A 6 legrosszabb megítélésű betegség - jobb, ha ezeket sosem éled át

betegség pikkelysömör kellemetlenség lepra bélbetegségek merevedési zavar AIDS
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy betegség sosem jön jókor, kiadásokkal, kellemetlenségekkel, fájdalommal jár. Akadnak azonban olyan kórok is, melyek ezeken túl még a társadalmi érintkezést is kellemetlenné  - vagy akár lehetetlenné - teszik.

Túlzott szőrösödés

Bár modern világunkban már egy borotválatlan férfihónalj is megütközést vált ki egyesekből, a szőrösödés továbbra is főleg a nőket sújtó probléma. A normális mennyiségű szőrzetet a nők könnyedén el tudják távolítani magukról, de egyes betegségek sajnos kóros mértékű szőrnövekedéssel járnak. Az egyik ilyen a policisztás ovárium szindróma, azaz a PCOS, ami sajnos bajszot-szakállat növeszthet nőknél is, s mellé ráadásul extrém mértékű izzadást is okoz - a beteg nem mehet könnyen emberek közé. De erős, sötét szőr nemcsak a nők arcán, hanem testük egyéb részein is megjelenhet, a hirsutismusnak "köszönhetően", melyért a betegek felénél a túlzottan magas tesztoszteronszint a felelős. Mindkét betegség nagy mértékű önbizalomhiánnyal jár, sokuk inkább ki sem mozdul otthonról.

www.eugenicsarchive.org, http://en.wikipedia.org
www.eugenicsarchive.org, http://en.wikipedia.org

Lepra

Sokan megnyugodva dőlnek hátra abban a hiszemben, hogy a lepra eltűnt Földünkről, és csak egy időutazás során találkozhatnának vele. Nos, ezzel szemben a fejlődő országokban évente több mint 200 ezer ember kapja el, de Japánban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is újra felütötte már a fejét. A diagnosztizálást nagyban nehezíti, hogy - főleg az elmaradott országokban - a leprásokat valóban úgy kezelik, mint a leprásokat, és teljes kirekesztettségben kell élniük. Pedig az időben felfedezett betegség modern gyógyszerekkel jól gyógyítható. Kezelés hiányában azonban a bőrléziók eltorzítják a végtagokat, ami nagyon nem szép látvány, és idegi sérülések is keletkeznek. A - régi magyar nevén - bélpoklosság viszont nem olyan fertőző, mint azt gondolnánk, az emberek nagy része eleve immunis a lepra bacilusára.

www.eugenicsarchive.org
www.eugenicsarchive.org

Bélbajok

A gyulladásos bélproblémák és az irritábilis bél szindróma, azaz az IBS, nemcsak elszenvedőjének, hanem környezetének is sok kellemetlenséget okoz. A betegek bizonyos dolgokat nem, vagy alig ehetnek, és vagy a gyulladástól, vagy a feszültségtől sokszor van hasmenésük, puffadnak, fáj a hasuk, és bizony sokat szellentenek - ezek egyike sem segíti a társas érintkezést. Gyógyszeres segítséggel csökkenthetők a tünetek, de például az IBS-nél elég egy rosszabb periódus, és azonnal jönnek a tünetek: az illető fájdalmas arccal kuporog görcsölő hasát szorongatva, és időnként elrohan az illemhely irányába - ez egy baráti társaságban azért feltűnő.

A vastag- és végbélrák is okozhat hasonló panaszokat, és a szégyenérzet miatt sokan nem vizsgáltatják ki magukat, pedig időben felfedezve egész jól gyógyítható ráktípusról van szó. A műtétre szoruló betegek viszont előfordul, hogy sztómazsákot kénytelenek hordani, ami elég ijesztő az átlagemberek számára, bár a zsák a modern technika miatt ruha alatt szinte észrevehetetlen is lehet.

Tipp! Felismerhetetlenné alakították a híres színésznőt. Kattints a galériáért!


