Valahogy nehéz elképzelni a világ nagy ikonjait, legyen az világhírű színésznő vagy éppen az angol uralkodóház tagja, természetes "működés" közben. Pedig az anyai ösztönök ugyanúgy működnek egy hercegné esetében, mint a világ bármely más édesanyjánál. Főleg ha a babájuk etetéséről van szó.

Katalin hercegné,  vagy lehet ebben az esetben természetesebb a Kate Middleton megnevezés, már az első babánál, György hercegnél is úgy döntött, szoptatja kisfiát. Vagyis természetes úton táplálja az újszülöttjét, mint hogy cumisüvegből, tápszerrel etesse, valamint az is kiderült, hogy cumit sem adott a kicsinek - írta annak idején a Sunday People című brit lap. Az pedig az egyik leghitelesebb királyi hírforrás. Valószínűleg a második baba - aki a hírek szerint kislány -  is élvezheti majd ezt az anyai gondoskodást. 

Forrás: AFP/Andrew Cowie

György herceg elégedett volt az "ellátással"

Voltak azonban nehézségek az elején, és ezt nem is titkolta a hercegi pár. Az anyuka és a baba a "szülésznő" (így írták az angol lapok) segítségével azonban hamar egymásra hangolódtak, és nem csak a kis herceg volt elégedett a továbbiakban az "ellátással", de Katalin hercegné is bevallotta, hogy pihentetőnek tartja a szoptatást. Nem csoda, hiszen ezt a természetes aktust nem a világ figyelő szemei előtt élhette meg a kicsivel, nem kellett tökéletesnek lennie, viselkednie, se elvárásoknak megfelelnie.Csak a babára figyelhetett, ahogy azt minden más anyuka szabadon teheti.

Természetesen nagy érdeklődést váltott ki a dolog - mind a kezdeti nehézségek, mind a gyors megoldás-és nem csak az angol kismamák, friss anyukák aznosultak a problémával, de a fél világ erre figyelt.

Nem tette le a voksát sehova, csak szoptatott és kész

Katalin azonban nem akart lándzsát törni a szoptatás mellett. Nem akart a szoptató anyukák pártjának ikonjává válni. Hangsúlyozta, hogy ez "személyes döntés", az újdonsült anyukák döntsenek úgy, ahogy azt a babájuk szempontjából jónak érzik. Éppen ezért (vagy ezért is) egyetlen fotó sem készülhetett az intim szituációról.

Forrás: Northfoto, AFP

Biztonság és nyugalom - ez a minimum, ha szophat a baba

Az régóta köztudott, hogy a szoptatás különleges kötődést alakít ki az édesanya és kisbabája között. Ennek a kötődésnek a minősége és mértéke azonban már nem teljesen egyértelmű, és nem feltétlenül tér el jelentősen a más módszerrel táplált csecsemők - édesanyák kötődésétől.  Ez némileg megnyugtathatja azokat az anyukákat, akik esetleg nem tudták ilyen módon táplálni babájukat, vagy úgy döntöttek, hogy ők más utat választanak. Mindenesetre az anyai mellen, anyatejjel táplált babák elégedettsége egyértelmű. Biztonságban érzik magukat, és a szoptatás közben felvett és tartott szemkontaktus, az édesanya arcának látványa, illata, bőrének tapintása, az anyatej íze meghatározó testi - lelki fejlődésük szempontjából. 

Az anya is védelmet élvez

A szoptatott kicsik a szoptatás ideje alatt számos betegséggel szemben védelmet élveznek: ilyenek a különféle gyulladásos megbetegedések,  vagy a hasmenéses betegségek, továbbá az anyatejes táplálásnak hosszútávú egészségügyi hatása is van, kisebb arányban talál az egészségügy a későbbiek sorén köztük magas vérnyomást,vagy I. típusú cukorbetegséget.

Azonban nem csak a babára gyakorolt pozitív hatások miatt lehet fontos a szoptatás. Néhány éve vált ismertté az is, hogy a szoptatás az anyukák egészsége szempontjából is jelentős.Hosszú ideig tartó szoptatás után kevesebbszer fordul elő csontritkulás, petefészek- és emlőrák.