Keserédes hangulatú sajtótájékoztatón jártunk, ahol közszereplők fogtak össze az élet méltó befejezéséért. Dobó Kata és Bródy János is a Minden perc értékes elnevezésű kampány élére állt.

Halottak napjához közeledve a Magyar Hospice Alapítvány legújabb kampányfilmjével azt tűzte ki célul, hogy ne a halál legyen a központban, hanem az a szeretetteljes bánásmód és szakszerű ellátás, ami a hospice nyújt a végső stádiumban lévő rákos betegeknek. A filmben hírességek mesélnek fájó és intim pillanataikról. Dobó Kata, Csányi Sándor, Tatár Csilla, Várkonyi Andrea, Bródy János, Monspart Sarolta, Gianni Annoni, Steinmetz Barnabás, Szalóki Ági, Torres Dani, Farkas Róbert, Barabás Éva, Szellő István, Klukon Edit és dr. Muszbek Katalin, az alapítvány orvosigazgatója, személyes érintettségük miatt és emberszeretetből csatlakoztak a programhoz. A reklámfilm végén nekünk is kicsordult a könnyünk.

Gyerekeikkel jártak a Hospice-házban a sztármamák
"Én is elvittem már magammal Pankát egy Hospice házba. Nem mondtam neki semmit, ő megérzi, hogy neki oda be kell-e menni. Van olyan, hogy a gyerek megijed a betegségtől és hátrahőköl, de van, hogy egyáltalán nem fél" - mondta Liptai Caludia a Life.hu-nak.

"Sok-sok évvel ezelőtt a nagymamám betegsége kapcsán találkoztam a Magyar Hospice Alapítvánnyal. Ahogy a kisfilmben is elmondtuk, az ő hozzáállásuk egészen más volt, mint más intézményekben. Aztán elkezdtünk azon gondolkodni Dr. Muszbek Katalinnal, az alapítvány orvos igazgatójával, hogyan tudnék segíteni abban, hogy ismertebbek legyenek. Életem egyik legjobb döntését hoztam, amikor letettem a voksom a hospice-nél" – mondta Kata a sajtótájékoztatón, akitől azt kérdeztük, jelenleg hogyan, milyen tevékenységekkel támogatja az alapítványt?

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Az alapítvány rendezvényein háziasszonyként veszek részt. Emellett sokszor vagyok bent a Hospice-házban, régebben önkénteskedtem, bejártam a betegekhez. Volt, akinek a lábát masszíroztam, volt, akinek a családi törtnetét hallgattam meg, vagy újságból olvastam fel. A programot mindig a beteg dönti el és az önkéntes alkalmazkodik hozzá. Amikor kijövök a Hospice-házból rájövök, hogy bármilyen problémám van, eltörpül amellett, amikor a beteg emberek szenvedését látom. Az ott dolgozóknak pedig minden elismerésem, hiszen nekik napi szinten kell szembenézniük a halállal" – mondta Kata a könnyeivel küszködve.

"Volt a családomban olyan, akinek kapcsán láttam, mennyire borzalmas az, amikor egy haldokló beteg nem a megfelelő körülmények között tölti utolsó napjait. Egy barát közvetítésével rátaláltam Dr. Muszbek Katira és az alapítványra és nagyon megfogott a munkájuk. Láttam, milyen hihetetlen erőfeszítéssel és fantasztikus emberi hozzáállással biztosítják az emberi méltóságot egy halálos beteg utolsó heteiben is" – mondta Bródy János.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A sajtótájékoztató végén a sztárok virágot ültettek. Az elvetett mag a reményt és a törődést, ápolást jelképezi. A kis cserepek tulajdonosai a sajtó képviselői lettek, mi Várkonyi Andi sárga kis cserepét kaptuk meg.