Már el is felejtetted a szilveszteri nagy alkoholmámoros elhajlást, a macskajajon túl vagy, mégis úgy érzed, továbbra is jajgat a szervezeted? Nem csoda. Egy kutatás szerint már egyetlen nagy ivászat is durva ökölcsapás az immunrendszer számára.

Kutatás sem kell hozzá, a tapasztalatok is azt mutatják, a jelentős mennyiségű alkohol képes megzavarni még egy egyébként erős és egészséges ember immunrendszerét is. Az amerikai University of Maryland és Loyola University kutatói azonban immár bizonyítékkal is megtámogatják ezt a kijelentést.

Forrás: Thinkstock

A fehérvérsejtek száma csökken

15 egészséges, 27 év átlagéletkorú önkéntes bevonásával végezték el a következő kísérletet: az alanyoknak öt adag vodkát kellett rövid időn belül felhajtaniuk. Az eredmény nemcsak gyorsan kialakuló részegség volt, de az önkéntesek immunrendszerének működése is megzavarodott. Húsz perccel a nagy mennyiségű tömény felhajtása után úgy tűnt, a szervezet felpörög, de két, majd öt órával később a vértesztek azt bizonyították, hogy a fertőzések legyőzésében óriási szerepet játszó fehérvérsejtek száma kritikus mértékben csökkent, miközben a citokinszint megemelkedett a vérben. Ennek a fehérjetípusnak a megemelkedése arra mutat rá, hogy az immunrendszer működése lelassult, kevésbé aktív, mint a vodkafogyasztás előtt.

Nem gyógyulnak a sebek

A tanulmány egyik szerzője, Elizabeth Kovács arra is felhívja a figyelmet, hogy a mértéktelen ivászat nemcsak a szervezet önvédelmező tevékenységét zavarja meg, de a szervezet regenerálódását is lassítja. Egy, a részegség során esetlegesen bekövetkező baleset vagy sérülés során az alkoholos állapot növeli a vérveszteséget, késlelteti a sebek gyógyulását, továbbá kevésbé képes ellenállni a szervezet a kórokozók támadásának is. Magasabb a kockázata a beszerzett sebek elfertőződésének is.

Forrás: Thinkstock

Hidegsokk és tüdőgyulladás

További jelentős veszélyforrásként jelölték meg az alkoholos állapotban gyakran előforduló hidegsokkot is. Ebben a helyzetben nemcsak a közvetlen kihűlés fenyegeti a részeg embereket, de a szervezet immunrendszerének csökkent működése következtében a későbbi tüdőgyulladás kialakulásának lehetősége is sokszorosa annak, mint amikor valaki józanul kénytelen megfelelő öltözék vagy védelem nélkül jelentős időt hidegben tölteni.

A nők védtelenebbek?

Egy másik kutatás a nők alkoholfogyasztási szokásaival, valamint az alkohol nőkre gyakorolt hatásával foglalkozott és több különös megállapítást is tett. A kutatás apropója szerint egyre többen állítják azt, hogy a nők által preferált fehérbor fogyasztása ingerültséget és agressziót vált ki – szemben a vörösborral, amelyet általánosságban (de nem egyértelműen) a férfiak részesítenek előnyben.

A kutatás szerint a létező panaszokat a két bor eltérő összetétele (is) okozhatja, de az adott mennyiségű alkohol fogyasztásának sebessége is fontos szempont.
A kutatást végző orvosok, dr. Jarvis, és dr. Arun Ghosh, a GP a Spire Liverpool Kórház és ITV rezidens orvosai egyetértenek abban, hogy a nők testtömegükhöz képest többet isznak, mint a férfiak és ráadásul mindezt rövid idő alatt hajtják végre. Amennyiben például egy nő megrendel egy nagy pohár, 2,5 deci fehérbort, míg a partnere egy korsó sört, akkor a kutatás többtényezős számításai alapján kijelenthető, hogy a nő negyedóra alatt három egység alkoholt hajt fel, míg a férfi fél óra leforgása alatt csak két egység alkoholt vesz magához.

Forrás: Thinkstock

Depresszió, durva dráma

A kutatás az elfogyasztott alkohol összetételére is kiterjedt, és megállapította, hogy a fehérbor jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot valamint szulfitokat. Bár eddig nem került napfényre egyértelmű bizonyíték arra, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás negatív irányba befolyásolná a viselkedést, az egyik kutató, dr. Ghos szerint a fehérbor magas cukortartalma lehet az egyik oka a fehérbort fogyasztó nők drámai viselkedésének.

A fehérbor szulfittartalma, amely természetes módon is megtalálható a szőlőben, önmagában ugyan nem okoz problémát, ám a borgyártás folyamatában, a tartósítószerként felhasznált kén és a szulfitok együttes hatása már befolyásolhatja az alkoholt fogyasztó hangulatát és viselkedését. Egy sor tünetet okozhat, amely az agressziótól kezdve a depresszión, fejfájáson keresztül a legkülönbözőbb allergiás problémáig terjedhet.