Böröczky József, Luciano Pavarotti, Patrick Swayze és Steve Jobs egyaránt hasnyálmirigy-daganatban hunytak el. A betegség kíméletlenül támad, mi, kívülállók azonban gyakorlatilag semmit sem tudunk róla. Utánajártunk, milyen is valójában a hasnyálmirigyrák.


Világszerte nagyjából 200 ezer új beteget diagnosztizálnak évente hasnyálmirigyrákkal. Ahogy a neve is mutatja, egy rosszindulatú, rákos sejtburjánzással állunk szemben, mely általában a hasnyálmirigy-vezetéket bélelő sejtekből indul ki. A daganat, azon túl, hogy súlyos áttéteket képez, méretéből adódóan összenyomhatja a hasnyálmirigy-vezetéket, a patkóbelet, de belső vérzést, bélelzáródást is okozhat. A kisebb, korán felismert, 2-3 cm-es daganatok még műthetőek, a későn diagnosztizált, 6-8 cm-esek azonban már nem távolíthatóak el sebészileg.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!AFP
Luciano Pavarotti, Steve Jobs

Ennek fényében is döbbenetes az adat, miszerint a pácienseknél az esetek elsöprő többségében, csaknem 80 százalékban már csak az áttétek megjelenése után diagnosztizálják az előrehaladott stádiumban lévő betegséget. Ennek fő oka, hogy a hasnyálmirigyrák megjelenése hosszú ideig tünetmentes, a daganat akár 10 éven keresztül is fejlődhet enyhe, nehezen körülhatárolható tüneteket kíséretében.

A későbbiekben aztán olyan vészjósló tüneteket produkál, mint a hirtelen testsúly- és étvágycsökkenés, hasfájás, hasmenés, hányinger, sárgaság, rossz közérzet, nyelési problémák vagy a székletben megjelenő vér. A súlyos, sok esetben halálos kimenetelű betegségről tudjuk, hogy kétszer annyi férfit érint, mint nőt, és hogy áldozatainak többsége már az ötvenes évei felett jár. Arról azonban kevés infónk van, hogy pontosan mi válthatja ki ezt a típusú daganatot.


Lássuk, melyek a legfontosabb fizikai és lelki kockázati tényezők!

1. Dohányzás

A túlzott nikotinbevitelről már régóta tudjuk, hogy károsíthatja a fejlődő magzatot, hogy szájrákot, tüdőrákot, érelmeszesedést, impotenciát is okozhat. És bizonyított tény az is, hogy a dohányosok körében ötször nagyobb az esélye a hasnyálmirigyrák kialakulásának. 

2. Elhízás

Egy texasi egyetem kutatási eredményei szerint szoros összefüggés mutatható ki a testtömegindexünk és a hasnyálmirigyrák kialakulása közt. Azoknál a személyeknél, akik fiatalkorukban komoly túlsúllyal küzdöttek, kétszer-háromszor nagyobb eséllyel jelent meg a rákos megbetegedés, mint normál súlyú kortársaiknál.

3. Alkoholfüggőség

Egy, a georgetown-i egyetemen végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy már napi két pohár alkohol elfogyasztása is növelheti a hasnyálmirigyben kialakuló daganat kockázatát.

4. Cukorbetegség

Sajnos a hasnyálmirigyrák kockázati tényezői közt találjuk a cukorbetegséget is. Ennek tükrében a cukorbetegségben szenvedők számára a rendszeres orvosi konzultáció és a kontrollvizsgálatok szerepe létfontosságú lehet.

5. Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy idült gyulladása hosszú távon a rák kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora lehet. Tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni: felhasi fájdalom, émelygés, hányás, haspuffadás, bélhűdés, láz jelezheti, ha baj van.
 
6. Kontrollproblémák

A lelki rizikófaktorok közt találjuk a kontroll iránti túlzott vágyat. Ha egy személy mindennél erősebben vágyik arra, hogy kézben tartsa, saját maga irányítsa, kontrollálja az őt körülvevő eseményeket, dolgokat és személyeket, könnyen megeshet vele, hogy az ezzel járó érzelmi terhet már nem tudja feldolgozni. Ez pedig akár hasnyálmirigyrákhoz is vezethet.

Hogyan mutatható ki idejében a hasnyálmirigyrák?

A legtöbb beteg csak akkor fedezi fel a rendellenességet, amikor megmagyarázhatatlan fogyást, hátfájást vagy súlyos hasgörcsöket tapasztalnak, melyeket a növekvő daganat okoz. A kutatások szerint azonban amennyiben a betegséget korai stádiumában diagnosztizálják, a daganateltávolító műtét az öt éven túli túlélési arányt öt 3 százalékról akár 40 százalékra is növelheti. A kutatócsoportok ezért világszerte azon dolgoznak, hogy egy olyan egyszerű szűrési módszert fejlesszenek ki, amellyel a máskülönben egészséges emberekben ki lehet mutatni a hasnyálmirigydaganatot.

Jelenleg a korán diagnosztizált betegek többségében csak azért mutatják ki a betegséget, mert véletlenül hasi ultrahangon esnek át. Amerikai orvosok azonban úgy próbálják korai stádiumában kimutatni a betegséget, hogy a hasnyálmirigy ciszták jeleit szűrik, azokat az apró kinövéseket, amelyek rosszindulatúvá is válhatnak. Főként a magas kockázatú csoportba tartozó személyeket vizsgálják, vagyis azokat, akiknek családi kórtörténetében már előfordult hasnyálmirigyrák, vagy akik hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedtek. A szakértők azt remélik, hogy ha elegendő problémás cisztát tudnak kimutatni, jelentősen megváltoztathatják a túlélési arányt.

A másik megközelítésben brit kutatók vizelet és vérvizsgálat útján próbálnak olyan biomarkereket keresni, amelyek akkor kerülnek nagy mennyiségben a vizeletbe illetve vérbe, amikor a daganat fejlődik. Azt remélik, hogy a következő három-öt évben 5-10 különféle biomarkert tudnak azonosítani, amelyekkel nemcsak ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot, hanem a betegség kockázatát is meg lehet határozni az egyes emberek esetében.


7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.html Mutasd a nyelved, megmondjuk, rákos vagy-ehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110926-mutasd-a-nyelved-megmondjuk-rakos-vagye.html Kiszagolják a kutyák a tüdőrákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110831-kiszagoljak-a-kutyak-a-tudorakot.html Éjszakánként leveszi a fülét, úgy alszik - Bőrrákos lett a napimádó nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110729-borrak-miatt-veszitette-el-fulet-a-napimado.html Gyermekfej nagyságú daganatot operáltak ki a magyar hírességből!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110811-gyermekfej-nagysagu-daganatot-operaltak-ki-a-magyar-hiressegbol.html Kutatók szerint agydaganatot okozhat a macskahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110728-a-macska-gyomraban-levo-eloskodok-agytumort-okozhatnak-embereknel.html 1,5 kilós daganatot operáltak le egy perui nő arcárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-teljes-arcatultetest-vegeztek-egy-22-eves-lanyon-peruban.html