Ezrek életét keseríti meg a gluténintolerancia, azaz a lisztérzékenység. A betegség nemcsak a mindennapos táplálkozást nehezíti meg, de kezeletlenül akár az életet is megrövidítheti.

Világszerte, így Magyarországon is egyre több a diagnosztizált cöliákiás beteg. (Hazánkban a lakosság 1-2%-át érinti.) A cöliákia egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs) található fehérje, a glutén hatására aktiválódik. A betegség az emésztőrendszeren kívül is számos szervet támadhat, ezáltal sokféle tünetet és szövődményt okozhat, például hasmenés, székrekedés, felszívódási zavarok, vashiány, csontritkulás, pajzsmirigyproblémák, meddőség. A betegség bármely életkorban kimutatható, a korábbi elmélettel szemben nem gyermekbetegség.

Forrás: Thinkstock

A cöliákia jelenleg ismert egyetlen hatékony kezelési módja a nagyon szigorúan, élethosszig betartott gluténmentes diéta. Az ilyen betegséggel küzdők semmilyen formában sem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, ezek hibridjeit, tönkölybúzát, ezek származékait, illetve olyan élelmiszereket, amelyek ezeket a gabonaféléket akár a legkisebb mennyiségben is tartalmazzák.

Tényleg beválik a gluténmentes diéta?
Évek óta népszerű a gluténmentes diéta - ez az életmód eredetileg a lisztérzékenységgel küzdőknek lett kitalálva, ám jó ideje már az egészséges emberek is követik. Tényleg beválhat, ha száműzzük a gabonaféléket az étrendünkből? Korábban ennek jártunk utána.

Ezek helyettesítésére azonban fogyaszthatnak kölest, kukoricát, rizst, amarántmagot, maniókagyökeret, hajdinát, gesztenyét és szóját, amennyiben ezek a termesztés, feldolgozás során nem szennyeződnek gluténtartalmú gabonával. Ajánlott húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, valamint gluténmentes lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, édességek fogyasztása.

!
A Schär cég másodszor rendez egésznapos családi rendezvényt a magyar lisztérzékenyek számára. Az április 18-án, a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban tartandó eseményen számos programmal várják az érintetteteket. Orvosi és dietetikai előadások mellett rengeteg játék, beszélgetés várja a résztvevőket. A rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes, azonban regisztációhoz kötött.