A laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.

Eddig csak a fantasztikus filmekben láttunk olyat, hogy levágott, elveszített végtagok csak úgy visszanőnek. Korábban azt gondoltuk, hogy ilyen kizárólag a mozikban van, most viszont kiderült, hogy nem csak ott – legalábbis a Daily Mail cikke szerint. 

Amerikai kutatóknak ugyanis a világon elsőként sikerült egy élő végtagot növeszteniük laboratóriumban. 

Forrás: Thinkstock

A kísérleti patkányhoz csatlakoztatott biovégtag gyorsan telítődött vérrel, és az állat hamarosan meg is tudta feszíteni új mancsát. A Massachusettsi Általános Kórház áttörése azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a jövőben az amputáción átesett betegek saját pótvégtagokat növeszthetnek.

Évente tízezer végtagot amputálnak Magyarországon: kiderült, miért
Ha most magunk elé képzelnénk az alábbi "adatot", vélhetőleg rosszul lennénk: évente körülbelül tízezer végtagot amputálnak Magyarországon, hétezret kifejezetten azért, mert érszűkület miatt menthetetlenné válik. A témáról itt írtunk korábban.

Dr. Harald Ott kutató elmondta, hogy bár egyelőre az alkarra és a kézfejre összpontosítanak, a technika ugyanúgy alkalmazható lesz a karra, a lábszárra és a többi végtagra.

A betegség, baleset vagy egyéb trauma következtében végtagjukat elveszített betegek jelenleg művégtagot kaphatnak, esetleg bizonyos esetekben szervátültetésben részesülhetnek. Hiába fejlődik azonban gyors ütemben a protézisek gyártása, ezeknek a művégtagoknak a mozgásterjedelme még mindig korlátozott, megjelenésük pedig természetellenes.

Forrás: Thinkstock

Időnként kézfej, kar, sőt akár lábszár átültetésére is van lehetőség, de ezek a beavatkozások bonyolultak, és a betegeknek – nehogy a beültetett szerv kilökődjön – egész életükben erős immunszupresszáns gyógyszereket kell szedniük, amelyek legyengítik az immunrendszerüket.

A laboratóriumban növesztett végtag mozgása és kinézete ezzel szemben sokkal természetesebb, és mivel a beteg saját sejtjeiből hozzák létre, nincs szükség immunszupresszáns gyógyszerekre sem.

!
Dr. Ott, aki korábban már létrehozott vesét, májat, tüdőt, sőt még dobogó szívet is a laboratóriumában, most egy elpusztult patkány alkarjával kezdte a kutatást. Fertőtlenítőszerrel leállította a sejtjeit, így csupán egy váz maradt a végtagból. Ezt a vázat aztán egy inkubátorszerű edénybe helyezte, véredény- és izomsejteket fecskendezett bele, és tápanyagokkal és oxigénnel táplálta. Mindössze két-három hét múlva a vérerek és az izmok újraépültek.

Dr. Ott, aki a New Scientist szaklapban publikálta eredményeit, mostanra több tucat ilyen végtagot hozott létre, és már páviánvégtaggal is megkezdte kísérleteit. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy még rengeteg kutatásra lesz szükség, ezért 

legalább egy évtizednek kell eltelnie, mire az első emberi biovégtag kísérleti stádiumba kerülhet. 

Agyhártyagyulladás miatt kellett amputálni a kislány végtagjait
Üszkösödni kezdtek a végtagjai egy hároméves kislánynak, aki agyhártyagyulladás miatt került kórházba. Hogy a vérmérgezést megállítsák, az orvosok végül mind a négy végtagját amputálták. A kis túlélőről itt írtunk korábban.