Vízbe fulladt a kisfiú - de visszatért a halálból

agy halál kisfiú mentős fulladás alapítvány oxigénhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kétéves Jago Worrall idén márciusban elcsavargott dadusától és a családi házuk kertjében található tóba esett. Csodával határos módon, 65 perccel azután, hogy édesanyja kihúzta Jagót a vízből, az egyik mentős felkiáltott, hogy érzi a fiú pulzusát. A szülők alig hitték el, hogy még él a kisfiuk, aki sajnos a hosszú ideig tartó oxigénhiány következtében súlyos agykárosodást szenvedett.

A háromgyerekes Worrall család (képet itt láthatsz a családról) nem sokkal a baleset előtt költözött az egyik nagyszülő vidéki birtokára, ahol a kertben egy kacsaúsztató tó is volt. A szülők tisztában voltak a tó veszélyeivel, ezért el is határozták, hogy hamarosan egy kerítést húznak a tó köré, hogy a gyerekek véletlenül bele ne essenek a vízbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"Egy tavaszi napon éppen vendégséget tartottunk, sok gyerek jött hozzánk, akik jókedvűen játszottak a kertben. Mikor leültünk ebédelni, megkérdeztem a dadust, hogy hol van Jago, mire azt felelte, hogy azt hitte, nálunk van. Azonnal fölpattantam, és a tóhoz szaladtam, ahol megpillantottam a kisfiam, amint hason fekve mozdulatlanul lebeg a víz felszínén. Mikor kihúztam, láttam, hogy teljesen kék lett a bőre és nem lélegzett" - mondta Lyn Worrall, Jago édesanyja.

A kétségbeesett anya korábban elvégzett egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, ezért azonnal elkezdte mesterségesen lélegeztetni élettelennek tűnő fiát, de a pániktól képtelen volt világosan gondolkodni, ezért a gyakorlatlan apa próbált életet lehelni a kisfiúba. "Biztosra vettük, hogy végleg elvesztettük a fiunkat, életnek semmi nyoma volt már benne" - mondta Barney Worrall, Jago 44 éves édesapja.

A rendőrség tíz perccel később már a helyszínen volt és ők is megpróbálták életre kelteni a kisfiút, de ők sem jártak sikerrel. Húsz percen belül a mentősök is megérkeztek, akik szívmasszázsban részesítették a földön fekvő élettelen fiút, és egy csövet vezettek a tüdejébe, amelyen keresztül leszívták a felgyülemlett vizet.

Csodával határos módon, 65 perccel azután, hogy Lyn kihúzta Jagót a vízből, az egyik mentős felkiáltott, hogy érzi a fiú pulzusát. A szülők alig hitték el, hogy még él a kisfiuk. Jagót a légimentők azonnal a Coventry Kórház intenzív osztályára szállították, ahol a szíve újra leállt néhány percre, de ismét sikerült őt visszahozni. A fiú állapotának stabilizálása után továbbszállították a North Staffordshire-i Egyetemi Kórházba, ahol az orvosok tájékoztatták a szülőket, hogy fiuk, ha túl is éli az éjszakát, valószínűleg súlyos agykárosodást szenvedett.

A hosszú ideig tartó oxigénhiány következtében Jago agya valóban olyan súlyos mértékben károsodott, hogy nem képes sem járni, sem pedig beszélni. A szülőknek fel kellett adniuk munkájukat, ugyanis Jago ápolása napi 24 órás felügyeletet igényel. A fiú állapotának javulásához elengedhetetlen speciális kezelési eszközök közel 200 000 angol fontba (kb. 70 millió forint) kerülnek, ezért a szülők létrehoztak egy alapítványt Jago megsegítésére. Az alapítvány számlájára ezidáig már legalább 20 000 fontnyi (kb. 7 millió forint) felajánlás érkezett.

Hogyan lett ilyen óriási baba Zselyke?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121030-erdos-zselyke-az-orszag-legnagyobb-szuletesi-sulyaval-szuletett-kislanya.html100 évesnek tűnik a kislány betegsége miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ritka-borbetegsege-miatt-oregasszonynak-latszik-rancok-boritjak-egy-egyeves-kinai.htmlRossz iskolát választottunk?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121029-agressziv-tuneteket-produkal-vagy-visszahuzodo-lesz-az-a-gyerek-akinek.htmlMegtanulhatunk angolul alfában?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121026-megtanulhatunk-egy-teljes-idegen-nyelvet-alfaban-alternativ-nyelvtanulasi-lehetosegek.html90 éves testben él a 46 éves családapahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121025-gyomirtoval-gyogyulhat-a-90-eves-testu-csaladapa.htmlPanna után ma már megfordulnak az utcánhttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20121025-fogyokuras-sikertortenet-az-egykor-82-kilos-panna-utan-ma-mar.htmlMikor érdemes telefont venni a gyereknek?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121025-mikor-erdemes-mobiltelefont-venni-a-gyerekeknek-gyermekek-es-penzugyi-neveles.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.