immunrendszer betegség immunerősítés vitamin harmónia gyerekek egészség masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeleg az őszi latyakos, orrfolyós időszak. Az anyák többségének ismerős a helyzet, amikor a gyerek egy hét óvoda, egy hét nátha körforgásában szenved. Nem késő azonban még most sem egy alapos, immunerősítő programot elindítani, hogy megvédd a kicsit a kórokozókkal szemben.

Almaterápia meg répalé

A jó minőségű és elegendő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztása elengedhetetlen az immunrendszer felturbózása érdekében. Persze sokszor úgy kell beleimádkozni a gyerekekbe a gyümölcsöt, de ha ezt a legtermészetesebb módon kínálod fel, minden étkezés mellé, akkor valamelyik időpontban csak sikerül néhány almagerezdet, répakarikát vagy egy fürt szőlőt becsempészni az étrendbe. Azonban az ellenálló gyerekek is szívesen isszák a gyümölcsökből, zöldségekből facsart turmixokat, főleg ha időnként trükközöl az ízekkel, és egy gondolatnyi fahéjjal vagy szegfűszeggel dobod fel az italokat. Ezek a fűszerek ráadásul remek segítői az immunrendszernek, a szegfűszeg továbbá az emésztésben is hatékony. A fűszerekkel azonban gyerekek esetén bánj csínján, nehogy allergiás reakciókat váltsanak ki.

Forrás: Thinkstock

Vitamincsomag gyerekeknek - személyre szabottan

Az a jó, ha a gyerek számára szükséges vitaminmennyiséget, például az A-, a C-, a D-, az E-vitamint valamint a vasat is természetes alapanyagokkal adod be a gyereknek. Gyümölccsel, zöldséggel. Amennyiben ezen felül szeretnéd erősíteni a gyerek immunrendszerét vitaminokkal, akkor azt egyeztesd le a gyerekorvossal, mert a pici aktuális állapotának megfelelő adagban fogja javasolni azokat a vitaminokat, amiket érdemes pluszban adagolnod. Egy vashiányos gyereknek nyilván más vitaminkészítményre van szüksége, mint annak, akinek csupán általános megelőzés érdekében iktatod be a napi vitaminadagot.

Ki a szabadba!

Minél több időt tölt a gyerek a friss levegőn és napfényen, annál kevesebb esélyük van a kórokozóknak, illetve a gyógyulás is gyorsabb, ha nem félted a csemetét a friss levegőtől. Az óvodában, iskolában ez „kötelező” módon zajlik, a legtöbb helyen, hacsak nem szakad az eső, szinte biztos, hogy gondoskodnak a levegőztetésről. Ezen felül azonban, ha módodban áll, iktass be szabad levegős programot. Már az is sokat jelent, ha autózás helyett (ésszerű távolságok esetén) hazasétáltok a gyerekkel az óvodából-iskolából. Öltöztesd rétegesen, így biztosan nem fázik meg akkor sem, ha a séta közben a kedvenc játszóterét is útba ejtitek. A szabad levegő mellett ugyanis a rendszeres és intenzív mozgás az, amivel felpörgetheted a kicsi immunrendszerét is.

Forrás: Thinkstock

Aludjatok sokat!

Az egészség egyik kulcsa a jó alvás és a pihenés. Ez nemcsak a csöppségre, hanem rád is vonatkozik. Ha a kicsi felkel éjszakánként, akkor iktassatok be délutáni pihenést, vagy feküdj le te is korábban, hiszen pár óra múlva ébredned kell. Amennyiben te is kipihened magad, akkor nem csak a szervezeted lesz hálás, de a kicsivel is nagyobb türelemmel bánsz. A nyugodt, harmonikus kommunikáció és légkör pedig nem titok, hogy alapvető eleme a gyerek egészségének. A stressz ugyanis a gyerekek immunrendszerét éppúgy meggyötri, ahogy a tiédet. Amennyiben elhúzódó alvásproblémáról van szó, akkor ne késlekedj a kivizsgáltatással, hiszen a kialvatlan gyerek immunrendszere kevésbé áll ellen a kórokozóknak.

Masszázs és mese

Igazából nem kell masszázstanfolyamot elvégezned ahhoz, hogy a saját gyereked hetente kétszer-háromszor megmasszírozd. A legtöbb masszázsfogás ártalmatlan, és könnyen elsajátítható egy netes videó segítségével is. A pozitív hatás azonban hihetetlenül erős. Fürdés után akár a gyerek szobájában, akár a nappaliban egy kényelmes kuckóban - ez lehet egy kis sarok is, puha takarókkal -, egy tiszta lepedőn tetőtől talpig „nyomkodd” át a gyereket. Ne hagyd ki a tenyerét, a talpát se. Sőt! Nem kell (nem is szabad) erősen gyúrni a csöppségeket, de ezt jelzik is. Pontosan érzékelik a gyerekek, mi az, ami kellemes, mi az, ami már erős vagy kellemetlen nekik. Használj nyugtató hatású masszázsolajat, de akár a sima babaolaj is jó - akár az iskolás gyereknek is! Amennyiben van annyi erőd, akkor masszázs közben duruzsolj neki egy olyan mesét, amit szeret, vagy dúdolj, ha ő azt szereti. A lényeg, hogy a masszázs vérkeringést serkentő, salaktalanító hatása mellett érezze gyengéd, rá fókuszáló gondoskodásod. A masszázs, valamint a hangod, a mese együttes varázsa igazi csodaszer a gyerek immunrendszerének.

Ügyelj a higiéniára!

Rendszeresen moss kezet, és erre tanítsd meg a gyerkőcöt is! Különösen akkor, ha tömegközlekedéssel utaztok. Legyen fontos a papír zsebkendő használata is. Ne engedd, hogy a már használt zsebkendőt begyűrje a zsebébe, mert a kórokozókkal szennyezett zsebkendő újrafertőzheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.