Ilyenre még nem volt példa! Szívátültetést hajtottak végre egy hatnapos csecsemőn

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
műtét koraszülött csecsemő Egyesült Államok szívátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívátültetést hajtottak végre egy hatnapos újszülötten az Egyesült Államokban. A kis Oliver Crawford a legfiatalabb páciens, aki ilyen műtéten esett át.

Szívátültetés-rekord Budapesten!

Minden eddiginél több, összesen ötven szívátültetést végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A részletekről bővebben ITT olvashatsz!

A kisfiú koraszülött volt, 33 hét terhesség után, a szokásos terhességi időtartamnál hét héttel korábban jött világra. Ráadásul súlyos szívműködési hiányossággal született, amelyről egyébként az orvosok már magzati állapotában tudomást szereztek – írja az MTI.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Születése után rögtön várólistára helyezték, és két nap múlva meg is találták számára a beültetésre alkalmas új szívet. Az átültetést tízórás műtéttel végezték el egy arizonai kórházban.

A 2,8 kilogrammos gyermek a szülők közleménye szerint "kiemelkedően jól" van. Az anya arról is beszámolt, hogy amikor a koraszülés megindult, arra számítottak, Oliver nem marad életben. Ehhez képest valóságos csoda, ami a szívátültetésnek köszönhetően történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.