Eszképizmus - menekülés a valóság elől

lélek eszképizmus menekülés pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eszképizmust sokszor pejoratív fogalomként használjuk, és a számítógép és internet rákfenéjének tartjuk. Pedig ez a jelenség egyidős az emberiséggel, és egészséges mértékben mindenki átéli.

colormekatie.blogspot.com
colormekatie.blogspot.com


Ha mániákusan - és nem csak rosszabb napjaimon - követném ezeket a blogokat, ha a gép előtt ülve malmoznék, mikor frissül valamelyik, akkor valószínűleg aggódnom kellene. Addig viszont egészséges eszképizmust élek át. Az eszképizmus szó az angol escape (menekülni) igéből származik. A mai értelemben véve nem más, mint a valódi élettől és annak problémáitól, nehézségeitől való elvágyódás valami szebb, jobb, de legalábbis szebbnek és jobbnak tűnő dimenzióba. Olyan szellemi tevékenységek ezek, amelyek kirángatnak a hétköznapi szürkeségből egy időre. A blogjaim főszereplői például soha nem betegek, a gyerekeik mindig szuperédesek és nagyon trendik, szépeket esznek, izgalmas helyeken járnak, a körmeikről soha nem pattogzik le a körömlakk, a hajuk soha nem zsíros, és a legújabb divat szerint öltözködnek. Arról nem is beszélve, hogy soha nem panaszkodnak a számlákra vagy a főnökükre.

Tipp! Soha nem látott képek, itt élt Coco Chanel! Kattints a galériáért!




Thinkstock
Thinkstock

Az utóbbi évtizedekben lett téma a videojáték-, az internet- vagy a Facebook-függőség, amellyel jelenleg is rengeteg tanulmány foglalkozik. Olyan is, amely szerint a mesterséges világban megszerzett képességekbe és a feladatok megoldhatóságba vetett hit visszafordítható a való világba - tehát a videojáték nem valami szörnyű dolog, sőt, sokkal többen és többet kellene játszanunk. Az ilyen extrém példa helyett itt van például az alvás, amiről senki nem gondolja, hogy köze lehet a valóságtól történő meneküléshez. Pedig súlyos nehézségek, stressz, fizikai vagy lelki fájdalom elkerülése miatt sokan naponta 10-12 órákat alszanak. De nem is kellenek ilyen súlyos problémák, elég csak megnézni egy híradót vagy elolvasni a híreket, és az ember máris szeretne inkább egy alternatív valóságban élni.

Baj akkor van, ha a való világtól való távolmaradás már-már extrém méreteket ölt. Valószínűleg véget nem érő filozófiai vitába keverednénk akkor, ha meg akarnánk mondani, mi számít való világnak, és pontosan mit jelent az extremitás ebben a kérdésben, de jó esetben mindenki érzi, miről beszélünk. Amikor az a másik világ teljesen átveszi a valódi helyét, amikor tönkremennek miatta a valódi emberi kapcsolataink, vagy elkezdünk nem bejárni a munkahelyünkre. Az így kialakult függőség kezelése már a szakemberek feladata.

Tipp! Szexi képek Beyoncé-ról! Kattints a galériáért!




Aprótól a méretesig - Mikor milyen melleket szerettek a férfiak?http://www.life.hu/tested-lelked/20120123-aprotol-a-meretesig-mellideal-evszazadrol-evszazadra.htmlKínai horoszkóp 2012 - Mit hoz a Sárkány éve?http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20120123-kinai-horoszkop-mit-hoz-a-sarkany-eve.htmlFecsegő felszín, avagy hallgatni aranyhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120117-parkapcsolat-baratsag-csalad-a-meghallgatas-fontossaga.htmlSajog minden porcikád? Lazítsd el magad!http://www.life.hu/tested-lelked/20120103-sajog-minden-porcikad-lazitsd-el-magad.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.