Mamutbébi születését ígérik a tudósok - Dinoszauruszokat lehet majd klónozni?

genetikus Nagy Zsolt mamut klónozás dinoszaurusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izgalmas hír látott napvilágot a napokban: japán és orosz tudósok fogtak össze, hogy életre keltsék a kihalt mamutokat, ennek eredményeképpen 2014-re klónmamut születik majd.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

2014-ben már egy érdeklődő gyerek nem a könyvét nyitja ki, ha mamutot akar látni: szól a szüleinek, és elmennek a mamutparkba. Azért tehetik ezt majd meg, mert japán és orosz tudósok egy negyvenezer éves mamutmaradványból használható őssejteket tudtak kinyerni, melyből terveik szerint mamutembriót klónoznak.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mamutból mamutot







Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jurassic park mamutokkal

Ugyan a filmben a dinoszauruszok életre keltése csupán fikció, a mamutok klónozása is felvet egy sor érdekes kérdést. Ezekről az állatokról, életmódjukról csupán annyit tudunk, amennyit a kutatók a maradványokból kikövetkeztettek, élő mamutot még nem láttunk, nem tudjuk, mit szeret enni, hol szeret élni, milyen a vérmérséklete, mennyire tudná megszokni az általunk mesterségesen létrehozott környezetét. Elvileg sok mindent tudunk a maradványokból, de azért elképzelhető, hogy fel kell majd készülnünk néhány meglepetésre. Japán tudósok egyébként évek óta egy mamutparkot terveznek létrehozni Szibériában, a klónozott példány sikeres életben tartása után valószínűleg ez lesz a következő lépés.

Tipp! Ebbe a házba költözik Lady Gaga. Kattints a galériáért!


Dolly és Klonilla, a klónegér





Forrás: AFP
Forrás: AFP

Dolly, a klónozott juh

Magyarországon először 2006-ban hoztak létre Klonilla névvel a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont dolgozói egy testi sejtből klónozott egeret. A kísérletek célja egyébként az, hogy a klónozott egereken megfigyeljék embereknél előforduló betegségek lefolyását, különböző gyógymódokra való reagálását.

Nem vagyunk még tökéletes teremtők

A sikerek mellett persze a kutatók nem közlik azt a rengeteg félresikerült "alkotást", akik még az anyaállat méhében elpusztultak, mivel életképtelennek, deformálódottnak bizonyultak. Dollyt is el kellett altatni 2003-ban, mivel a megszokottnál sokkal gyorsabban öregedett. Nagy szenzáció tehát a klónozás, de sok olyan pontja van még az eljárásnak, ahol kiderül: nem sikerül tökéletes teremtőt játszanunk.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Nagy Zsolt genetikust, aki a genetikai kísérletek sikerességéről beszélt. Ő maga is lehetségesnek tartja, hogy 2014-ben egészséges mamutklón születik majd: "Ha megfelelő minőségben maradt fent a mamut örökítőanyaga, akkor a tudomány mai állása szerint klónozáshoz felhasználható. A klónozás megvalósítása nem olyan egyszerű folyamat, mint azt elsőre gondolnánk. A mamutőssejt, mely magában hordozza az örökítőanyagot, az nem mamutivarsejt. Az őssejt és az ivarsejt között fontos különbségek vannak, melyek a klónozás sikerességét és a megszületett egyed egészségét egyaránt befolyásolják."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tipp! Így élnek az állami gondozott gyerekek. Kattints a galériáért!


"Az örökítőanyag megléte nem elegendő a klónozáshoz. Ha nem áll rendelkezésre életképes sejt a kihalt élőlényből, akkor a klónozást nem lehet megvalósítani. Az ivarsejtekben számos olyan információ és szabályzó elem van az örökítőanyag mellett, melyek alapvető fontosságúak az új élet kialakulásában. A jelenlegi dinoszaurusz-maradványokból legfeljebb rossz minőségű örökítőanyagot lehet kinyerni, melyek klónozásra alkalmatlanok. Sejtekről meg nem is beszélve."

"Véleményem szerint a mamutklónozást egyedi esetnek kell kezelni, és nem szabad belőle általánosítani. A mamutbébi esetleges születéséhez egy elefánttehén szükséges (emlős állatokról lévén szó), mely jelen van két földrészen is. Ha sikerül a mamutklónozás, az nem jelenti azt, hogy a dinoszauruszokat is fel tudjuk támasztani. Életerős populációt egyetlen mamutból nem lehet létrehozni, ahhoz több, különböző genetikai mintázatú egyedre lenne szükség az örökletes betegségek elkerülése miatt. A klónozás viszont nem változtat a genetikai mintázaton."

"Mivel a mai környezetre negatív hatással nincsen egy vagy néhány állatkertben lévő mamut, ezért tudományos ellenérvet nem tudok felhozni. Azonban ha tömeges szaporítás kerülne előtérbe, abban az esetben meg kell vizsgálni a veszélyeket is. Aggodalomra semmi okunk, még az sem biztos, hogy sikeres lesz a kísérlet. A társadalom korrekt tájékoztatása és véleményének kikérése viszont alapvető fontosságú, hogy hosszú távon se kelljen aggódnunk."

Megható képek egy szívátültetett kisfiúról. Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.