Kevés dolgot becsülnek és védenek úgy a férfiak, mint saját nemi szervüket. Féltőn óvják egy focilabda vagy egy dühös exbarátnő okozta lehetséges sérülésektől, arról azonban kevesen tudnak, hogy a körülöttünk lévő háztartásban előforduló eszközök nagy része kifejezetten csökkenti a spermaszámot, másik része pedig impotenciát okozhat.


Konzerv ételek


Itt egy újabb ok arra, hogy az agglegények legalább alapszinten megtanuljanak főzni, ugyanis szinte az összes fém konzervdoboz bevonatában megtalálható egy biszfenol A (más nevén BPA) nevű műanyagipari alapanyag, mely a dobozból a tartósított ételbe kerül. A BPA-nak gyakran kitett férfiaknál erekciós problémák, libidócsökkenés és gyengébb szexuális teljesítmény jelentkezhet.
A rossz hír az, hogy a BPA egyre több mindennapi élelmiszerben és használati tárgyban jelen van, például a műanyag flakonokban, a pénztárgépszámlákban, műanyag edényekben, de tavaink, folyóink is szennyezettek vele.

Istockphoto


Mérgező zuhany


Ki gondolná, hogy egy egyszerű zuhanyzással szabályosan mérgezi magát?
A ftalátokat elsősorban a műanyagok lágyítására használják, ennél fogva szinte mindenben megtalálhatók: a PVC-padlóban, testápolószerekben, műanyag használati tárgyakban, szexjátékszerekben, sőt a mosóporban, és úgyszintén a vizekben is jelen van. Egy egyszerű zuhanyzás során ftaláttal van tele a szappan, sampon és a legtöbb tisztálkodószer, a vinyl zuhanyfüggöny, és a meleg még segít is minél több méregnek bejutni a szervezetbe. Könnyen felszívódik a bőrön vagy belélegzésen keresztül, és mivel illékony vegyület, észre sem vesszük.

Növényvédő szerrel kezelt élelmiszerek


A rovarirtó, mellyel sok élelmiszert kezelnek, arra hivatott, hogy megölje a férgeket. Sajnos a spermához sem kíméletes, ráadásul a vásárolt termék megmosásával sem segítünk a bajon, mivel ezek a szerek magába az ételbe is bejutnak.

Teflonserpenyők és pattogatott kukorica


A PFOA és PFOS, azaz a perfluoro-oktánsav és a perfluoroktán-szulfonsav szintén két igen káros vegyszer. Ezek az anyagok főként teflonserpenyőkben találhatók meg, mivel olaj- és vízállók. A mikrohullámú sütőben elkészíthető popcorn tasakjához, ruhákhoz, pizzásdobozokhoz és gyorséttermi csomagolóanyagokhoz használják. A spermaszám csökkentése mellett magas koleszterinszintet is okozhatnak.

Autóülés-melegítés és laptop


A meleg köztudottan árt a spermáknak, erre találta ki a természet a herezacskót, mely a test melegétől távolt tartja a heréket. Hiába teszi ezt akkor, amikor a fűtött autóülésben, a szaunában  vagy a laptop ölben tartásával főzik a férfiak a tojásaikat.


Péniszcsökkenés: aligátorokkal már megtörtént


Vajon mit szólna egy férfi, ha legbecsesebb testrésze hirtelen a harmadára csökkenne?

AFP


Az aligátorokkal már megtörtént. Néhány éve folyamatosan vizsgálnak egy floridai tóban élő krokodilpopulációt, és kiderült, hogy a tó vizében jelen lévő műtrágyák és növényvédő szerek hatására harmadára csökkent az aligátorok nemi szervének mérete, valamint termékenységük is csökkent. Ennek okaként szintén a kemikáliák miatt csökkent tesztoszteronszintet jelölik meg.

Aki soha nem tervezett gyereket, az sem dőlhet hátra: a különböző rossz szokások, elhanyagolt betegségek impotenciához is vezethetnek.

Az anyaméh sem biztonságos


A fent említett kemikáliákat nemcsak felnőtt fejjel vihetjük be a szervezetbe, már az anyaméhben érezhető a hatásuk. Ugyanis a vegyi anyagok az anyából a méhlepényen keresztül bejutnak a méhbe, és a fejlődő fiúmagzatban hatással vannak a tesztoszteron működésére. A terhesség hetedik hetétől fejlődő nemi szervek fejlődési zavart szenvedhetnek az így kialakult alacsony hormonszint miatt.
Már megint horkolsz!


Ha hallotta már férfi élete párjától ezt a mondatot, vegye komolyan! Ugyanis a rendszeresen horkolóknál alvás közben gyakran lép fel fokozott oxigénhiány, és ez impotenciát, illetve szívinfarktust is okozhat.

Elhízás


Ez esetben nem igaz a "nagy test nagy élvezet" szállóige, ugyanis minél nagyobb egy férfi haskörfogata, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála merevedési zavar. Íme egy hathatós érv a fogyókúrára.

Biciklizés


Amerikai orvosok is figyelmeztetik a férfiakat, hogy a biciklizés bizony merevedési gondokhoz vezethet. Ugyanis a nyereg fontos ideg- és vérellátásért felelős területet nyom, és elhegesíti az idegeket. Természetesen minél többet ül a biciklin valaki, ez a hatás annál fokozottabb.

IstockphotoKopaszodás elleni gyógyszer


Az egyik szer hatóanyaga, a finaszterid komoly mellékhatásokkal járhat, az egyébként sikeresen forgalmazott gyógyszer hosszú távú szedése ugyanis súlyos merevedési zavarhoz vezethet.

A tizedes meg a többiek


Impotenciát okozhat még a szorongás, a stressz, a depresszió, a fokozott alkoholfogyasztás és a dohányzás, a prosztataproblémák, a cukor- és szívbetegség, de például a túlzott szójafogyasztás is káros lehet, mivel fitoösztrogént tartalmaz. Ilyen esetekben előfordul, hogy a merevedési zavar az egyik első figyelmeztető jel: érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgálást kérni.

Fessler Emma

LIFE MAGAZIN: HOGYAN LEHET A HÍMIVARSEJTEKET AKTÍVABBÁ TENNI?


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Ellopta a szeretője spermáját, hogy gyereket szülhessen tőlehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110108-ellopta-a-szeretoje-spermajat-hogy-gyereket-szulhessen-tole.html A laptophasználat károsítja a férfiak spermáithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101203-a-laptophasznalat-karositja-a-ferfiak-spermait.html Így lehetsz te is Carrie Bradshaw!/lifenetwork/lifemagazin/20110127-igy-lehetsz-te-is-carrie-bradshaw.html Ő a leggyönyörűbb kövér lány Izraelben/lifenetwork/lifemagazin/20110118-o-a-leggyonyorubb-kover-lany-izraelben.html Te is megkóstolhatnád a világ legfinomabb csokoládéit!/lifenetwork/lifemagazin/20110117-te-is-megkostolhatnad-a-vilag-legfinomabb-csokoladeit.html