A Pszichológus Pasi: A Facebook valódi árnyoldala

Forrás: Thinkstock -
magány Facebook névtelenség kommentek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Facebook ma a legtöbbet használt kommunikációs eszköz. Az ismerkedéstől, a kapcsolattartáson át a játékokig minden felhasználó annyi időt tölthet el rajta, amennyit nem sajnál. Ennek a lelki hatásaival azonban kevesen foglalkoznak.

Az internet, a névtelenség világában egyfajta „gátlásnélküliség-effektus” mutatkozik. Ennek hatására idegenek megosztanak egymással mély lelki folyamatokat, érzéseket, amiket akár közeli ismerősök előtt se mernének felvállalni, ugyanakkor a leggátlásosabb egyének válhatnak véresszájú „internettrollokká”. Ebben a térben a mélységes gyűlölet, de akár a vak szerelem is lehetséges olyan emberek között, akik sosem találkoznak.

Forrás: Thinkstock

Normál esetben egy beszélgetés során a kommunikáció minimum 80 százaléka a metakommunikáció (hanglejtés, testtartás, mimika stb.) szintjén zajlik, ami a Facebookon bizony kiesik. A smiley jelekkel az emberi érzelmek nem mind leírhatóak. Ez egy felnőtt esetében nem probléma, ellenben a fiatalabb nemzedéknek az érzelmi intelligenciája - az empátiája, türelme, érzelmi kommunikációs készségei - így nem fejlődnek, mivel a Facebookon posztok és like-ok formájában fejezzük ki leginkább az érzéseinket. Az is tény, hogy a magányos és szorongó egyének preferálják az online kommunikációt, és bár a magány rossz érzéseit csillapíthatja a gyakori posztolás, de attól egy serdülő se tanulja meg, hogy hogyan kezelje a szorongását, győzze le félelmeit. Így érdemes ügyelnünk arra, hogy az efféle modern eszközök segítsék a mindennapi életünket, és ne helyettesítsék azt.

A Pszichológus pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.