HPV: tünetmentes vészhelyzet?

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség megelőzés tünetek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhszáj HPV-fertőzésének nincsenek tünetei, de a külső bőrfelszínen kialakuló HPV-fertőzések szemölcsök formájában jelentkeznek. Néha azonban előfordul, hogy a szervezet mégis árulkodik. De mik is azok a tünetek, amelyekre figyelni kell, és amelyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, függetlenül attól, hogy még nem jött el az ideje a szokásos vizsgálatnak?

Noha a magas kockázatú HPV okozza a méhnyakrákos megbetegedések túlnyomó többségét, magának a vírusfertőzésnek nincs tünete. Mint dr. Vadja Miklós szülés-nőgyógyásztól megtudtuk, a HPV-fertőzöttség gyanúját csak a citológus szúrja ki a méhnyakrák szűrővizsgálatához levett keneten, ezt követően kerülhet sor a vírus tipizálására. Utóbbi annak kiderítését jelenti, hogy vajon alacsony vagy magas kockázatú vírustörzs okozza-e a bajt.

Forrás: Thinkstock

Éveken át észrevétlen marad

Maga a vírusfertőzés teljesen tünetmentes, az abból alattomos módon kialakuló méhnyakrák viszont már nem gyógyítható, csak műthető. Maga a daganat persze általában nem alakul ki, hiszen a HPV jellemzően inkább csak átmeneti jellegű, nem is észrevehető problémát okoz. A vírus egy-két év alatt jellemzően magától eltűnik a szervezetből.
Probléma akkor van, ha a vírus rákkeltő típusával való fertőződést követően a kórokozó éveken keresztül észrevétlenül megmarad a szervezetben. Mint azt az Országos Egészségfejlesztési Intézet tájékoztatójában kiemeli, ilyesmi az emberek mintegy 10 százalékánál fordul elő. Utóbbi komoly kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából, mert legtöbbször sem a fertőzött, sem a partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbadás veszélyéről.

A laphám elváltozása gyanús lehet

Ritkán, az esetek nagyjából 10 százalékánál fordul elő az, hogy a HPV-fertőzés szimptómákat is kivált. Ilyenkor a nyálkahártya laphámjának elváltozásai lehetnek árulkodóak. A jelek leggyakrabban nem észrevehetően, a méhnyakon és a hüvely falán jelennek meg, de a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbél területén, illetve a szájüregben is kialakulhatnak attól függően, hogy a test melyik részével érintkezett a partner fertőzött bőrfelülete. A fertőzött területeken szemölcsök vagy rosszindulatú daganat is kialakulhat, attól függően, milyen típusú a vírus.

Vajda doktor kiemeli, hogy a külső nemi szerveken szemölcsöt, kondilómát okozó HPV nem azonos a méhnyakrákot kiváltóval, emiatt az ilyen szemölcsök megjelenésekor nem kell méhnyakrákra gondolni, de a szemölcsöket érdemes minél előbb eltávolítani, mert azok növekednek és továbbfertőződve szaporodnak.

Forrás: Thinkstock

Mivel semmilyen tünet nincs, ezért a méhnyakrák szűrővizsgálatát az orvosok évente javasolják elvégeztetni, külön HPV-szűrésre pedig csak indokolt esetben van szükség. Ilyen például az, ha a partneren jelennek meg gyanús szemölcsök a nemi szerven – hívja föl a figyelmet kiadványában az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Utóbbi azért fontos, mert ha a tünet már a nőnél jelentkezik, akkor nem HPV-fertőzésről van szó, hanem méhnyakrákról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.