Zúg a füled, romlik a látásod, fáj a fogad? Válts cipőt!

Forrás: Thinkstock -
betegség lábujjak sérülések vérkeringés egészség reflexológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány, melynek lényege a megfelelő pontok, zónák ingerlése, amelyek hatást gyakorolnak a szervezet egy-egy részére. A hatás azonban kölcsönös, a szervezet megbetegedését, gyengülését is jelzik a reflexológiás pontok. A Life.huBenke Rita természetgyógyász, reflexológus segítségével járja körbe az egyik - a reflexológiai stimulálás szempontjából jelentős - területet: a lábat, illetve a lábujjakat.

Az emberek jelentős része minimális figyelmet sem fordít a megfelelő lábbeli kiválasztására, pedig a rossz cipő nemcsak kényelmetlen, fájdalmas és a láb egészségét károsítja, de bizony azokat a szerveket és területeket is próbára teszi, amelyek reflexzónáit (pontjait) a cipő nyomja, elszorítja vagy túl erősen dörzsöli - állítja szakértőnk.

Forrás: Thinkstock

Ugyanilyen kevés figyelem fordul a lábra, a lábujjakra akkor is, amikor valamilyen sérülés éri azokat. Ki ne rúgott volna már bele széklábba, küszöbbe vagy valamilyen bútor sarkába. A fájdalom csillapodása után, ahogy enyhül a sajgás, később már eszünkbe se jut, hogy a pár nap múlva jelentkező szédülés vagy orrfolyás esetleg éppen a lábujj sérülésének hatása. A mai napig nem terjedt el széles körben, nem egyértelmű az emberek számára, hogy a szervezet rendszerként működik, és a láb - a kéz és a fül mellett - kiemelten meghatározó terület a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egyszerű, ártalmatlannak tűnő vízhólyag is okozhat panaszokat - és messze nem ott a legnagyobb a veszély, ahol helyileg kialakul, hanem ott, ahová a vízhólyag alatti reflexzóna hat. Érdemes felfigyelni arra is, ha gyakran fáj, érzékeny a tarkód, görcsölnek a vállizmaid vagy érzed a csuklyásizmodat. Ilyenkor lehet, hogy nincs nagy baj, csak éppen túl magas sarkú a cipőd, és túl hegyes az orra, így abnormális teher nehezedik a lábujjak tövénél található reflexpontokra.

Így, amikor különös tüneteket veszel észre magadon, például váratlanul fellépő szédülés, hányinger vagy fejfájás gyötör, gyengül a látásod, gyakran begyullad a torkod, a mandulád, érdemes reflexológus szakemberhez (is) fordulni, mert lehet, hogy a kellemetlen panaszokat egy nem kezelt lábujjsérülés (észrevétlenül keletkezett, majd gyógyult törés) okozza, vagy éppen a rossz cipőd a ludas.

De nézzük egészen pontosan a lábujjak szerepét az egészséged alakulásában

Nagylábujj (öregujj): alapvetően a fej tartozik ide. Az agy, a két agyfélteke, a homloklebeny, a fog, az íny, a nyelv, az arcüreg. A nagylábujj vérkeringésének elszorítása, a cipő vagy túlsúly miatti deformálódása ezekre a területekre hat. Visszahatása is itt jelentkezik, vagyis ha mondjuk arcüreggyulladással küzdesz, ne csodálkozz azon, hogy például - addig sose - a gyulladás időszaka alatt a nagylábujjadon benő a körmöd.

Forrás: Northfoto

Második ujj (nagylábujj mellett): elsősorban a szem zónája, valamint a homlokra, homloküregre, idegrendszerre, fogakra, ínyre hat.

Középsőujj: elsősorban a szem zónája, valamint a homlokra, homloküregre és az idegrendszerre hat.

Negyedik ujj: elsősorban a fül zónája, valamint a homlokra, a homloküregre és az idegrendszerre hat.

Kisujj: a homloküreg, a fül és a nyirokutak zónája található itt.

A négy lábujj közötti rész: a torokra, valamint a torokban található nyirokszervekre van hatásal.

Negyedik és ötödik ujj közötti rész: itt található az egyensúlyszerv zónája, valamint itt kezelhetjük az alacsony vérnyomást is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.