Merevedési zavar

Bár egy férfinak inkább akkor nehéz társaságba mennie, ha ennek ellenkezőjét tapasztalja, de az impotencia, még ha nem is látványos, de társadalmilag nagyon is megbélyegzett állapot. Sokféle betegség okozhatja a magas vérnyomástól a cukorbetegségig, és sok beteg egyáltalán nem fordul orvoshoz a szégyenérzet miatt. Pedig akár az alapbetegség kezelésével, akár más módon sok esetben javítani lehet a problémán - de az illegálisan forgalmazott potencianövelők több kárt okoznak, mint amennyi vérbőséget.

Thinkstock
Thinkstock

AIDS

A HIV-vírus az impotenciával szemben nagyon is fertőző - talán már mindenki tudja, hogy vérrel, nemi úton, valamint a szülés vagy szoptatás közben lehet elkapni, de a vírus a beteg nyálában is megtalálható, igaz, csak kis mennyiségben. A nyolcvanas években megjelent, eleinte rejtélyes kór ma már egészen jól karban tartható különböző gyógyszerek segítségével, de még mindig halálos és gyógyíthatatlan. Emiatt tízből nyolc ember le sem ül egy AIDS-es ember mellé, pedig a betegség csak a már felsorolt módokon terjed.

Pikkelysömör és ekcéma

A pikkelysömör olyan immunbetegség, mely a test különböző részein pikkelyes, repedezett, pirosló foltokat okoz. Az épp fellángoló betegséget elég nehéz takargatni, és sokan még ma is azt hiszik, hogy a betegség fertőz, pedig erről szó sincs. A pikkelysömör tünetmentesen tartható, de teljes gyógyítása egyelőre nem megoldott.

Az ekcéma is feltűnő jelenség, a beteget foltokban vörös, hólyagos, viszkető, hámló bőr jellemzi. Csecsemőktől az idősekig bárkinél kialakulhat, és a pikkelysömörhöz hasonlóan hol fellángol, hol nyugvó állapotban van. Ez sem fertőző betegség, különféle krémekkel egész jól kezelhető, de a háttérben allergia is lehet, amit érdemes külön kezeltetni.

A legtöbb, itt felsorolt betegségben szenvedő ember nem tehet arról, hogy foltos bőrrel, fájó hassal vagy egyéb tünetekkel kell élnie. Épp elég kellemetlenséget jelent neki az állapota, ha megtehetjük, ne tetézzük ezt látványos undorodással és félrehúzódással. Még mi is lehetünk a helyükben.

TIPP: NÉZD A HA CIKI, HA NEM BETEG VAGY CÍMŰ MŰSORT JÚNIUS 11-TŐL
MINDEN HÉTKÖZNAP 22 ÓRÁTÓL A LIFENETWORK MŰSORÁN

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MVc4UnnMAgg8gqbF


Olivia, a vér nélkül született kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120515-ver-nelkul-szuletett-olivia-egy-kislany-nagybritanniaban.htmlAmikor sír a rajz - Szexuálisan bántalmazott gyermekek rajzaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120514-amikor-sir-a-rajz-szexualisan-bantalmazott-gyermekek-rajzai.html"Gyerekkoromban infúziós állványokat és tűket rajzolgattam" - interjú Tarány Tamássalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120511-gyerekkoromban-infuzios-allvanyokat-es-tuket-rajzolgattam-interju-tarany-tamassal.htmlAkik korábban meg sem születhettek - csecsemők 450 grammalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120510-akik-korabban-meg-sem-szulethettek-csecsemok-450-grammal.htmlMauritánia - egy ország, ahol minél hájasabb egy nő, annál kívánatosabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.htmlÍgy őrizd meg az egészséged a Hold segítségével! Mítosz vagy valóság?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120503-igy-orizd-az-egeszseged-a-hold-segitsegevel-mitosz-vagy-valosag.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.