Amikor estéről estére úgy érzed, szinte mozdítani sem tudod és fáj a fejed, görcsölnek a nyaki izmaid, zúg a füled és szédülsz, akkor nagy valószínűséggel elérted azt a pontot, amit már nem hagyhatsz figyelmen kívül. Az ilyen jellegű nyaki panaszok rendkívül gyakoriak, ahogy az is, hogy szinte csak az utolsó pilanatban kapunk észbe. Pedig a heves fájdalmat okozó ideggyulladásokat az esetek többségében meg lehet előzni. A Life.hu Benke Rita természetgyógyász szakértővel járta körbe a betegséget.

A nyakfájást nagyon sok tényező előidézheti, akár a nem megfelelő testtartás is -  amikor egy bizonyos (rossz) pózban maradunk sokáig. Napjainkban jellemzően a számítógépes munka áll a fájdalom hátterében, ilyenkor a szék és a monitor távolsága, valamint a felsőtest, a nyak dőlésszöge nem megfelelő. Ahhoz, hogy jól lássuk a monitort, a hát és a nyak izmait rendellenes helyzetbe kényszerítve akár órákig feszítjük. Valójában munka vagy a netes szörfölés közben is érezzük, nem stimmel valami, akár masszírozgatjuk a is a fájós területet, mégsem tudatosodik bennünk a változtatás igénye. Egészen addig, amíg a fájdalom mellett más tünetek is be nem kopogtatnak.

Forrás: Thinkstock

A nagy mell is okozhat fájdalmat

Rossz testtartást okozhat a nem megfelelő ágy is, ha túl puha a matrac, illetve a túl magas párna, ami szintén természetellenes szögbe merevíti a nyakat. A nagy súlyok cipelése is okozhat nyaki fájdalmakat, még akkor is, ha viszonylag okosan osztjuk el a terhet. Például egy-egy túra után jelentkezhet nyakfájdalom a hátizsák cipelése miatt, de kismamáknál is gyakori panasz a szoptatással összefüggő nyakfájás, főleg, ha a baba táplálása elhúzódik, és naponta több órát görnyed az anyuka egy olyan pózban, ami feszíti a hát, a nyak izmait. Bár sokan irigykedéssel szemlélik azokat a nőket, akiket méretes kebellel ajándékozott meg a sors, jó, ha tudja mindenki, hogy a nagy mell nem feltétlenül jár együtt erős hátizmokkal - a nagy mellű nők egy része görnyedt gerinccel jár, görnyedten ül (előrehúzza a mell súlya), és a hátizmok extra terhelése a nyaki izmokra is hatással van. A nagy mellű (a valóban nagy mellű) nők egy része komoly gerinc- és nyakfájdalmakkal küzd.

Kevesen tudják, de az állkapocs helyzete, egészen pontosan az alsó-felső fogsor nem megfelelő helyzete is okozhat nyakfájdalmat. Ilyenkor a nem jól illeszkedő fogsor  (vagy fog) miatt kialakul egy ráharapás jellegű állkapocspozíció, ami folytonos feszítésre kényszeríti a nyak, sőt a hát izmait is.

Depresszió, félelelem, szorongás

Természetesen nyaki fájdalmat, nyakmerevedést, a nyak, a gerinc melletti izmok feszülését, zsibbadását a rossz pozíció mellett más is előidézheti, például megfázás, vírusfertőzés, már kialakult gerincsérv, vagy egyéb, lelki eredetű tényezők: szorongás, sokáig tartó idegfeszültség, depresszió. Ezek mindegyike görcsös hatással bírnak a teljes szervezetre - egy sokáig tartó feszült helyzetben megfigyelhető, hogy hosszú percekre, de akár hosszabb időre is ökölbe szorul a kezünk, megemeljük a vállakat, feszítjük a nyakat, sőt az arc izmai is megfeszülnek.

Forrás: Thinkstock
Miért fáj a hátam, ha szerelmi bánatom van?
A hátfájás hátterében meghúzódó lélektani okok - bár a pszichoszomatikus jelenségek háttere rendkívül összetett - sokszor közel sem annyira rejtélyesek, mint amilyennek első hallásra tűnnek. Felmerül a kérdés: ha nem fáj a karom vagy a térdem, ha szerelmi bánatom van, akkor miért fáj tőle a hátam?
 
