daganatos betegségek hasnyálmirigyrák Böröczky József emésztőrendszer Steve Jobs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Böröczky József, Luciano Pavarotti, Patrick Swayze és Steve Jobs egyaránt hasnyálmirigy-daganatban hunytak el. A betegség kíméletlenül támad, mi, kívülállók azonban gyakorlatilag semmit sem tudunk róla. Utánajártunk, milyen is valójában a hasnyálmirigyrák.


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



AFP
AFP

Luciano Pavarotti, Steve Jobs

Ennek fényében is döbbenetes az adat, miszerint a pácienseknél az esetek elsöprő többségében, csaknem 80 százalékban már csak az áttétek megjelenése után diagnosztizálják az előrehaladott stádiumban lévő betegséget. Ennek fő oka, hogy a hasnyálmirigyrák megjelenése hosszú ideig tünetmentes, a daganat akár 10 éven keresztül is fejlődhet enyhe, nehezen körülhatárolható tüneteket kíséretében.

A későbbiekben aztán olyan vészjósló tüneteket produkál, mint a hirtelen testsúly- és étvágycsökkenés, hasfájás, hasmenés, hányinger, sárgaság, rossz közérzet, nyelési problémák vagy a székletben megjelenő vér. A súlyos, sok esetben halálos kimenetelű betegségről tudjuk, hogy kétszer annyi férfit érint, mint nőt, és hogy áldozatainak többsége már az ötvenes évei felett jár. Arról azonban kevés infónk van, hogy pontosan mi válthatja ki ezt a típusú daganatot.

Szocpol újratöltve - Így már bátrabban vállalnátok gyereket?




1. Dohányzás



2. Elhízás



3. Alkoholfüggőség



4. Cukorbetegség



5. Hasnyálmirigy-gyulladás



6. Kontrollproblémák



Hogyan mutatható ki idejében a hasnyálmirigyrák?


A legtöbb beteg csak akkor fedezi fel a rendellenességet, amikor megmagyarázhatatlan fogyást, hátfájást vagy súlyos hasgörcsöket tapasztalnak, melyeket a növekvő daganat okoz. A kutatások szerint azonban amennyiben a betegséget korai stádiumában diagnosztizálják, a daganateltávolító műtét az öt éven túli túlélési arányt öt 3 százalékról akár 40 százalékra is növelheti. A kutatócsoportok ezért világszerte azon dolgoznak, hogy egy olyan egyszerű szűrési módszert fejlesszenek ki, amellyel a máskülönben egészséges emberekben ki lehet mutatni a hasnyálmirigydaganatot.

Jelenleg a korán diagnosztizált betegek többségében csak azért mutatják ki a betegséget, mert véletlenül hasi ultrahangon esnek át. Amerikai orvosok azonban úgy próbálják korai stádiumában kimutatni a betegséget, hogy a hasnyálmirigy ciszták jeleit szűrik, azokat az apró kinövéseket, amelyek rosszindulatúvá is válhatnak. Főként a magas kockázatú csoportba tartozó személyeket vizsgálják, vagyis azokat, akiknek családi kórtörténetében már előfordult hasnyálmirigyrák, vagy akik hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedtek. A szakértők azt remélik, hogy ha elegendő problémás cisztát tudnak kimutatni, jelentősen megváltoztathatják a túlélési arányt.

A másik megközelítésben brit kutatók vizelet és vérvizsgálat útján próbálnak olyan biomarkereket keresni, amelyek akkor kerülnek nagy mennyiségben a vizeletbe illetve vérbe, amikor a daganat fejlődik. Azt remélik, hogy a következő három-öt évben 5-10 különféle biomarkert tudnak azonosítani, amelyekkel nemcsak ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot, hanem a betegség kockázatát is meg lehet határozni az egyes emberek esetében.

Tipp! Levetkőzött a szexi énekesnő! Kattints a galériáért! (18+)


7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.htmlMutasd a nyelved, megmondjuk, rákos vagy-ehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110926-mutasd-a-nyelved-megmondjuk-rakos-vagye.htmlKiszagolják a kutyák a tüdőrákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110831-kiszagoljak-a-kutyak-a-tudorakot.htmlÉjszakánként leveszi a fülét, úgy alszik - Bőrrákos lett a napimádó nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110729-borrak-miatt-veszitette-el-fulet-a-napimado.htmlGyermekfej nagyságú daganatot operáltak ki a magyar hírességből!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110811-gyermekfej-nagysagu-daganatot-operaltak-ki-a-magyar-hiressegbol.htmlKutatók szerint agydaganatot okozhat a macskahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110728-a-macska-gyomraban-levo-eloskodok-agytumort-okozhatnak-embereknel.html1,5 kilós daganatot operáltak le egy perui nő arcárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-teljes-arcatultetest-vegeztek-egy-22-eves-lanyon-peruban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.