A száj higiénés kezelését érdemes minél előbb, már egészen kicsi korban elkezdeni. 

Amint egy kisbaba szájában megjelennek az első tejfogak, a fogmosást máris érdemes elkezdeni. Ezt először egy ujjra húzható bébifogkefével tudjuk megtenni úgy, hogy a kicsit háttal magunknak az ölünkbe ültetjük, és kissé hátrabillentjük a fejét. Amikor a tejfogak többsége már kibújt, vehetünk számára egy gyerekfogkefét, aminek sörtéi gumiból készültek – ezt a gyerekek szívesen rágcsálják akár hosszú órákon keresztül. Erre természetesen fogkrémet még nem kell tennünk.

Forrás: Thinkstock

Másfél éves kor körül érdemes elkezdeni a fogkrémhasználatot – vásárláskor figyeljünk arra, hogy az életkornak megfelelő terméket válasszuk. Ezeknek a daraboknak alacsonyabb a flourtartalma, mint azoknak a fogkrémeknek, amiket már a nagyobbak is használhatnak – éppen ezért nem gond, ha a gyerekek lenyelik. A megfelelő fogkrém mellé válasszunk megfelelő fogkefét is! A kisebbek számára gyártott darabok feje kicsi, sörtéi puhák és lekerekített végűek. Kétéves korig naponta egyszer érdemes fogat mosni.

A fogkefe élettartama
A fogkefét 3-4 havonta, fertőző betegség után pedig azonnal cseréljük le.

Fogmosásra szoktatás

A legfontosabb, hogy már egészen kicsi korban megtanulja a gyerek, hogy a fogmosás fontos, a mindennapi rutin része. Éppen ezért először játékos formában tanítsuk meg neki a mozdulatokat, tanítsuk meg vízzel öblíteni. Kezdetben, sőt egészen a gyerek 10 éves koráig ne várjunk csodákat – ilyenkor még bizonytalanok a mozdulatok, nem elég ügyesek ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzenek. Éppen ezért mindig segítsünk nekik, illetve ellenőrizzük le a fogmosást. Soha ne szidjuk le a gyereket, ha nem sikerül tökéletesen végrehajtania a feladatot, ebben a korban inkább a rendszerességre szoktatás a cél.

Mit lehet tenni a fogmosáson túl?

Léteznek már különböző, gyerekek számára készült szájöblítők, amelyeknek csökkentett a fluorid- és alkoholtartalmuk. Ezek nagyszerű kiegészítői lehetnek a mindennapos szájápolásnak, de ezek használatát csak kúraszerűen, időszakosan szoktuk javasolni.” – árulta el dr. Magyar Krisztina, a Madenta Fogászati Központ orvosa.

A fogorvosnál

Érdemes már egészen korán, akár kétéves kortól kezdve elvinni a gyereket félévente fogorvosi ellenőrzésre. Ennek a célja – az esetleges problémák kiszűrésén túl -, hogy a gyerek hozzászokjon a fogorvosi műszerek látványához, hogy megbarátkozzon a fogorvossal - mivel beavatkozásra az első időben általában nincs szükség, kellemes tapasztalatokat szerez. Később már természetes lesz számára, hogy a rendszeres szájápolás mellett a szűrővizsgálat is része a fogak ápolásának.

Forrás: Thinkstock

Nincs többé fúrás!

Az ózonkezelés vagy más néven ózonfogászat az elmúlt évek egyik legígéretesebb újdonsága a modern fogászatban. Lényege, hogy fogszuvasodásokat, tejfogakat, gyulladásokat kezelhetünk injekció, fúrás és természetesen fájdalom nélkül – ennek megfelelően ez az eljárás a gyerekek fogászati kezelésében igen fontos szerepet tölt be. A kezelés megkezdéséhez elengedhetetlen a fog nagyon alapos, professzionális tisztítása, amit a fogorvos vagy a dentálhigiénikus végez egy erre a célra kialakított speciális homokszóróval. Ez után egy lézeres fogszuvasodás detektorral megnézi, hogy az adott terület mennyire szuvas. A kezelés során egy kis szilikon sapka kerül a fogra, amely hermetikusan lezárja az adott fogfelszínt, így az ózon onnan kijutni nem tud. A behatás alatt a szuvas területen a baktériumok 99,9%-a elpusztul. Miután a terület teljesen baktériummentes, a fog képes arra, hogy a környezetéből ásványi sókat vegyen fel és pótolja azt, ami kioldódott a baktériumok által a szénhidrátok bontásakor képződött savak hatására. Ettől a felpuhult, szuvas terület visszakeményedik. Természetesen ezután szükséges a szuvasodással keletkezett üreg tömése ugyanúgy, mint a hagyományos kezelésnél. Fontos különbség azonban, hogy itt nem nagyobbítottuk meg fúrással az eredetileg keletkezett lyukat” – tudtuk meg dr. Magyar Krisztinától.

Tudtad?
A maguktól kiesett tejfogakat természetesen a fogtündér viszi magával éjszaka. Nagyobb probléma, ha egy fog nem természetes úton távozik – például egy nagyobb esés következtében esik ki. Az így kiesett fogat azonnal le kell öblíteni vízzel, és egy tiszta, nedves papír zsebkendőbe csomagolva a fogorvoshoz kell vinni – természetesen a gyerekkel együtt. Az így kiesett fog ugyanis rövid időn belül sikeresen visszahelyezhető, de a gyógyulás esélye az első 20 perc letelte után fokozatosan romlik.

 Támogatott tartalom.