A 15 éves Mia Galloway a lupusz nevű autoimmun betegségben szenved, amitől a bőre olyan érzékennyé vált, hogy a napon percek alatt leéghet, de akár egy villanykörte fénye is égési sérüléseket okozhat számára.

A Manchesterben élő tizenöt éves Mia Galloway éppen egy tizenévesek számára rendezett szépségversenyen szerepelt, mikor rosszul lett. A fiatal lányt a Manchesteri Gyerekkórházban vizsgálták meg, ahol először kiszáradásra gyanakodtak, azonban dr. Fiona Watson rövidesen megállapította, hogy a lánynak lupusza van. Miát három hétig tartották a kórházban, ami alatt az orvosok kemoterápiát alkalmaztak, hogy elnyomják a lány immunrendszerét. 

A lupusz egy egyelőre gyógyíthatatlan autoimmun betegség, mely világszerte körülbelül 20.000 embert érint, és leggyakrabban fiatal lányok esetében fordul elő. Ez a rendkívül összetett és csak kis mértékben feltérképezett betegség akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer elkezdi megtámadni az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket. A lupusznak három fő tünete ismert: a fáradtság, az ízületi fájdalom és a bőrkiütések. Az állapot jelenleg még nem gyógyítható, de a szimptómák kezelhetőek. 

Thinkstock
Illusztráció

Mia azóta is naponta szed kemoterápiás tablettákat, és rendszeresen ellenőrizni kell a vérét. Leszabályozott immunrendszere miatt Mia a legenyhébb megfázástól is súlyos betegséget, akár tüdőgyulladást is kaphat, ennek ellenére a lány szerencsésnek mondhatja magát, hogy még időben diagnosztizálták a betegségét, hiszen sok esetben évekig is fennállhat az állapot, mire észreveszik.

"Sok barátom úgy véli, hogy nem veszem elég komolyan a betegségem, de én úgy érzem, hogy semmi nem változott az életemben, ugyanaz vagyok, mint korábban és normális életet akarok élni" - mondta Mia, aki a kemoterápia következtében kihullott haja miatt parókát hord, és vastag sminkréteggel fedi el bőrhibáit. Itt láthatod, Mia bőrét mennyire megviselte a betegség.

"Mia nagyon pozitívan áll a betegségéhez, egyszer például az egyik barátnője megkérdezte, hogy ha egy kívánsága teljesülhetne, akkor mi lenne az, és Mia nem azt kívánta, hogy múljon el a betegsége" - mesélte a Daily Mail tudósítójának a fiatal lány édesanyja, a 39 éves Tammy Galloway.

Mi vár Szita Bence gyilkosaira?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121105-a-halalbuntetes-rosszabb-vagy-a-borton-mi-var-a-11.html A legbotrányosabb színpadi fellépésekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-gusztustalan-sztarok-a-szinpadon-a-legbotranyosabb-szinpadi-fellepesek.html Fejsérülések és rejtelmes következményeikhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121029-fejbelottek-majd-kedvesen-teat-fozott-a-rendornek-fejserulesek-es-rejtelmes.html Egy ló vérével tartják életben a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-lo-verebol-keszult-injekciokkal-tartjak-eletben-a-sulyos-verszegenysegben-szenvedo.html Vízbe fulladt a kisfiú - de visszatért a halálbólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-visszatert-a-halalbol-egy-oraval-a-halala-utan-eletjelet-mutatott.html Ijesztő műhibák az orvos szemszögébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-tulterheltseg-vagy-gondatlansag-ijeszto-muhibak-az-orvos-szemszogebol.html 100 évesnek tűnik a kislány betegsége miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ritka-borbetegsege-miatt-oregasszonynak-latszik-rancok-boritjak-egy-egyeves-kinai.html