Az idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra – közölte az ÁNTSZ.

Hogyan készülj az influenzára?
Óvd a veséidet és pörgesd fel a vérkeringésed értornával - további hasznos influenzaűző tippeket ITT olvashatsz! 

Az ÁNTSZ jelezte, hogy már szeptember 29-én elindult az influenza figyelőszolgálat, amely folyamatosan figyelemmel kíséri, mennyien fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és virológiai vizsgálatokat is végez – tudósít az MTI.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak, azonban gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak ingyenes oltásra.

Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy a szezonális influenza elleni védekezés most ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet még a járvány kialakulása előtt, tehát ezekben a napokban, hetekben érdemes kérni.

Hasznos vagy káros az influenza elleni oltás?
A vakcina ellenzői főleg a mellékhatásoktól tartanak. A támogatók pedig azt mondják, jobb megelőzni a bajt. Mit tanácsol a gyerekorvos és mit mond a hazai influenza elleni oltóanyag gyártója? Kattints IDE és minden kiderül!