A balosok szeretnek inni, félénkek, és másképp hallanak: ma van a balkezesség világnapja!

Forrás: Thinkstock -
világnap művész balkezesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 13-a a balkezesek világnapja. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át” a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. 

Földünk lakosságának kb. 12 százaléka balkezes. Az 1900-as évek elejétől kezdve több évtizeden át az volt a tanítási elv, hogy

a gyerekek nem csinálhattak semmit – főleg nem írhattak – bal kézzel, mondván ez a világ csak a jobb kezeseknek van kitalálva.


Az átszoktatásnak sok esetben depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége. Az akkor 3 százalékos balos arány azóta gyarapodott, sőt manapság már nem számít cikinek a genetikából fakadó, biológiai alapokon nyugvó balkezesség. Mivel a jobb agyféltekéjük a dominánsabb (amely a kreativitásért „felelős”), ezért sokukból válhat művész.

Forrás: Thinkstock

Eredmények a bal oldalról

Több kutatás is készült a balkezesekkel kapcsolatosan. Egyik szerint a balosok 10-12 százalékkal keresnek kevesebbet ellenkező kezű társaiknál, ugyanis előbbiek hajlamosak lehorgonyozni a fizikai munkáknál. Osztrák kutatók arra derítettek fényt, hogy a télen született férfiak között valamennyivel többen lesznek balkezesek: az eredmény azt bizonyíthatja, hogy a magzati agyfejlődés fontos szakaszában (14-18. hét) a tesztoszteron hormon szintje lehet a befolyásoló tényező.

Azonban létezik a szerzett balkezesség jelensége is: ha a jobb kéz annyira megsérül, hogy hosszú időn keresztül pihentetni kell (6 hónapnál több ideig), előfordulhat, hogy az illető a felépülés után a mindennapokban a bal kezét fogja gyakrabban használni.


Akikről nem gondolnád, hogy ballal érvényesültek

A művészek világában is bőven akadnak olyan emblematikus illetők, akik balkezesnek születtek, és később aztán ilyen vagy olyan módon hírnévre tettek szert.

A történelemben több nagy, emblematikus alak nem jobbkezesként élte le életét:

köztük volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; az elismert és süketként érvényesült zeneszerző, Ludwig van Beethoven; a magyar költészet kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor és a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin is.


A jelenkornál maradva: Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman is balkezes. Vilmos herceg szintén bal kézzel ír, egyes jelek alapján úgy tűnik, hogy kisfia, György herceg ebben (is) biztosan ráütött.

Forrás: AFP/Mike Coppola

Tudtad?

Egy friss kutatás megállapította, hogy minden kenguru balkezes. Ballal szedik a leveleket, és azzal adnak egymásnak pacsit is.

A kutatások végeláthatatlan sora

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka, míg a skizofrének között a betegek 40 százaléka volt balkezes. 250 000 alany alkoholszokásait is megvizsgálták, amelyből arra következtettek, hogy gyakrabban néznek a pohár fenekére, mint az ellenkező kézzel aktívkodók.

A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, jobb művészek, kreatívabbak, és változatosabban gondolkodnak.

Mivel a balkezesek 30 százalékánál az agyuk bal oldala domináns (vagy olykor egyik sem), náluk nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar. Az Abertay Univeristy kutatása pedig arra világított rá, hogy a balkezesek kevésbé mertek belevágni valamibe, mert féltek, hogy hibáznak, nehezebben viselték a kritikát, és félénkebbek is voltak.

Híresek és megszállottak: sztárok fura függőségei 2. részhttp://www.life.hu/drlife/20150803-hiressegek-fuggoseg-betegseg-mentalis-problema.htmlÖt sztár, akiknek ugyanaz a baja: menthetetlenül rá vannak valamire vagy valakire kattanva. Némelyik a házasságát is feláldozza, míg másikuk állandóan a szájában tart valamit, a harmadik pedig folyamatosan rág. Sztárok, akik fura függőséggel élnek együtt, 2. rész.Dr. Life--Élet súlyos bőrhibával: „Halálosan jól érzem magam így”http://www.life.hu/drlife/20150731-borhiba-vitiligo-onbizalom-kampany-betegseg.htmlA vitiligo nevű titokzatos bőrbetegség a világon élő emberek csupán 1-2 százalékát érinti, Magyarországon körülbelül 100 ezer ember szenved ettől az állapottól – köztük sok a gyermek. A nemzetközileg összetartó közösségnek már világnapja is van: június 25-e, amely Michael Jackson, az egyik leghíresebb vitiligós halálának a dátuma. Széles Adrienn gyerekkora óta él együtt bőrhibáival. A lány beavatott minket a betegségével járó pozitívumok és negatívumok egyvelegébe, valamint a közelmúltban saját minikampányt is indított azért, hogy sorstársai ne éljenek át akkora kínokat a külsejük miatt, mint ő egykor.Dr. Life--Megdöbbentő! Naponta tízezer kalóriát vitt be szervezetébe a testépítőhttp://www.life.hu/drlife/20150729-kaloria-testepito-dobbenet-majrak-betegseg-szteroid.htmlDean Wharmby átlagos srác volt, aki az akkori férfiideál, Arnold Schwarzenegger hatására akart kisportolt testet magának. Később bevallotta, hogy megfelelő fizikumához eleinte szteroidokat használt, mondván akkoriban mindenki ugyanezt tette.Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: a Disney-mesék ötven árnyalata http://www.life.hu/drlife/20150730-disney-szepseg-statusz-pszichologus-velemeny.html„Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb.” A Pszichológus Pasi nem zárkózott el a meséktől, azonban pályafutása során komoly összefüggéseket fedezett fel pár klasszikus – ugyanúgy végződő – mese és bizonyos élethelyzetek, emberi viselkedésformák között. Dr. LifeThinkstockSzőrből lett és szőrré lesz? Ilyen az élet farkasemberkénthttp://www.life.hu/drlife/20150804-szor-hipertrichozis-farkasember-kina-kislany.htmlA Kínában élő kislány élete nem egyszerű. Mindennap, amikor a tükörbe néz, egy mindenhol szőrrel borított arcot és testet lát. Eközben az Indiában élő, ugyanúgy szőrös lányok a szívük legmélyén sem adják fel, hogy valaha ilyen külsővel menjenek férjhez. A hipertrichózis, más néven farkasember-szindróma nem csupán őket érinti, a világon még páran együtt élnek ezzel a genetikai mutációval. Mindegyikük ugyanarra vágyik: a lézeres kezelésre, amely normális életet tudna biztosítani számukra.Dr. LifeNorthfotoSzívbetegek útja a Budai-hegységbenhttp://www.life.hu/drlife/20150731-szivbetegseg-budaihegyseg-rehabilitacio-harshegy.htmlA szív- és érrendszeri betegek, valamint a cukorbetegek rehabilitációját, rekreációját segítő tanösvényt avattak fel kedden a fővárosban, a Hárshegyen.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.