Az „Angelina Jolie-hatás:" megduplázódott a genetikai tesztek száma

Forrás: AFP/Str -
nőgyógyászat mellrák hatás műtét vizsgálat genetikai vizsgálat Egyesült Királyság masztektómia kockázat Angelina Jolie melleltávolítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint két és félszer több nő veti alá magát genetikai vizsgálatoknak, hogy megtudja, mekkora a mellrák kialakulásának kockázati tényezője. Mindez Angelina Jolie-nak köszönhető.

Kétségkívül hatalmas port kavart Angelina Jolie 2013 májusi bejelentése, amikor elmondta, a mellrák kockázatának csökkentése érdekében kettős melleltávolításon esett át februárban.

Forrás: AFP/Str

Akkor még valószínűleg az Oscar-díjas színésznő sem gondolta volna, hogy róla neveznek el egy orvostudományi jelenséget: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerint Jolie bejelentését követően megkétszereződtek azok a genetikai tesztek, amelyek során az emlőrák kialakulásának kockázatát vizsgálják. Kutatók szerint a hullám egészen 2013 júniusától tavaly októberig tartott, ez idő alatt két és félszer többen vetették alá magukat hasonló vizsgálatoknak, mint egy éve ugyanekkor.

Korábban is előfordultak hasonló esetek: 2005-ben Kylie Minogue mellrákos diagnózisa után 40%-kal nőtt meg a mammográfiás vizsgálatok száma Ausztráliában, 2008-ban pedig az Egyesült Királyságban 400 ezerrel több nő vett részt méhnyakrákszűrésen – Jade Goody valóságshow-sztár ebben az évben jelentette be betegségét.

Ezzel is tehetsz a mellrák kialakulása ellen!http://www.life.hu/drlife/20140815-a-mellrak-kialakulasanak-kockazatat-csokkenti-a-rendszeres-testmozgas.htmlNapi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át űzik ezt a testmozgást - állapította meg egy francia kutatás.Dr. Life--Angelina Jolie gonosz és szeretjük - fordított mesék a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20140605-angelina-jolie-demona-filmje-kapcsan-osszegyujtottuk-a-negativ-hosokrol-szolo-filmeket.htmlA Demóna premierje is alátámasztja azt a benyomásunkat, hogy az utóbbi időben mintha divatba jöttek volna azok a filmek, amelyek olyan karaktert tesznek meg főszereplőnek, akinek a hagyományos történetmesélési sémák szerint az antihősnek, ellenfélnek, netán főgonosznak kellene lennie. Mivel pedig a mesékben a legélesebbek az ilyesfajta határok, ebben a műfajban még látványosabban működik a dolog. Angelina Jolie fordított Csipkerózsikája kapcsán utánanéztünk: kik manapság a legjobb rosszarcok? Kult--Akár üzletté is válhat a melleltávolító műtét?http://www.life.hu/drlife/20130514-melleltavolitas-magas-rak-kockazat-miatt-hazankban-is-elerheto-lehetoseg.htmlNemrég adtunk hírt a gyönyörű testéről is elhíresült Angelina Jolie döntéséről: a hat gyermeket nevelő színésznőnél igen nagy eséllyel alakult volna ki mellrák, ezért úgy döntött, inkább megelőzi a bajt. A Life.hu utánajárt, elérhető-e ez a lehetőség hazánkban is.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.