi herpesz is tönkreteheti a nyaradat, és okozhat súlyos panaszokat, nem is beszélve az olyan jellegű fertőzésekről, amelyek akár az életedet is fenyegethetik. Nem luxus elvárni a partnertől, hogy óvja a te egészségedet is!

Forrás: Thinkstock

Párkapcsolatban a gyógyszer segíthet

Ha már komoly párkapcsolatban élsz, de még nem tervezel gyermeket, akkor a hormonális fogamzásgátlók használata a legkényelmesebb. A tabletta esetén napi egy bevétel mellett akkor és annyit lehetsz együtt a szerelmeddel, amennyit csak szeretnél, és így az óvszer használatától is megkíméled magatokat. A gyógyszer mellett ma már más hormonális módszerek is léteznek, például ha nem bírod a pirulát, választhatod a hormontartalmú hüvelygyűrűt is.

Ha hormonmentesen védekeznél

Akár azért, mert a közeljövőben babát szeretnél, akár azért, mert megkímélnéd a szervezetedet a tablettától, ma már mesterséges hormonok nélkül is védekezhetsz a nem kívánt terhesség ellen. Kapható pesszárium, azaz hüvelysapka, melyet nem is olyan nehéz felhelyezni, és különböző spermaölő hatású krémek, habok, tabletták, melyek az együttlét előtt használva megóvhatnak a teherbe eséstől. Mindezek mellett a gyermeket hosszabb távon nem tervezők spirált is használhatnak, mely a méhbe helyezve szintén megvéd. Mindegyik módszernél tudnod kell viszont azt, hogy az óvszernél és a tablettánál egy kicsit alacsonyabb szintű védelmet nyújtanak.

Ha hosszútávú védelemben gondolkodsz

Ebben az esetben olyan eszközökről, rendszerekről van szó- és ide tartozik a spirál is- amelyek a felhelyezés után sokáig nem igényelnek a részedről további teendőt (a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzésen kívül). A spirál és a hormonális méhen belüli rendszer is a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszerek közé tartozik, különösen azok körében, akik egyébként hajlamosak megfeledkezni fontos dolgokról - így a védekezésről is.

Egy, a hazánkban végzett internetes felmérés adatai szerint a kezdő tablettaszedők 73%-ánál előfordul kisebb-nagyobb csúszás a bevétel időpontjában, és a megkérdezettek 15%-a említette, hogy ismer olyan személyt, akinél a tabletta nem megfelelő szedése miatt következett be nem kívánt terhesség.
Vagyis, amíg a tabletta, és az egyéb rövid távú fogamzásgátló módszerek esetében a hatékonyság nagyrészt rajtad múlik, azon, hogy bevetted-e, pontosan vetted-e be, alkalmaztad-e, pontosan alkalmaztad-e a szükséges tablettát, eszközt, a hosszú távú módszereknél elengedheted ennek felelősségét.

Szülés után

A szülés után is el kell kezdeni a védekezést, hiszen maga a szoptatás nem feltétlenül akadályozza meg az újabb baba megfoganását. Ilyenkor érdemes a hormonmentes lehetőségek közül választani egyet, de már kaphatók külön gyermekágy után szedhető fogamzásgátló tabletták is.

Forrás: Thinkstock

Pro és kontra érvek a tablettával kapcsolatban

A gyógyszeres védekezés bár egyszerűnek tűnik, nem való mindenkinek. Például ha feledékeny vagy, és sosem tudod időben bevenni a tablettát, akkor érdemes hüvelygyűrűre váltanod, amit elég három hetente felhelyezned, vagy inkább óvszert vagy spirált használnod attól függően, épp kapcsolatban élsz-e, vagy sem. Azoknak viszont, akiket rendszeresen kínoz a PMS, vagy fájdalmas a menstruációjuk, kifejezetten jót tehet a tabletta, hiszen csökkenti, vagy akár meg is szünteti ezeket a panaszokat, és így ugyanúgy dolgozhatsz vagy szórakozhatsz „azokon” a napokon is. Ellenben ha dohányzol, a családban előfordult már trombózis, vagy félsz attól, hogy esetleg meghízol a gyógyszertől, más módszer után érdemes nézned. Ha valóban gond a feledékenység, de te csakis a tablettákban bízol, akkor tölts le a telefonodra egy olyan alkalmazást, amely naponta figyelmeztet a védekezésre.

Hú, de fáj a szex!http://www.life.hu/drlife/20140602-okok-amelyek-miatt-faj-a-szexualis-aktus.htmlHiába vágyod az együttlétet, fájdalmat okoz a szex? Nagyon fontos, hogy tudd, nem természetes az aktus során érzett fájdalom, és nagy valószínűséggel nagyon is kézzel fogható egészségügyi okai vannak a szex közbeni szenvedésnek.Dr. Life--Szívdobbanás az egészségérthttp://www.life.hu/drlife/20140528-a-sziv-es-keringesi-megbetegedesek-vezeto-halaloknak-szamitanak-hazankban.htmlHazánkban a keringési rendszer megbetegedéseiben halnak meg a legtöbben. Minden második halálért ez a betegségcsoport a felelős, pedig tudatos életmóddal, odafigyeléssel sokat tehetnénk szívünk és ereink egészségéért. A következő kisfilm is erre hívja fel a figyelmet!Dr. Life10 ok, amiért a férfiak sírnak – 10 ok, amiért nagyon szeretjük őkethttp://www.life.hu/drlife/20140523-a-ferfikonnyek-rendkivul-ertekesek-mert-csak-nagy-erzelmek-kepesek-elocsalogatni-azokat.htmlA sírás az egyik legkülönösebb és egyben legmegkapóbb emberi tulajdonság. Ám amíg a nők érzelmeik megélése mentén szinte „bármikor” képesek könnyhullatásra, a férfiakat keményebb fából faragták, és csak nagyritkán engednek szabad utat könnyeiknek.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.