Agyserkentő élénkítők nehéz helyzetekre

Forrás: Thinkstock -
vitamin magnézium csoki csokoládé kakaó ginszeng vitaminok C-vitamin vitamintabletta kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik épp most csöppentek bele az érettségi időszak zúzdájába. Azok a fiatal versenyzők, akik már túl vannak a középiskolai megmérettetésen, lassacskán a vizsgaidőszakra készülnek. Mind nekik, mind pedig a munka frontján helytállóknak szükségük van megfelelő munícióra, hogy legyűrhessék a mindennapokat, a nehézségeket, a húzós feladatokat és az akadályokat. Íme, a Life.hu csodaszerei mindehhez!

Vannak, akik az engergiaitalokra esküsznek, ennél azonban kifinomultabb megoldások is léteznek az ébrenlét fenntartásához és az éberség megőrzéséhez.

Kínában már régóta ismerik és használják a ginzenget mint afrodiziákumot és mint egészségmegőrzőt. A benne található természetes anyagok ugyanis normalizálják a szervezetünk működését, erõsítik a lelki, és a testi ellenállóképességünket, javítják agysejtjeink oxigénfelvevő képességét, az izmaink oxigénfelhasználásának hatásfokát, nem utolsó sorban pedig a szívünk anyagcseréjét. Mivel ezáltal fokozza szellemi és fizikai teljesítményünket, éberebbek és energikusabbak leszünk tőle.

Többféle formában is kapható, de a legcélszerűbb, ha ginzengkészítményként fogyasztjuk, mert így pontosan a szükséges mennyiségű és minőségű hatóanyagot juttatjuk a szervezetünkbe.

Pezsdítsd fel a nemi életed ginzenggel! Forrás: Thinkstock

A csokoládé nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is, ráadásul szuper élénkítő. Egy kutatás szerint a kakaó segít az idős emberek mentális és idegrendszeri épségének megőrzésében. Azok ugyanis, akik 30 napon át napi két csésze kakaóitalt vettek magukhoz, jobb memóriáról és gondolkodásról tettek tanúbizonyságot. A BMJ című szakfolyóirat 2012-ben közzétett felmérése szerint a csokifogyasztás jelentősen csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát is.

Korántsem mindegy azonban, hogy milyen csokoládét választunk. Érdemes legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokit vásárolni, ami kiváló magnézium, és antioxidáns-forrás is egyben.

Szenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé! Fotó: Mudra László - Origo

Így kávézz, és egészséges maradsz című cikkünkből kiderül, hogy a koffein a legnépszerűbb pszichoaktív drog, ennek köszönhetően vált a kávé a mindennapjaink mentőitalává. Amikor felhajtunk egy presszókávét, 60-100 mg koffein jut a szervezetünkbe, ami kitágítja az agy, a szív, a vese és a bőr ereit, emeli a testhőmérsékletet, valamint a légzés- és pulzusszámot. Hirtelen felébredünk, szellemi és fizikai teljesítőképességünk javul, a nyomott közérzetünk helyreáll. A világ máris barátságosabb hellyé válik, legalábbis 3-5 óráig. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a koffein eltűnjön a szervezetünkből.

Azért ne vigyük túlzásba!

Mivel a koffein serkenti a vérkeringést és az idegrendszer működését is, pszichológusok szerint a kávé a szorongásban szenvedők, stresszre érzékenyek esetében felerősítheti az érzelmeket, ezért nekik érdemes mértéket tartani a kávéfogyasztásban. A terhesség alatti túlzott koffeinfogyasztás vetélést okozhat, ezért a kismamák szintén a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A sok kávé a szívet és a vesét intenzív munkára készteti, ezért a magas vérnyomással küzdők, a szív- és veseelégtelenségben szenvedők is mértékkel fogyasszák. A változókori nőket is szokás óvatosságra inteni a csontritkulás rizikója miatt, ám hogy ennek a túlzásba vitt kávézás valóban növeli-e az esélyét, arról megoszlanak a vélemények.
Itt a bőrre permetezhető koffein a kávé helyett! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A reklámokban főleg a magnézium feszültségcsökkentő hatását hangsúlyozzák, ennél azonban sokkal többre képes. Ez ugyanis az egyik legsokoldalúbb ásványi anyag: központi szerepet játszik a szív- és érrendszer működésében, a fehérje-, zsír-, szénhidrát-anyagcserénkben, de részt vesz többek között az idegrendszer és az izmok működésében, az energiatermelésben, a csontok és a fogak felépítésében is. Jelentős szívritmus-szabályozó hatása van, elősegíti az inzulintermelést és -felhasználást is, oldja az izomgörcsöket, hatásosan csökkenti a vérnyomást. Enyhíti a premenstruációs tüneteket, a menstruációs görcsöket, növeli a csontok sűrűségét, és tágítja a légutakat, tehát időnként az asztma kezelésénél is hatásos lehet. Kiváló agyserkenő, így ha nem élünk vele, fáradékonyság és idegrendszeri problémák léphetnek fel.

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a szervezetünknek minden nap szüksége van, illetve lenne rá, de csak keveset tudunk tárolni belőle. A stressz, a fizikai munka, illetve néhány betegség és gyógyszer ugyanis csökkenti a magnéziumszintünket.

Judit, 40, tanácsadó:

A valódi felokosítószernek tartom a magnéziumot és B6-vitamint tartalmazó készítményeket. E két összetevő közül a B-vitamint felejtés elleni vitaminnak hívják, a magnézium pedig az asszociációs meződet tágítja ki. Mindenről eszedbe jut valami, igazi vizsgára való csodaszerek.
Görcsöl a lábad? A magnéziumhiány lehet az oka! Forrás: AFP/PNS

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.