A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány, melynek lényege a megfelelő pontok, zónák ingerlése, amelyek hatást gyakorolnak a szervezet egy-egy részére. A hatás azonban kölcsönös, a szervezet megbetegedését, gyengülését is jelzik a reflexológiás pontok. A Life.huBenke Rita természetgyógyász, reflexológus segítségével járja körbe az egyik - a reflexológiai stimulálás szempontjából jelentős - területet: a lábat, illetve a lábujjakat.

Az emberek jelentős része minimális figyelmet sem fordít a megfelelő lábbeli kiválasztására, pedig a rossz cipő nemcsak kényelmetlen, fájdalmas és a láb egészségét károsítja, de bizony azokat a szerveket és területeket is próbára teszi, amelyek reflexzónáit (pontjait) a cipő nyomja, elszorítja vagy túl erősen dörzsöli - állítja szakértőnk.

Forrás: Thinkstock

Ugyanilyen kevés figyelem fordul a lábra, a lábujjakra akkor is, amikor valamilyen sérülés éri azokat. Ki ne rúgott volna már bele széklábba, küszöbbe vagy valamilyen bútor sarkába. A fájdalom csillapodása után, ahogy enyhül a sajgás, később már eszünkbe se jut, hogy a pár nap múlva jelentkező szédülés vagy orrfolyás esetleg éppen a lábujj sérülésének hatása. A mai napig nem terjedt el széles körben, nem egyértelmű az emberek számára, hogy a szervezet rendszerként működik, és a láb - a kéz és a fül mellett - kiemelten meghatározó terület a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egyszerű, ártalmatlannak tűnő vízhólyag is okozhat panaszokat - és messze nem ott a legnagyobb a veszély, ahol helyileg kialakul, hanem ott, ahová a vízhólyag alatti reflexzóna hat. Érdemes felfigyelni arra is, ha gyakran fáj, érzékeny a tarkód, görcsölnek a vállizmaid vagy érzed a csuklyásizmodat. Ilyenkor lehet, hogy  nincs nagy baj, csak éppen túl magas sarkú a cipőd, és túl hegyes az orra, így abnormális teher nehezedik a lábujjak tövénél található reflexpontokra.

Így, amikor különös tüneteket veszel észre magadon, például váratlanul fellépő szédülés, hányinger vagy fejfájás gyötör, gyengül a látásod, gyakran begyullad a torkod, a mandulád, érdemes reflexológus szakemberhez (is) fordulni, mert lehet, hogy a kellemetlen panaszokat egy nem kezelt lábujjsérülés (észrevétlenül keletkezett, majd gyógyult törés) okozza, vagy éppen a rossz cipőd a ludas.

De nézzük egészen pontosan a lábujjak szerepét az egészséged alakulásában

Nagylábujj (öregujj): alapvetően a fej tartozik ide. Az agy, a két agyfélteke, a homloklebeny, a fog, az íny, a nyelv, az arcüreg. A nagylábujj vérkeringésének elszorítása, a cipő vagy túlsúly miatti deformálódása ezekre a területekre hat. Visszahatása is itt jelentkezik, vagyis ha mondjuk arcüreggyulladással küzdesz, ne csodálkozz azon, hogy például - addig sose - a gyulladás időszaka alatt a nagylábujjadon benő a körmöd.

Forrás: Northfoto

Második ujj (nagylábujj mellett): elsősorban a szem zónája, valamint a homlokra, homloküregre, idegrendszerre, fogakra, ínyre hat.

Középsőujj: elsősorban a szem zónája, valamint a homlokra, homloküregre és az idegrendszerre hat.

Negyedik ujj: elsősorban a fül zónája, valamint a homlokra, a homloküregre és az idegrendszerre hat.

Kisujj: a homloküreg, a fül és a nyirokutak zónája található itt.

A négy lábujj közötti rész: a torokra, valamint a torokban található nyirokszervekre van hatásal. 

Negyedik és ötödik ujj közötti rész: itt található az egyensúlyszerv zónája, valamint itt kezelhetjük az alacsony vérnyomást is.