Szinte büntetlenül lehet szexuális erőszakot elkövetni hazánkban

Forrás: Thinkstock -
nemi erőszak ELTE gólyatábor félelem NANE Törd meg a csendet! szexuális bántalmazás büntetlenség feljelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NANE Egyesület munkatársa az Origónak adott interjújában azt mondta, az elkövetők nagy része megússza, az áldozatok ráadásul nem mernek feljelentést tenni. A Life.hu közben "Törd meg a csendet!" szlogennel indított kampányt, hogy minél több bajba került nő hallassa a hangját.

Drasztikus adat, hogy minden ötödik nő legalább egyszer szexuális áldozattá válik életében. Ma hazánkban szinte büntetlenül lehet erőszakoskodni a nőkkel, akik nagy többsége erről nem is mer beszélni. A médiába eljutó hírek általában oktatási intézményekben elkövetett esetekről számolnak be. Vajon csak ezekre derül fény, vagy egy tanár-diák kapcsolat valóban ki van téve ilyesfajta veszélynek?

Forrás: Thinkstock

Cserháti Éva, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa a portálnak így nyilatkozott: „Az ilyen esetek kapcsán jellemző, hogy egyfajta hatalmi hierarchia van az elkövetők és az áldozatok között. Tehát egy oktatási intézmény „remek" táptalaja a szexuális abúzusnak. De idesorolható például az orvos-beteg kapcsolat is. Ugyanakkor nem lehet általánosítani, hiszen ez a hierarchikus viszony ugyanúgy jelen van a családon belül is. A mai társadalom felfogása alapján a férfi-nő kapcsolat eleve ilyen. És ha erre még ráerősít egy intézményi háttér is, például az egyetem vagy az általános és középiskola, akkor ott még erősebben, tehát duplán kiszolgáltatott helyzetbe kerül az áldozat."

A teljes interjút olvasd el IDE kattintva!

A Life.hu az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak után kampányt indított Törd meg a csendet! címmel. Felhívásunkra több olyan levél érkezett, amely főiskolai erőszakkal kapcsolatos. A szakember szerint a kezdeményezés segíthet abban, hogy több elkövető kerüljön rács mögé.

A Törd meg a csendet! felhívásra érkezett történetek heti rendszerességgel jelennek meg a Life.hu oldalán. Az alatta olvasható kommentek egy része tiszta keresztmetszetét adja annak a bántalmazó, áldozathibáztató közegnek, amely következtében az áldozatok jelentős része nem mer beszélni a vele történtekről. A kommentek olvasása az erőszakot elszenvedett áldozatok számára traumatizáló lehet, újabb sebeket okozhat, éppen ezért a Life.hu, a megértő és biztonságos kommunikációs közeg megteremtése érdekében szakértői segítséget kínál mindazoknak, akik ezt igénylik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.