Izgalmas hír látott napvilágot a napokban: japán és orosz tudósok fogtak össze, hogy életre keltsék a kihalt mamutokat, ennek eredményeképpen 2014-re klónmamut születik majd.


 A Laptyev-tenger partján végzett ásatás során talált mamutcsontvelőből nyert őssejtből hoznák létre a mamutembriót, amit majd egy elefánttehén fog kihordani. De vajon lehetséges ez vagy csak egy őrült tudományos kísérlet? Nagy Zsolt genetikust kérdeztük erről, és arról is, hogy ha valóban születnek életképes mamutbébik, akkor vajon lesz-e lehetőség arra a jövőben, hogy akár dinoszauruszokat is klónozzanak.

Forrás: AFP

2014-ben már egy érdeklődő gyerek nem a könyvét nyitja ki, ha mamutot akar látni: szól a szüleinek, és elmennek a mamutparkba. Azért tehetik ezt majd meg, mert japán és orosz tudósok egy negyvenezer éves mamutmaradványból használható őssejteket tudtak kinyerni, melyből terveik szerint mamutembriót klónoznak.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mamutból mamutot

A régen kihalt faj egy példányát a Laptyev-tenger partján végzett ásatás során találták meg, és ő az a a szerencsés, akinek sejtjei felhasználásával talán újra mamutok fognak szaladgálni földünkön: használható sejteket találtak ugyanis a csontvelejében. Az ezekből klónozott embriót a tudósok egy elefánttal tervezik kihordatni.

Már korábban is találtak jégbe fagyott mamutmaradványokban konzerválódott sejteket, akkor még keresztezni szerették volna a mamutokat az elefántokkal, így létrehozva olyan élőlényeket, akikben az eredeti mamut genetikai felépítése dominál. A tudósok most ennél tovább mennek, és keresztezés helyett klónozással próbálkoznak.Forrás: AFP

Jurassic park mamutokkal

Ugyan a filmben a dinoszauruszok életre keltése csupán fikció, a mamutok klónozása is felvet egy sor érdekes kérdést. Ezekről az állatokról, életmódjukról csupán annyit tudunk, amennyit a kutatók a maradványokból kikövetkeztettek, élő mamutot még nem láttunk, nem tudjuk, mit szeret enni, hol szeret élni, milyen a vérmérséklete, mennyire tudná megszokni az általunk mesterségesen létrehozott környezetét. Elvileg sok mindent tudunk a maradványokból, de azért elképzelhető, hogy fel kell majd készülnünk néhány meglepetésre. Japán tudósok egyébként évek óta egy mamutparkot terveznek létrehozni Szibériában, a klónozott példány sikeres életben tartása után valószínűleg ez lesz a következő lépés.


Dolly és Klonilla, a klónegér

Nemcsak a mamutoknál használják a klónozás technikáját, hanem jó ideje kísérleteznek vele különböző állatokon. A leghíresebb klónozott állat, a Dolly névre hallgató juh 1997-ben borzolta a kedélyeket, de azóta több emlőst másoltak sikeresen. 1998-ban a szarvasmarhákkal végzett kísérletek után több országban olyan magasra hágtak az indulatok a klónozással kapcsolatban, hogy egyenesen betiltották. A genetikusok azóta azokban az országokban folytatják a kísérleteiket, ahol engedélyezik a klónozást, és további eredményeket értek el. A kilencvenes évek végén például kínai kutatók egy emberi fület klónoztak egy egér hátára.Forrás: AFP
Dolly, a klónozott juh

Magyarországon először 2006-ban hoztak létre Klonilla névvel a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont dolgozói egy testi sejtből klónozott egeret. A kísérletek célja egyébként az, hogy a klónozott egereken megfigyeljék embereknél előforduló betegségek lefolyását, különböző gyógymódokra való reagálását.

Nem vagyunk még tökéletes teremtők

A sikerek mellett persze a kutatók nem közlik azt a rengeteg félresikerült "alkotást", akik még az anyaállat méhében elpusztultak, mivel életképtelennek, deformálódottnak bizonyultak. Dollyt is el kellett altatni 2003-ban, mivel a megszokottnál sokkal gyorsabban öregedett. Nagy szenzáció tehát a klónozás, de sok olyan pontja van még az eljárásnak, ahol kiderül: nem sikerül tökéletes teremtőt játszanunk.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Nagy Zsolt genetikust, aki a genetikai kísérletek sikerességéről beszélt. Ő maga is lehetségesnek tartja, hogy 2014-ben egészséges mamutklón születik majd: "Ha megfelelő minőségben maradt fent a mamut örökítőanyaga, akkor a tudomány mai állása szerint klónozáshoz felhasználható. A klónozás megvalósítása nem olyan egyszerű folyamat, mint azt elsőre gondolnánk. A mamutőssejt, mely magában hordozza az örökítőanyagot, az nem mamutivarsejt. Az őssejt és az ivarsejt között fontos különbségek vannak, melyek a klónozás sikerességét és a megszületett egyed egészségét egyaránt befolyásolják."

