Dobó Kata: "Minden problémám eltörpül, amikor betegek szenvedését látom"

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
Dobó Kata Csányi Sándor Várkonyi Andrea Magyar Hospice Alapítvány kampányfilm Tatár Csilla sztárok Barabás Évi Bródy János
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Keserédes hangulatú sajtótájékoztatón jártunk, ahol közszereplők fogtak össze az élet méltó befejezéséért. Dobó Kata és Bródy János is a Minden perc értékes elnevezésű kampány élére állt.

Halottak napjához közeledve a Magyar Hospice Alapítvány legújabb kampányfilmjével azt tűzte ki célul, hogy ne a halál legyen a központban, hanem az a szeretetteljes bánásmód és szakszerű ellátás, ami a hospice nyújt a végső stádiumban lévő rákos betegeknek. A filmben hírességek mesélnek fájó és intim pillanataikról. Dobó Kata, Csányi Sándor, Tatár Csilla, Várkonyi Andrea, Bródy János, Monspart Sarolta, Gianni Annoni, Steinmetz Barnabás, Szalóki Ági, Torres Dani, Farkas Róbert, Barabás Éva, Szellő István, Klukon Edit és dr. Muszbek Katalin, az alapítvány orvosigazgatója, személyes érintettségük miatt és emberszeretetből csatlakoztak a programhoz. A reklámfilm végén nekünk is kicsordult a könnyünk.

Gyerekeikkel jártak a Hospice-házban a sztármamák

"Én is elvittem már magammal Pankát egy Hospice házba. Nem mondtam neki semmit, ő megérzi, hogy neki oda be kell-e menni. Van olyan, hogy a gyerek megijed a betegségtől és hátrahőköl, de van, hogy egyáltalán nem fél" - mondta Liptai Caludia a Life.hu-nak.

"Sok-sok évvel ezelőtt a nagymamám betegsége kapcsán találkoztam a Magyar Hospice Alapítvánnyal. Ahogy a kisfilmben is elmondtuk, az ő hozzáállásuk egészen más volt, mint más intézményekben. Aztán elkezdtünk azon gondolkodni Dr. Muszbek Katalinnal, az alapítvány orvos igazgatójával, hogyan tudnék segíteni abban, hogy ismertebbek legyenek. Életem egyik legjobb döntését hoztam, amikor letettem a voksom a hospice-nél" – mondta Kata a sajtótájékoztatón, akitől azt kérdeztük, jelenleg hogyan, milyen tevékenységekkel támogatja az alapítványt?

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Az alapítvány rendezvényein háziasszonyként veszek részt. Emellett sokszor vagyok bent a Hospice-házban, régebben önkénteskedtem, bejártam a betegekhez. Volt, akinek a lábát masszíroztam, volt, akinek a családi törtnetét hallgattam meg, vagy újságból olvastam fel. A programot mindig a beteg dönti el és az önkéntes alkalmazkodik hozzá. Amikor kijövök a Hospice-házból rájövök, hogy bármilyen problémám van, eltörpül amellett, amikor a beteg emberek szenvedését látom. Az ott dolgozóknak pedig minden elismerésem, hiszen nekik napi szinten kell szembenézniük a halállal" – mondta Kata a könnyeivel küszködve.

"Volt a családomban olyan, akinek kapcsán láttam, mennyire borzalmas az, amikor egy haldokló beteg nem a megfelelő körülmények között tölti utolsó napjait. Egy barát közvetítésével rátaláltam Dr. Muszbek Katira és az alapítványra és nagyon megfogott a munkájuk. Láttam, milyen hihetetlen erőfeszítéssel és fantasztikus emberi hozzáállással biztosítják az emberi méltóságot egy halálos beteg utolsó heteiben is" – mondta Bródy János.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A sajtótájékoztató végén a sztárok virágot ültettek. Az elvetett mag a reményt és a törődést, ápolást jelképezi. A kis cserepek tulajdonosai a sajtó képviselői lettek, mi Várkonyi Andi sárga kis cserepét kaptuk meg.

Az édenkert óta imádjuk: 10 érv az almafogyasztás melletthttp://www.life.hu/drlife/20141027-almafogyasztas-tiz-erv-amellett-hogy-miert-egyunk-almat-egeszsegmegorzes.htmlÍzletes, változatos és nem is végtelenül drága. Az alma finom, könnyen beszerezhető, egészséges. Egyszerűen rajongunk érte, ezért összegyűjtöttük neked a legjobb érveinket.Dr. LifeOrigoTörd meg a csendet! - "Elvette a kezem a sebváltóról és a nemi szervére tette"http://www.life.hu/drlife/20141029-a-tord-meg-a-csendet-felhivas-ujabb-resze-szexualis-eroszak-autovezetes-oktatas.htmlÁgi csak jogosítványt szeretett volna, ehhez azonban mindenképpen be kellett ülnie egy idegen ember kocsijába. Az oktató-tanítvány viszony, és maga a tanulás folyamata is a bizalomra épül, enélkül egyszerűen nem működik. Néha azonban visszaélhet a hatalommal rendelkező fél a bizalommal, ahogy ez Ági esetében is történt. Íme, a Törd meg a csendet! felhívására érkezett újabb történet.Dr. Life--Az energiaital nem pótolja az energiádathttp://www.life.hu/drlife/20141027-szivderito-energiaital-fogyasztas-magas-koffeintartalom-vizhajto-hatas.htmlA Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának elmondása szerint az energiaital függőséget okoz, hosszú távú hatása pedig egyelőre ismeretlen. Te milyen gyakran élsz vele?Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.