Közeleg az őszi latyakos, orrfolyós időszak. Az anyák többségének ismerős a helyzet, amikor a gyerek egy hét óvoda, egy hét nátha körforgásában szenved. Nem késő azonban még most sem egy alapos, immunerősítő programot elindítani, hogy megvédd a kicsit a kórokozókkal szemben.

Almaterápia meg répalé

A jó minőségű és elegendő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztása elengedhetetlen az immunrendszer felturbózása érdekében. Persze sokszor úgy kell beleimádkozni a gyerekekbe a gyümölcsöt, de ha ezt a legtermészetesebb módon kínálod fel, minden étkezés mellé, akkor valamelyik időpontban csak sikerül néhány almagerezdet, répakarikát vagy egy fürt szőlőt becsempészni az étrendbe. Azonban az ellenálló gyerekek is szívesen isszák a gyümölcsökből, zöldségekből facsart turmixokat, főleg ha időnként trükközöl az ízekkel, és egy gondolatnyi fahéjjal vagy szegfűszeggel dobod fel az italokat. Ezek a fűszerek ráadásul remek segítői az immunrendszernek, a szegfűszeg továbbá az emésztésben is hatékony. A fűszerekkel azonban gyerekek esetén bánj csínján, nehogy allergiás reakciókat váltsanak ki.

Forrás: Thinkstock

Vitamincsomag gyerekeknek - személyre szabottan

Az a jó, ha a gyerek számára szükséges vitaminmennyiséget, például az A-, a C-, a D-, az E-vitamint valamint a vasat is természetes alapanyagokkal adod be a gyereknek. Gyümölccsel, zöldséggel. Amennyiben ezen felül szeretnéd erősíteni a gyerek immunrendszerét vitaminokkal, akkor azt egyeztesd le a gyerekorvossal, mert a pici aktuális állapotának megfelelő adagban fogja javasolni azokat a vitaminokat, amiket érdemes pluszban adagolnod. Egy vashiányos gyereknek nyilván más vitaminkészítményre van szüksége, mint annak, akinek csupán általános megelőzés érdekében iktatod be a napi vitaminadagot.

Ki a szabadba!

Minél több időt tölt a gyerek a friss levegőn és napfényen, annál kevesebb esélyük van a kórokozóknak, illetve a gyógyulás is gyorsabb, ha nem félted a csemetét a friss levegőtől. Az óvodában, iskolában ez „kötelező” módon zajlik, a legtöbb helyen, hacsak nem szakad az eső, szinte biztos, hogy gondoskodnak a levegőztetésről. Ezen felül azonban, ha módodban áll, iktass be szabad levegős programot. Már az is sokat jelent, ha autózás helyett (ésszerű távolságok esetén) hazasétáltok a gyerekkel az óvodából-iskolából. Öltöztesd rétegesen, így biztosan nem fázik meg akkor sem, ha a séta közben a kedvenc játszóterét is útba ejtitek. A szabad levegő mellett ugyanis a rendszeres és intenzív mozgás az, amivel felpörgetheted a kicsi immunrendszerét is.

Forrás: Thinkstock

Aludjatok sokat!

Az egészség egyik kulcsa a jó alvás és a pihenés. Ez nemcsak a csöppségre, hanem rád is vonatkozik. Ha a kicsi felkel éjszakánként, akkor iktassatok be délutáni pihenést, vagy feküdj le te is korábban, hiszen pár óra múlva ébredned kell. Amennyiben te is kipihened magad, akkor nem csak a szervezeted lesz hálás, de a kicsivel is nagyobb türelemmel bánsz. A nyugodt, harmonikus kommunikáció és légkör pedig nem titok, hogy alapvető eleme a gyerek egészségének. A stressz ugyanis a gyerekek immunrendszerét éppúgy meggyötri, ahogy a tiédet. Amennyiben elhúzódó alvásproblémáról van szó, akkor ne késlekedj a kivizsgáltatással, hiszen a kialvatlan gyerek immunrendszere kevésbé áll ellen a kórokozóknak.

Masszázs és mese

Igazából nem kell masszázstanfolyamot elvégezned ahhoz, hogy a saját gyereked hetente kétszer-háromszor megmasszírozd. A legtöbb masszázsfogás ártalmatlan, és könnyen elsajátítható egy netes videó segítségével is. A pozitív hatás azonban hihetetlenül erős. Fürdés után akár a gyerek szobájában, akár a nappaliban egy kényelmes kuckóban - ez lehet egy kis sarok is, puha takarókkal -, egy tiszta lepedőn tetőtől talpig „nyomkodd” át a gyereket. Ne hagyd ki a tenyerét, a talpát se. Sőt! Nem kell (nem is szabad) erősen gyúrni a csöppségeket, de ezt jelzik is. Pontosan érzékelik a gyerekek, mi az, ami kellemes, mi az, ami már erős vagy kellemetlen nekik. Használj nyugtató hatású masszázsolajat, de akár a sima babaolaj is jó - akár az iskolás gyereknek is! Amennyiben van annyi erőd, akkor masszázs közben duruzsolj neki egy olyan mesét, amit szeret, vagy dúdolj, ha ő azt szereti. A lényeg, hogy a masszázs vérkeringést serkentő, salaktalanító hatása mellett érezze gyengéd, rá fókuszáló gondoskodásod. A masszázs, valamint a hangod, a mese együttes varázsa igazi csodaszer a gyerek immunrendszerének.

Ügyelj a higiéniára!
Rendszeresen moss kezet, és erre tanítsd meg a gyerkőcöt is! Különösen akkor, ha tömegközlekedéssel utaztok. Legyen fontos a papír zsebkendő használata is. Ne engedd, hogy a már használt zsebkendőt begyűrje a zsebébe, mert a kórokozókkal szennyezett zsebkendő újrafertőzheti.