Újinfluenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát, ő a H1N1-vírus ez évi első áldozata Magyarországon - jelentette be Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A férfi, aki az év első hetében vesztette életét, úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást, és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülését követően néhány napon belül meghalt - mondta Csohán Ágnes.

iStockPhotoPaller Judit országos tisztifőorvos szerint felgyorsultak az események, nagyon hamar a H1N1-vírus járványméretű jelenlétéről számolhatnak be Magyarországon. "Magyarországon a múlt év 52. hetében csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Ehhez képest viszont az év első hetében a duplájára nőtt a megbetegedések száma, mintegy 12 600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez még a járványos küszöb alatt van, az ugyanis egy héten belül 15 ezer megbetegedést jelent."

Az influenza, illetve az influenzaszerű tünetek miatt a kórházi felvételek száma is megkétszereződött. Jelenleg 40 embert ápolnak ilyen tünetekkel kórházban. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban, és hét embernél volt szükség gépi lélegeztetésre. Az intenzív ellátást igénylő betegek nagy része felnőtt volt.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint az első héten megerősített 19 új esettel együtt a fertőzöttek száma 28-ra nőtt.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a védőoltás fontosságára. Azoknak a rizikócsoportba tartozóknak, akik az előző szezonban is beoltatták magukat, mindenképpen ajánlják, hogy ismételjék meg az oltást.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!Korábban

Újra felbukkant a H1N1! Látogatási tilalom egy budapesti kórházban 
Újra itt a H1N1 - Nagy-Britanniában már halottak is vannak!