A méhszáj HPV-fertőzésének nincsenek tünetei, de a külső bőrfelszínen kialakuló HPV-fertőzések szemölcsök formájában jelentkeznek. Néha azonban előfordul, hogy a szervezet mégis árulkodik. De mik is azok a tünetek, amelyekre figyelni kell, és amelyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, függetlenül attól, hogy még nem jött el az ideje a szokásos vizsgálatnak?

Noha a magas kockázatú HPV okozza a méhnyakrákos megbetegedések túlnyomó többségét, magának a vírusfertőzésnek nincs tünete. Mint dr. Vadja Miklós szülés-nőgyógyásztól megtudtuk, a HPV-fertőzöttség gyanúját csak a citológus szúrja ki a méhnyakrák szűrővizsgálatához levett keneten, ezt követően kerülhet sor a vírus tipizálására. Utóbbi annak kiderítését jelenti, hogy vajon alacsony vagy magas kockázatú vírustörzs okozza-e a bajt.

Forrás: Thinkstock

Éveken át észrevétlen marad

Maga a vírusfertőzés teljesen tünetmentes, az abból alattomos módon kialakuló méhnyakrák viszont már nem gyógyítható, csak műthető. Maga a daganat persze általában nem alakul ki, hiszen a HPV jellemzően inkább csak átmeneti jellegű, nem is észrevehető problémát okoz. A vírus egy-két év alatt jellemzően magától eltűnik a szervezetből.
Probléma akkor van, ha a vírus rákkeltő típusával való fertőződést követően a kórokozó éveken keresztül észrevétlenül megmarad a szervezetben. Mint azt az Országos Egészségfejlesztési Intézet tájékoztatójában kiemeli, ilyesmi az emberek mintegy 10 százalékánál fordul elő. Utóbbi komoly kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából, mert legtöbbször sem a fertőzött, sem a partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbadás veszélyéről.

A laphám elváltozása gyanús lehet

Ritkán, az esetek nagyjából 10 százalékánál fordul elő az, hogy a HPV-fertőzés szimptómákat is kivált. Ilyenkor a nyálkahártya laphámjának elváltozásai lehetnek árulkodóak. A jelek leggyakrabban nem észrevehetően, a méhnyakon és a hüvely falán jelennek meg, de a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbél területén, illetve a szájüregben is kialakulhatnak attól függően, hogy a test melyik részével érintkezett a partner fertőzött bőrfelülete. A fertőzött területeken szemölcsök vagy rosszindulatú daganat is kialakulhat, attól függően, milyen típusú a vírus.

Vajda doktor kiemeli, hogy a külső nemi szerveken szemölcsöt, kondilómát okozó HPV nem azonos a méhnyakrákot kiváltóval, emiatt az ilyen szemölcsök megjelenésekor nem kell méhnyakrákra gondolni, de a szemölcsöket érdemes minél előbb eltávolítani, mert azok növekednek és továbbfertőződve szaporodnak.

Forrás: Thinkstock
Mivel semmilyen tünet nincs, ezért a méhnyakrák szűrővizsgálatát az orvosok évente javasolják elvégeztetni, külön HPV-szűrésre pedig csak indokolt esetben van szükség. Ilyen például az, ha a partneren jelennek meg gyanús szemölcsök a nemi szerven – hívja föl a figyelmet kiadványában az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Utóbbi azért fontos, mert ha a tünet már a nőnél jelentkezik, akkor nem HPV-fertőzésről van szó, hanem méhnyakrákról.