Forrás: AFP


Viszont azzal a feltevéssel kapcsolatban, hogy megfelelő maradványok megtalálása esetén a dinoszauruszokkal, vagy bármelyik kihalt fajjal ugyanez a "feltámasztási kísérlet" elvégezhető-e, már szkeptikus volt: "Az örökítőanyag megléte nem elegendő a klónozáshoz. Ha nem áll rendelkezésre életképes sejt a kihalt élőlényből, akkor a klónozást nem lehet megvalósítani. Az ivarsejtekben számos olyan információ és szabályzó elem van az örökítőanyag mellett, melyek alapvető fontosságúak az új élet kialakulásában. A jelenlegi dinoszaurusz-maradványokból legfeljebb rossz minőségű örökítőanyagot lehet kinyerni, melyek klónozásra alkalmatlanok. Sejtekről meg nem is beszélve."

És persze azonnal felvetődik az a kérdés is, hogy valóban jó-e az nekünk, ha felborítjuk a természet körforgását, és már kihalt állatokat élesztünk fel újra, hiszen nem véletlenül haltak ki azok az állatok (kivéve persze az emberek által kipusztított fajokat). "Véleményem szerint a mamutklónozást egyedi esetnek kell kezelni, és nem szabad belőle általánosítani. A mamutbébi esetleges születéséhez egy elefánttehén szükséges (emlős állatokról lévén szó), mely jelen van két földrészen is. Ha sikerül a mamutklónozás, az nem jelenti azt, hogy a dinoszauruszokat is fel tudjuk támasztani. Életerős populációt egyetlen mamutból nem lehet létrehozni, ahhoz több, különböző genetikai mintázatú egyedre lenne szükség az örökletes betegségek elkerülése miatt. A klónozás viszont nem változtat a genetikai mintázaton."

Dr. Nagy Zsolt azt is elmondta, a leírt esetet tudományos eredménynek nevezi, de fajok feltámasztásának és újbóli elterjesztésének gondolatát nem tartja valószínűnek. "Mivel a mai környezetre negatív hatással nincsen egy vagy néhány állatkertben lévő mamut, ezért tudományos ellenérvet nem tudok felhozni. Azonban ha tömeges szaporítás kerülne előtérbe, abban az esetben meg kell vizsgálni a veszélyeket is. Aggodalomra semmi okunk, még az sem biztos, hogy sikeres lesz a kísérlet. A társadalom korrekt tájékoztatása és véleményének kikérése viszont alapvető fontosságú, hogy hosszú távon se kelljen aggódnunk."


"Rettegtem, hogy lebénulok" - Zsófi egy speciális gyógytornának köszönhetően a saját lábán mehetett az esküvőjérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120105-az-izmaink-hatalma-gyogyulas-a-gyogytorna-segitsegevel.html Bőr alá ültetett igazolvány - Meglepő orvosi fejlesztésekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120104-bor-ala-ultetett-igazolvany-meglepo-orvosi-fejlesztesek.html Dr. Csernus: "Mindenki csak olyan csajt foghat ki, mint amilyen önmaga" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120103-dr-csernus-ide-vezet-ha-a-farkad-utan-mesz.html "Színesebbek lettek a napok" - Rajzolással gyógyulnak a skizofrén betegekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120103-rajzolassal-gyogyulnak-a-skizofren-betegek.html Ég a gyertya, ég - Így ünnepelnek az állami gondozott gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111229-igy-unnepelnek-az-allami-gondozott-gyerekek.html Meg tudnál fél óra alatt 2400 bináris számot jegyezni? A memória határtalanságahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111215-a-memoria-hatartalansaga.html 59 gyermeket szült - Az emberi képességek határtalanságahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-az-emberi-kepessegek-hatartalansaga.html Anyósallergia - létezik, de nem a mama az igazi okhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-anyosallergia-letezik-de-nem-a-mama-az-igazi-ok.html