Szívátültetést hajtottak végre egy hatnapos újszülötten az Egyesült Államokban. A kis Oliver Crawford a legfiatalabb páciens, aki ilyen műtéten esett át.

Szívátültetés-rekord Budapesten!
Minden eddiginél több, összesen ötven szívátültetést végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A részletekről bővebben ITT olvashatsz!

A kisfiú koraszülött volt, 33 hét terhesség után, a szokásos terhességi időtartamnál hét héttel korábban jött világra. Ráadásul súlyos szívműködési hiányossággal született, amelyről egyébként az orvosok már magzati állapotában tudomást szereztek – írja az MTI.

IllusztrációForrás: MTI/Ujvári Sándor

Születése után rögtön várólistára helyezték, és két nap múlva meg is találták számára a beültetésre alkalmas új szívet. Az átültetést tízórás műtéttel végezték el egy arizonai kórházban.

A 2,8 kilogrammos gyermek a szülők közleménye szerint "kiemelkedően jól" van. Az anya arról is beszámolt, hogy amikor a koraszülés megindult, arra számítottak, Oliver nem marad életben. Ehhez képest valóságos csoda, ami a szívátültetésnek köszönhetően történt.