Gluténmentes világnap Budapesten - Április 18.

Forrás: Thinkstock -
betegség gluténallergia liszt gluténérzékenység autoimmun betegség lisztérzékenység egészség gluténmentes étkezés cöliákia glutén intolerancia gluténmentes diéta glutén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezrek életét keseríti meg a gluténintolerancia, azaz a lisztérzékenység. A betegség nemcsak a mindennapos táplálkozást nehezíti meg, de kezeletlenül akár az életet is megrövidítheti.

Világszerte, így Magyarországon is egyre több a diagnosztizált cöliákiás beteg. (Hazánkban a lakosság 1-2%-át érinti.) A cöliákia egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs) található fehérje, a glutén hatására aktiválódik. A betegség az emésztőrendszeren kívül is számos szervet támadhat, ezáltal sokféle tünetet és szövődményt okozhat, például hasmenés, székrekedés, felszívódási zavarok, vashiány, csontritkulás, pajzsmirigyproblémák, meddőség. A betegség bármely életkorban kimutatható, a korábbi elmélettel szemben nem gyermekbetegség.

Forrás: Thinkstock

A cöliákia jelenleg ismert egyetlen hatékony kezelési módja a nagyon szigorúan, élethosszig betartott gluténmentes diéta. Az ilyen betegséggel küzdők semmilyen formában sem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, ezek hibridjeit, tönkölybúzát, ezek származékait, illetve olyan élelmiszereket, amelyek ezeket a gabonaféléket akár a legkisebb mennyiségben is tartalmazzák.

Tényleg beválik a gluténmentes diéta?

Évek óta népszerű a gluténmentes diéta - ez az életmód eredetileg a lisztérzékenységgel küzdőknek lett kitalálva, ám jó ideje már az egészséges emberek is követik. Tényleg beválhat, ha száműzzük a gabonaféléket az étrendünkből? Korábban ennek jártunk utána.

Ezek helyettesítésére azonban fogyaszthatnak kölest, kukoricát, rizst, amarántmagot, maniókagyökeret, hajdinát, gesztenyét és szóját, amennyiben ezek a termesztés, feldolgozás során nem szennyeződnek gluténtartalmú gabonával. Ajánlott húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, valamint gluténmentes lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, édességek fogyasztása.

!

A Schär cég másodszor rendez egésznapos családi rendezvényt a magyar lisztérzékenyek számára. Az április 18-án, a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban tartandó eseményen számos programmal várják az érintetteteket. Orvosi és dietetikai előadások mellett rengeteg játék, beszélgetés várja a résztvevőket. A rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes, azonban regisztációhoz kötött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.