Számos amerikai államban legális lett a marihuána használata, persze kizárólag gyógyászati célokra. Egy új tanulmány szerint a marihuána nem pszichoaktív összetevője, a kannabinoid segítheti a csontsérülések gyógyulását.

A jelenlegi kutatásokat már megelőzték korábbi klinikai vizsgálatok, melyek során kevés bizonyítékot találtak a szakértők arra vonatkozóan, hogy a kannabinoidok hatékonyak lennének gyógyászati célra. Mindez persze akkor sem törte meg a marihuána orvosi célú felhasználásának sikerét, melyet egy új vizsgálat is alátámaszt.

A marihuána óvja a csontokat? Igen!Forrás: Thinkstock

A kannabinoidreceptorok az emberi szervezetben is megtalálható receptorok, amelyeket a kannabisz növény bizonyos összetevői képesek aktiválni. 

A csontritkulás ellenszere?

Korábban az izraeli Tel-avivi Egyetem és Héber Egyetem munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a kannabinoidok befolyásolják a vázrendszer működését, és a csontképződés is serkenthető a receptorokon keresztül, ami gátolja a csontvesztést. Tehát például a csontritkulás kezelésében is hatékony lehet. 

„A kannabinoiddal rokon vegyületek klinikai jelentősége ezen a ponton már tagadhatatlan”  – mondta dr. Yankel Gabet, a Bone Research Laboratory at the Department of Anatomy and Anthropology munkatársa.

A vizsgálatokban elsősorban a kannabidiol hatásait tanulmányoztuk, aminek gyulladáscsökkentő hatása van, ugyanakkor pszichoaktív hatása nincs. Hozzátette, hogy még nagyon sok a tennivalójuk van addig, amíg a megfelelő kezelési módot is megtaláljuk, teljesen világos, hogy el kell választani a kannabisz klinikai gyakorlatban történő felhasználását a pszichoaktív alkalmazástól.

A marihuána óvja a csontokat? Igen!Forrás: Thinkstock

Patkányokon tesztelve

A Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban közzétett vizsgálatban dr. Gabet munkacsoportja a kannabidiol (CBD) hatását vizsgálta patkányok combcsontjának középső részét érintő törések esetében.

A patkányok egyik csoportjának CBD-tartalmú injekciót adtak, a kísérleti állatok másik csoportja pedig olyan injekciót kapott, ami a CBD-n kívül tetrahidro-kannabinolt (THC) is tartalmazott. A vizsgálat eredményei szerint 8 hét elteltével jelentős javulást lehetett megfigyelni a csont gyógyulását tekintve azoknál az állatoknál, amelyek csak CBD-t kaptak. 

Dr. Gabet így foglalta össze az eredményeket:

„A vizsgálat során azt találtuk, hogy a CBD önmagában erősebbé tette a csontokat a gyógyulás során, segítette a kollagénmátrix érését, ami nélkülözhetetlen a csontszövet kialakulásához.”

Ugyan sokan aggódtak amiatt, hogy a marihuána gyógyászati célú felhasználásának legalizálásával többen fogják szórakozásra is használni, vizsgálatok eredményei szerint a kamaszok körében erre nem volt példa. 

A fű másik oldala
Az egyik leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, amelyet átlagban kb. 14,6 millió 15–34 év közötti európai fiatal használ rendszeresen. Magyarországon évről évre egyre fiatalabbak próbálnak ki valamilyen tudatmódosító szert. A drogellenes világnap alkalmából ITT írtunk a témáról bővebben.