Egyrészt azért, mert nagyon elterjedt betegségről van szó; sok embernek fáj a háta, kézenfekvő rá hivatkozni. Másrészt meg azért, mert a pszichogén hátfájástól szenvedő betegek tudják, vagy inkább érzik, hogy a hátfájás okát pontosan diagnosztizálni sokkal nehezebb, mint pl. a felkarét vagy az alsó lábszárét. A cikk folytatását ide kattintva olvashatod.

Iszappakkolás és masszázs

Tartós és intenzív nyakfájdalmak esetén mindenképp fordulj orvoshoz, az időszakos panaszok jelentkezése során azonban érdemes végiggondolni a kiváltó okot vagy okokat, mert a terápia természetesen az októl függ.

A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok - ha még nem alakult ki valamilyen csigolyadegeneráció - lazító gyakorlatokkal, masszázzsal, valamint gyulladáscsökkentő krémek használatával megszüntethető.

Az átfázásból, meghűlésből eredő súlyos fájdalom gyulladás- és fájdalomcsökkentő szerek, krémek, gyógyszerek alkalmazásával szüntethető meg, illetve ha az orvos így látja jónak, akár a gerinc melletti izomzatba adott szteroid-injekció lehet a gyógymód.
Visszatérő vagy hosszú ideig tartó, krónikus nyakfájás esetén a feljebb említett módszerek mellett szóba jöhet még a gyógytorna is, esetleg fizioterápia (torna, masszázs, súlyfürdő vagy elektroterápia), illetve különböző gyulladáscsökkentő pakolások is.

Forrás: Thinkstock

Ideggyulladás ellen

Amennyiben a panaszok mögött gerincsérv eredetű ideggyulladás áll, rendkívül fontossá válik a fájdalomcsillapítás és a gyulladás egyidejű csökkentése. Ebben az esetben az orvos nagy valószínűség szerint erős fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket rendel el, valamint előírja a nyak tehermentesítését. Fontos a megfelelő idejű és minőségű pihenés - ebben az esetben tényleg nem szabad terhelni a szervezetet, mert az ideggyulladás átterjedhet más területekre is.

Megelőzés

Nyakfájdalmak esetén (is) a leghatékonyabb módszer a megelőzés, hiszen alapvetően életmódbeli problémák állhatnak a háttérben. A mozgásszegény életmód, az elhízás, az ergonómiai szempontokat figyelmen kívül hagyó bútorok használata a kiváltó okok között szerepel. A megelőzés gerincét így a már gyerekkorban elkezdett rendszeres mozgás, a gerinc és nyakizmok erősítését is szolgáló, valamint a területek lazítását is elősegítő gyakorlatok szolgálják. E mellett fontos a megfelelő testtartás elsajátítása és az emberi vázrendszer egészségét megtartó bútorzat, ágy, matrac, párna, szék, asztal használata.

Nyakas vagy?

Szakértőnk, Benke Rita véleménye szerint olykor a megmerevedett izmok kimozdítják helyzetükből az ízületeket, inakat, nyomják az idegeket és ereket és ez nagyon erős fájdalmat okozhat. Ebben a helyzetben érdemes csontkovács segítségét kérni, aki "helyreteszi" a testrészeinket. 

Sokat segíthet a talpreflexológia, hiszen amíg a masszázs zajlik a szenvedő idegei kisimulnak, izmai elernyednek, és a test után a lélek és a szellem is ellazul és megnyugszik az értő kezek munkájának eredményeképpen. 
Más esetben érdemes azt is vizsgálni, hogy mi az, ki az, ami-aki mellett túl makacsul-görcsösen kitart. Sokszor ugyanis lelki eredetű ok állhat a nyak merevségének, a fájdalom hátterében. Ez lehet idejétmúlt vélemény, esetleg kihűlt kapcsolat.

Erős hátizmokért tornázz fitballal!
Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. Balogh Zsolt crosstréning-oktató a héten három remek háterősítő gyakorlatot mutatott, méghozzá fitballal. Ide kattintva indulhat is az edzés!