Belegondoltál már abba, mit éreznél, mit tennél, ha szeretted jövője egy új szíven vagy új vesén múlna? Halálod után felajánlanád szerveidet, hogy megmenthesd valakinek az életét?


Nőtt a donációs aktivitásunk


A hazai várólistákon jelenleg több mint kétszer annyian várnak szervre, mint ahány átültetés van egy évben, és nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol.  Ám jó hír, hogy 2010-ben emelkedett az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon - tájékoztat Mihály Sándor, az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatója. A rendelkezésre álló szervek száma ugyan nem tudja kielégíteni a várólisták igényeit, ám a donációs és transzplantációs aktivitás miatt több szervátültetést lehetett elvégezni a négy hazai városban működő, hat transzplantációs központban.

thinkstockphotos.comTavaly a Szervkoordinációs Iroda összesesen 287 esetben kapott donorjelentést és 159 alkalommal történt transzplantációs célú szervkivétel halott donorból. 2010-ben 8 hónapos volt a legfiatalabb és 72 éves a legidősebb donor, az átlagéletkor 47,7 év volt. A szervdonációs programok eredményeként 410 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Az előzetes eredmények azonban már most biztatóak, hisz a folyamatban részt vevő koordinátoroknak köszönhetően a halott donorszám növekvő tendenciát mutat.

A donorszerv nemzeti kincs


A szív-, tüdő - és májátültetés életmentő beavatkozás, míg a vese-, illetve a kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantáció életminőséget javító beavatkozás, mellyel a szervátültetettek hosszabb és jobb életet élhetnek. Az elmúlt 50 évben a szervátültetés világszerte elterjedt orvosi beavatkozás, a várólistára kerülő betegek számára érdemben növelte a túlélés esélyeit.


Life-tipp

Tudtad, hogy az Európai Unióban több mint 50 ezer ember vár megfelelő donorszervre, miközben naponta 12 beteg hal meg várakozás közben?


Életedben kell döntened


Nem mehetsz el közönyösen a probléma mellett, hisz bármikor lehetsz te is donor (agyhalott) vagy szervre váró recipiens. Hazánkban a hatályos jogszabályok szerint szervdonáció esetén a feltételezett beleegyezés elvének erős formája érvényesül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott a transzplantáció ellen, feltételezhető a beleegyezése, így a szervkivétel elvégezhető. 

thinkstockphotos.com


Nagykorú donor esetén a hozzátartozókat nem kell bevonni a döntésbe, ám tájékoztatni kell őket a szervkivétel megtörténtéről. Ha a donor kiskorú, csak törvényes képviselője írásos engedélyével kezdhető meg a szerv-, szöveteltávolítás.

Life-tipp

Az önrendelkezési joggyakorlat értelmében még életedben dönthetsz arról, hogy halálod után nem adományozod el szerveidet, melyhez tiltakozó írásbeli nyilatkozat szükséges.


Az agyhalál nem kóma


Magyarországon szervkivétel csak agyhalottból és élő donorból lehetséges, azonban szükséges tisztázni a kóma és az agyhalál közötti lényeges különbséget - mondja Mihály Sándor. Az agyhalál mind jogi, mind orvosi értelemben is halált jelent, ami visszafordíthatatlan és nem összetévesztendő más súlyos állapotokkal (például a kóma), mely reményt jelenthet az állapotjavulásra.Agyhalál esetén az agytörzs működése teljesen, végérvényesen megszűnik, ilyenkor az agy már nem jut vérhez, oxigénhez és táplálékhoz sem. Az agyhalál bekövetkezésekor maradhatnak ugyan olyan reflexek, melyek bizonyos ingerek hatására mozgást eredményeznek, ám ezeket a gerincvelő irányítja, mert az agytörzs és az egyén halott. Ennek tényét egy háromtagú szakorvosi bizottság állapítja meg.
Life-tipp

A témáról bővebben információkat itt találhatsz: donacio.ovsz.hu

thinkstockphotos.com

Oszd meg döntésed a hozzád közelállókkal


A halál az élet velejárója és természetes folyamat, ám az elmúlást a mai modern társadalmak még mindig tabuként kezelik - mondja dr. Smudla Anikó (Semmelweis Egyetem). A család nem beszél nyíltan, őszintén erről, nem mondja el, mit szeretne a halála után. Egyrészt a tájékozatlanságnak, másrészt a médiában megjelenő, sokszor félreérhető információknak köszönhető, hogy nehezebben fogadja el az agyhalál tényét is.

Az elmúlt évben 13 olyan esetet regisztráltak, amikor családi tiltakozás miatt hiúsult meg a donáció. Az elutasítások egy részének a hátterében az állhat, hogy a hozzátartozók nem értették, nem fogadták el az agyhalál tényét. Ilyen esetben kiemelkedő az orvos szerepe, aki segít a veszteségek feldolgozásában, a fájdalmak enyhítésében és megérteti a családdal, hogy a szervadományozás nemes cselekedet, mely valakinek reményt adhat az életre.


Life-tipp

Nehéz, fájdalmas dolog erről kommunikálni, ám légy kezdeményező, és beszélgess szeretteiddel, így mindenki elmondhatja ezzel kapcsolatban a véleményét illetve a kérését.

Császár Zsanett


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!A szívbeteg kisfiú kapta a szánkózó kisfiú szívét?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101208-a-szivbeteg-kisfiu-kapta-a-szankozo-kisfu-szivet.html Önbizalmat akarok! - A nők méretproblémái/lifenetwork/lifemagazin/20110215-onbizalmat-akarok-a-nok-meretproblemai.html Szabadulás a limlomtól - Amerika legrendetlenebb házai/lifenetwork/lifemagazin/20110215-viszlat-limlom-viszlat-kosz.html Véletlenül gyilkoltak - Bűnös vagy áldozat?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110214-veletlen-gyilkosok.html Az én életem vagy a gyerekemé? - Egy asszony gyötrelmes döntésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110214-tragikus-dilemma-valasztania-kellett-a-gyermeke-es-a-sajat-.html Könyörgöm, vágja le valaki a karomat!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110211-konyorgom-vagja-le-valaki-a-karomat.html Meglepő tények a csókról: a férfiak nyálasan, a nők válogatósanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110214-meglepo-tenyek-a-csokrol-a-tudomany-szemevel.html Naponta 20 órát zuhanyzott, amibe belehalt - a szülőket gyilkossággal vádoljákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110209-belehalt-a-zuhanyzasba-a-szuloket-gyilkossaggal-vadoljak.html