Ha tippelned kellene, szerinted melyik tesz rosszabbat nyáron a szervezetednek: a fagyi vagy a légkondi? Egy fül-orr-gégész segítségével fényt derítettünk az igazságra!

Télen egyértelmű, de nyáron…

Télen a torokgyulladás legfőbb okozói a zárt helyiségekben lévő kórokozók és a belélegzett hideg levegő lehetnek. Nyáron ilyen szempontból kockázatosnak számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is birizgálhatja a nyálkahártyát. Szintén légúti nyálkahártya-gyulladást okozhat a légkondicionált helyiség és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás. Az idei nyárra jellemző változékony időjárásban a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak.

Forrás: Thinkstock

Nem csak torokra támad

Egy légkondicionálóval felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen található benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a legionellabaktérium bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben igen gyorsan sokszorozódik.

A legionárius betegség (legionellosis) egy fertőző betegség, amely a legionella baktériumfajhoz tartozik, és a levegőben található kórokozók által terjed. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, 25°C - 45°C közötti hőmérsékleten tud növekedni. 

Gondot okozhat, ha nincs légmozgás, és a rendszer mindig ugyanott fújja a hideg levegőt az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió. Testi problémák is jelentkezhetnek: a torokfájás és a fejfájás mellett előfordulhat felfázás, petefészek- és hüvelygyulladás, de még a libidó csökkenése is.

Forrás: Thinkstock
Érdemes ilyenkor gyógyszert szedni?
Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész szerint minden esetben az orvos feladata, hogy eldöntse, szükség van-e ilyen esetben antibiotikumra. Ha akut bakteriális torokgyulladásról van szó, többnyire nem jelentkezik köhögés, de magas láz, lepedékes vagy tüszős mandulák és duzzadt elülső nyaki nyirokcsomók is előfordulhatnak a torokfájdalom mellett. A hosszan tartó, nyálkahártya-károsító vírusbetegség is megnyithatja a kaput a torokban lévő, illetve odajutó baktériumok előtt, és így jönnek létre az úgynevezett másodlagos bakteriális fertőzések. Ilyen esetekben és a szövődmények kizárása miatt szükséges lehet az antibiotikum. Egyéb esetekben egyrészt nem használ, másrészt a fölösleges gyógyszerszedés az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók szaporodását is okozhatja. A kellemetlen tünetek csillapításához az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a sós vizes gargarizálás és a szopogatótabletták is beválhatnak.