Felütötte a fejét az Ebola az Egyesült Államokban

Forrás: AFP -
járvány Amerikai Egyesült Államok ebola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizálták a betegséget - közölte kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC).

A beteget, akiről csak annyit közöltek, hogy felnőtt férfi, és szeptember 20-án érkezett az országba Libériából, a Presbiteriánus Kórházban vasárnap óta elkülönítve ápolják. A férfin, akinek állampolgárságát nem közölték, az Egyesült Államokba történt visszatérése után hat nappal kezdtek mutatkozni a betegség tünetei. Ez előtt még felkereste néhány rokonát. A hivatalos tájékoztatás szerint azokat az utasokat, akik a férfival egy repülőgépen érkeztek az Egyesült Államokba, nem fenyegeti veszély.

M Forrás: AFP

A Fehér Ház közlése szerint az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt is. Thomas Frieden, a CDC igazgatója kijelentette, hogy "minden kétséget kizáróan" sikerül megakadályozni az Ebola széles körben történő elterjedését az Egyesült Államokban. Az elnök és az igazgató "beszéltek a beteg szigorú elkülönítéséről és ápolásáról, valamint arról, hogyan derítik fel, hogy az illető kikkel került kapcsolatba" - olvasható a washingtoni közleményben.

Az első egyesült államokbeli Ebola-beteg felfedezésének hírére jelentősen emelkedtek a betegség ellenszerének kifejlesztésén dolgozó cégek, az Inovio Pharmaceuticals és a NewLink Genetics részvényárfolyamai.

Az idei járvány eddig több mint háromezer emberéletet követelt Nyugat-Afrikában, és néhány, a térségben járó amerikai is megfertőződött. Négy, Ebolával fertőzött amerikai önkéntes segélymunkást Atlantában, illetve Nebraskában ápolnak, egy orvost pedig megfigyelés alatt tartanak. A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára és Szenegálra is átterjedt. A vírus vérrel és más testnedvekkel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Az Ebola hatásos ellenszere a szappan?http://www.life.hu/drlife/20140813-az-ebola-2014-tavaszan-jelentkezett-nyugat-afrikaban.htmlAmíg kontinenshatárokon, vagy legalábbis országhatáron kívül dúl a járvány, nem igazán valós a fenyegetettség érzése. A Life.hu a fertőző betegség kitörése óta figyelemmel kíséri annak útját és a legfontosabb állomásokat.Dr. Life--Papagájkór, nyúlpestis, Ebola - állatok által terjesztett betegségekhttp://www.life.hu/drlife/20140908-papagajkor-nyulpestis-ebola-allatok-altal-terjesztett-betegsegsek.htmlAz állatokkal való közös élettéren való osztozkodás - ha nem zsákmányszerzésről van szó - a legtöb esetben békés, ártalmatlan módon zajlik. Együtt élünk kutyával, macskával, nyulat dédelgetünk, papagájjal díszítjük otthonunkat és járjuk a természetet is. Különösen ősszel kedvelt program az erdőjárás, a mókusles a gyerekkel. Nem célunk a rémisztgetés, de valószínűleg kevés embernek jut eszébe, hogy a közös felület, a találkozás az állatokkal, hadviselés nélkül is komoly veszélyeket rejthet magában. Íme, három súlyos betegség, amit az állatok terjesztenek.Dr. Life--Magyar szemmel: "Az Ebola-hájp jó eszköz lesz Afrika megmentésére"http://www.life.hu/drlife/20140903-ebola-nyugat-afrikaban-ghana-accra-panikkeltes-es-tudatlansag.htmlVálsághelyzet, kritikus állapotok, globális fenyegetés. Államok stabilitásának összeomlása, ENSZ-főtitkárhelyettes és persze a halottak száma. Ezen kifejezések nélkül aligha létezhet ma Ebolával kapcsolatos írás a legfőképpen külföldi forrásokra támaszkodó magyar sajtóban. Meglepő hát, pedig lehetséges, hogy a Life.hu exkluzív beszámolója az afrikai járványhelyzetről egyetlen szót sem tartalmaz a felsoroltak közül.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.