Egyre több tanulmány lát napvilágot, mely a krónikus fogínygyulladás és az erekciós zavarok közötti kapcsolatot taglalja, felhívva a figyelmet a gyulladásos állapotok veszélyeire.

A Journal of Periodontology 2011 decemberi száma volt az első, mely arról számolt be, hogy a krónikus fogínygyulladás és az erekciós zavarok hátterében ugyanazok a kockázati tényezők állnak. Idén márciusban a Journal of Sexual Medicine közölt egy cikket, mely szerint a fogínybetegséggel küzdő, 30 éves kor feletti férfiakban háromszoros az erekciós zavarok esélye. Most az International Journal of Impotence Research oldalain bemutatott vizsgálat tovább bizonyítja az összefüggést: az erekciós zavarokban tapasztalható érbelhártya-eltérések összefüggést mutatnak a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatokkal, például a fogínybetegségekkel.

Thinkstock

Korábban az erektilis funkciózavart számos faktorral, például életkorral, dohányzással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, depresszióval és magasvérnyomás-betegséggel hozták kapcsolatba. Ugyanakkor a krónikus fogínygyulladás gyakoribb anyagcsere-betegségekben, például cukorbetegségben, koszorúér- és egyéb érbetegségekben. Ezért nem tűnt elrugaszkodottnak az az elmélet, miszerint a két betegség közötti kapocs akár szorosabb is lehet. Az Asahikawa Orvosi Egyetem munkatársai 300 férfit vettek górcső alá, akik egy kérdőívet töltöttek ki, emellett komplex fogászati és általános egészségügyi vizsgálaton vettek részt.

A kérdőív alapján a tesztalanyokat 4 csoportra osztották: nem valószínű krónikus fogínygyulladás, valószínű fogínygyulladás, fogászati kivizsgálás szükséges, illetve legsúlyosabb eset előrehaladott tünetek esetén gyógyászati beavatkozást vet fel. Szintén a kérdőív alapján osztották öt csoportra az erekciós zavarok súlyosságát a panaszmentestől a súlyos esetekig. Az összetett statisztikai analízis rávilágított, hogy nincs összefüggés a kor és a krónikus fogínygyulladás között. Nem új keletű megállapítás, hogy a korral párhuzamosan nő az erekciós panaszok aránya, azonban bizonyítást nyert a krónikus fogínygyulladás és az erekciós zavarok közti kapcsolat is. A szervezetben zajló krónikus gyulladásokra jellemző az erek károsítása, ami magyarázhatja a jelenséget.

6 furcsa, férfiasságnövelő plasztikai műtéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130207-extrem-plasztikai-sebeszet-ferfiaknak-bajuszbeultetes-mellkisebbites-ferfi-mellizom-noveles-peniszhosszabitas.html Még a férfiasság is összemegy - Így változunk meg öregkorunkrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121003-igy-valtozunk-meg-oregkorunkra-logo-mell-nagy-pocak-nagy-orr.html Az úszógumijából származó zsír növelte meg férfiasságáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120706-az-uszogumijabol-szarmazo-zsir-novelte-meg-ferfiassagat.html Veszélyes a nemi szervek szőrtelenítésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130325-a-nemi-szervek-szortelenitese-borotvalasa-vagy-gyantazasa-megnovelheti-a-kulonfele.html Herpesz a nemi szerven - Ne hidd, hogy a hűtlenség jele!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-herpesz-a-nemiszerven-ne-hidd-hogy-a-hutlenseg-jele.html Nemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.html