“Csak egészség legyen!” - halljuk elégszer, de aztán a mindennapi rohanásban pont csak ezek a mondatok maradnak, a lényeg viszont elsikkad. Az egészségmegőrzés egyik alappillére a rendszeres szűrés. Negyven éves kor fölött még inkább oda kell figyelned erre. Milyen vizsgálatokra érdemes bejelentkezned még ma? Összegyűjtöttük.

A kerek évforduló tökéletes arra, hogy lezárd az életednek egy szakaszát. Néhány nagyon fontos dolog: kezdj el rendszeresen mozogni, mert az hasznos. Szokj le a dohányzásról három bevált módszer közül az egyikkel, ne csak hidd, hogy egészségeset eszel, hanem tényleg csináld jól  és igyál annyi folyadékot, amennyire a szervezetednek szüksége van, különben nagy baj lehet. De ne ez legyen az első, hanem az, hogy még ma bejelentkezel a legfontosabb szűrővizsgálatokra!

Forrás: Thinkstock

Mit mond a háziorvos?

Vannak olyan szűrések, amelyekhez nem kell szakrendelőbe menned. A háziorvosnál nézesd meg a vérnyomásodat, a vércukor- és koleszterinszintedet. Ha már ott vagy, kérj beutalót egy átfogó laborvizsgálatra, amellyel a pajzsmirigy-működés is ellenőrizhető, főleg akkor, ha valamelyik tünetet ezek közül észrevetted magadon.

A magas vérnyomás népbetegségnek számít Magyarországon, de természetes módszerekkel felveheted ellene a harcot. A cukorbetegséget is gyakran emlegetjük, viszont még mindig számtalan tévhit él vele kapcsolatban. Korábbi cikkünket olvasd el a legfontosabb tudnivalókért. A koleszterinszint csökkentése sem lehetetlen: összegyűjtve találod a leghatékonyabb módszereket. 

Hívd fel a nőgyógyászodat!

A háziorvos mellett keresd fel a nőgyógyászt is. Az emlőrák elkerülésére a rendszeres, otthoni önvizsgálatot 20 éves kortól havonta ajánlják a szakemberek, 30 éves kortól háromévente érdemes a nőgyógyászoddal is elvégeztetni, 40 éves kor felett pedig évente egyszer vizsgáljon meg az orvosod is. A mammográfiára, amelyből már létezik 3D-s változat is, 40 éves kortól háromévente érdemes elmenned, de ha betöltötted a 45. életévedet, akkor kétévente vegyél részt a szűrésen.

Forrás: Thinkstock


Ebben a korban évente érdemes elvégeztetned méhnyakrák-szűrést is. A rutinvizsgálat azonban kevés: kérd a kibővített vizsgálatot, amelyről nagyon részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Küldd el párodat urológushoz

Ahogy nőként negyven felett elengedhetetlen a rendszeres és átfogó jellegű nőgyógyászati szűrővizsgálat, úgy az erősebb nem számára is megkerülhetetlenné válik ivarszerveinek gondos vizsgálata. A prosztatadaganat kiszűrése életmentő lehet, ha azt a kezdeti stádiumban észleli az egészégügy.

Life.hu tipp
Negyven éve élsz együtt önmagaddal, tudod, melyik típusba tartozol: inkább egyszerre szeretnél túllenni mindenen vagy elosztod a kötelező tennivalókat. Minden esetben szabj magadnak határidőket. A Life.hu korábbi cikkéből kiderült: tudjuk ugyan, hogy szükség van a szűrésekre, mégsem megyünk el.  Sokan időhiányra hivatkozva nem járnak, ezért ahol lehet, jelentkezz be, kérj időpontot. Ugyan a csúszást így sem kerülheted el száz százalékosan, de nagyobb az esélye, hogy nem kell sok-sok órát a váróban töltened.

 Keresd fel a belgyógyászt!

Nem kell megvárnod azokat a tüneteket, amelyek valamilyen bél- vagy gyomorbetegségre utalnakNegyvenéves kor felett évente egyszer érdemes széklettesztet elvégeztetni, amellyel a gyomor és a belek egészségi állapotát ellenőrzik.
Néhány évente vegyél részt endoszkópos vastag- és végbélvizsgálaton. Évente ötezer ember halálát lehetne megelőzni ezzel Magyarországon. De hogy ne menjünk ilyen messzire, számtalan olyan végbéltáji megbetegedés van, amelyet egyszerű vizsgálattal lehet szűrni, hogy aztán kezelni lehessen.

A székletvizsgálat mellett a vizeletvizsgálat is fontos. Az egy dolog, hogy számtalan betegséget ki lehet szűrni belőle, de felhasználására több ötletet találtunk, többek között a fertőzések kezelésére vagy ránctalanításra használják. A veseműködés ellenőrzését se hanyagold, főleg azért, mert hazánkban évente körülbelül ezer ember válik veseelégtelenné.

Forrás: Thinkstock

Miről mesélnek az anyajegyek?

Évente egyszer keresd fel a bőrgyógyászt és nézesd meg az anyajegyeidet. Ha tetoválásod van, különösen figyelj oda, mert ezek a bőrdíszművek elrejtik a rákos anyajegyeket.

Ne feledkezz meg a fogorvosról!

A fogfájás és az ínybetegségek góctünetként is funkcionálnak, de nem csak akkor érdemes felkeresned a fogorvost, ha fájdalmaid vannak. Tudtad például, hogy a fogkőminta ma már rákszűrésre is alkalmas? Negyven fölött akár félévente is érdemes részt venned fogászati szűrésen, de évente egyszer mindenképp jelentkezz be.

Tüdőszűrő? Évente ajánlott

A tüdőben kifejlődő rosszindulatú daganatokat mellkasröntgennel tudják kiszűrni. Hazánkban a tüdőrák az egyik leggyakribb ráktípus, ezért sem véletlen, hogy negyvenéves kor fölött évente egyszer térítésmentesen vehetsz részt szűrésen. Ezzel egyébként a TBC is kiszűrhető, amely a nyugati világban egyelőre nem okoz problémát, de nem szabad elfelejteni, hogy globális szinten még mindig a vezető halálokok között szerepel – írja korábbi cikkében az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

Szemesnek áll!

Negyvenéves kor fölött már nemcsak a rövid- vagy távollátásra kell figyelned, hanem magas kockázatúnak számítasz például a zöldhályog megjelenésében is. A fel nem ismert zöldhályog, melynek tüneteiről itt olvashatsz bővebben a szem súlyos károsodásához, előbb-utóbb vaksághoz vezethet. Negyvenéves kor fölött szürkehályog is egyre gyakrabban fordulhat elő, amely sebészeti műtéttel gyógyítható, de elhanyagolása szintén vaksághoz vezet.

Life.hu tipp
A Life.hu Ez zsír! rovatában mindent megtalálsz, ami segít abban, hogy életmódot válts. Találsz otthon is végezhető gyakorlatokat. Megmutatjuk a kedvenc egészséges ételeinket. Inspirációként pedig bemutatunk olyan embereket is, akiktől érdemes tanulnod.