Felejtsd el a könnyen lenyelhető anabolikus szteroid tablettákat és az EPO-injekciót. Az ókori olimpikonok nyers állati here rágcsálásával tettek szert a szükséges hormonlöketre a versenyek előtt.

A doppingolás tulajdonképpen egyidős magával az olimpiával. Már a 19. századi sportolók is kokalevéllel, kokainnal és alkohollal próbáltak jobb eredményeket elérni. A doppingolás mindig is részét képezte az olimpiai játékoknak, de a gyógyszerek nem jelentettek problémát, ezek csak az utóbbi időben kerültek az előtérbe.

Wikipedia

A szakértők szerint akkoriban is ugyanaz váltotta ki a szélsőségeket, ami a mai sportolókat ráveszi a doppingolásra. A győzelem vágya bizonyára nagyon erős volt, ha a sportolók még nyers herét is képesek voltak rágcsálni. Igaz, akkoriban ez a férfiasság jelének is számított.

Manapság az a különbség, hogy a gyógyszerek biztonságosabbak és sokkal kifinomultabbak. Ráadásul a csalás minősítése is sokat változott. Az első újkori olimpián 1896-ban az olimpikonok nyugodtan szedtek gyógyszereket és serkentőszereket. Bevett orvosi szokásnak számított a sztrichnin, a kokain és az alkohol a fájdalom és a kimerültség csillapítására. Ugyanazokat a gyógyszereket szedhették, amelyeket az átlagemberek, mert annak idején úgy tekintettek az élsportolókra, mint alapvetően átlagemberekre, akik valamiben egy kicsit jobbak.

Az élsportolók megítélésének változásával azonban a gyógyszerekkel és serkentőszerekkel kapcsolatos elvárások is módosultak. A sportban használt gyógyszereket először azért kifogásolták, mert aggasztó hatást gyakoroltak a sportolók egészségére. A fordulópontot valószínűleg a dán kerékpározó, Knud Enemark Jensen esete jelentette az 1960-as olimpián, aki vélhetően amfetaminnal doppingolt. Ettől kezdve egyre erőteljesebb harcot folytattak a doppingolás ellen, és a tesztelési módszerek is gyors fejlődésnek indultak. (Bár sokak szerint a csalók így is mindig egy lépéssel előrébb tartanak.)

A serkentőszerek és a szteroidok egyre biztosabb kimutatásával az 1970-es és '80-as években a hangsúly egyre inkább a vérdopping felé mozdult el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986-ban betiltotta ugyan a vérdoppingot, de csak a 2000-es sydney-i olimpiára tudtak kifejleszteni olyan szűrést, amely kimutatta a tiltott módszert. A mai modern eszközöknek és módszereknek köszönhetően a londoni olimpián már alig 24 óra leforgása alatt 400 vérmintát tudnak kielemezni több mint 240 tiltott anyagra. A szakértők ennek ellenére úgy vélik, a csalás folyamatos továbbfejlesztése miatt ezt a versenyt soha nem lehet megnyerni.

Katalin hercegnő magyarokkal nézte az olimpiáthttp://www.life.hu/szorakozz/20120806-berki-krisztian-olimpikont-magyarokkal-nezte-katalin-hercegno-czene-attila-sportpolitikaert.html Sokkolta a nézőket - Ruhatépés és mellbimbóvillantás az olimpiánhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120804-olimpia-london-vizilabda-mellbimbo-villantas-es-ruha-letepes-a.html Égőnek találta a magyar olimpikonok teljesítményét Schobert Norbi - Így magyarázkodott utánahttp://www.life.hu/legykepben/20120804-ego-mondta-schobert-norbi-a-magyar-olimpikonok-teljesitmenyere-majd-magyarazkodott.html Súlyos baleset az olimpián - Szinte lefejezte a versenyzőt a sportszer - Fotók!http://www.life.hu/gyogyulj/20120804-olimpia-london-sulyos-baleset-fotok-a-londoni-olimpia-sulyemelo-versenyen.html Csodás víz alatti felvételek az olimpiánhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120802-michael-phelps-amerikai-uszo-az-olimpian-londonban.html Nagyon erős volt a mezőny, de sikerült! Cseh László bronzéremmel tér haza az olimpiárólhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120802-londoni-olimpia-2012-cseh-laszlo-ferfi-200-meter-vegyes-eredmenye.html Mit esznek az olimpikonok?http://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120802-olimpia-etrend-sportolok-london-ez-zsir-webszakacs.html Elképesztő sportruhák és meglepő szépségötletek az olimpiákonhttp://www.life.hu/legytrendi/20120801-olimpia-es-divat-elkepeszto-sportruhak-es-meglepo-szepsegotletek-az.html Jakabos Zsuzsanna a legszebb olimpikonhttp://www.life.hu/life/galeria/20120801-jakabos-zsuzsanna-a-legszebb-olimpikon-londonban.html