Az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint két és félszer több nő veti alá magát genetikai vizsgálatoknak, hogy megtudja, mekkora a mellrák kialakulásának kockázati tényezője. Mindez Angelina Jolie-nak köszönhető.

Kétségkívül hatalmas port kavart Angelina Jolie 2013 májusi bejelentése, amikor elmondta, a mellrák kockázatának csökkentése érdekében kettős melleltávolításon esett át februárban.

Forrás: AFP/Str

Akkor még valószínűleg az Oscar-díjas színésznő sem gondolta volna, hogy róla neveznek el egy orvostudományi jelenséget: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerint Jolie bejelentését követően megkétszereződtek azok a genetikai tesztek, amelyek során az emlőrák kialakulásának kockázatát vizsgálják. Kutatók szerint a hullám egészen 2013 júniusától tavaly októberig tartott, ez idő alatt két és félszer többen vetették alá magukat hasonló vizsgálatoknak, mint egy éve ugyanekkor.

„Angelina Jolie kijelentése, miszerint hordozza a BRCA1 mutáció génjét és emiatt kockázatcsökkentő masztektómián esett át, sokkal nagyobb hatást gyakorolt, mint bármely más hírességé. Valószínűleg a róla kialakult elbűvölő és erős nő képe miatt" – magyarázta Gareth Evans professzor, egy brit rákmegelőző csoport vezetője.

Korábban is előfordultak hasonló esetek: 2005-ben Kylie Minogue mellrákos diagnózisa után 40%-kal nőtt meg a mammográfiás vizsgálatok száma Ausztráliában, 2008-ban pedig az Egyesült Királyságban 400 ezerrel több nő vett részt méhnyakrákszűrésen – Jade Goody valóságshow-sztár ebben az évben jelentette be betegségét.