A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiumának álláspontja alapján a terhes nőknek nem kell feltétlenül megküzdeniük a reggeli hányással és rosszulléttel, a B6 vitamin és a doxilamin nevű antihisztamin együttesen ugyanis segíthet legyőzni ezeket a kellemetlen tüneteket.

A gyógyszereket külön-külön recept nélkül is be lehet szerezni, de kombinált formában is kaphatóak, ez esetben azonban receptkötelesek. Ezzel egyidejűleg egy korábbi gyógyszert, a Zofrant – melyet eddig szintén a reggeli rosszullétek ellen írtak fel kismamáknak – kivonni készülnek a piacról, mivel egyes vizsgálatok szerint születési rendellenességet okozhat.

Az Obstetrics & Gynecology című lapban közzétett felmérés szerint a terhes nők fele küzd hányingerrel és rosszulléttel, 25 százalék pedig csak émelygéssel, de az esetek túlnyomó többségében mindennek se az anyára, se a magzatra nézve semmilyen káros következménye nincs. Mindössze 3 százalék az, akinek a hányás és rosszullét miatt a várandós nőnek kórházba kell mennie és folyadékpótlásra van szüksége.

Forrás: Thinkstock

Dr. Aaron Caughey, a Kollégium tagja úgy véli, az érintett páciensnek kell minden esetben eldöntenie, hogy miként szeretné kezelni rosszulléteit, hiszen léteznek például természetes megoldások is, például a gyakori, kisebb adag ételek fogyasztása, kekszek elrágása reggelente, vagy bizonyos – a rosszullétet kiváltó – szagoktól való tartózkodás. A döntés meghozatalában természetesen jó, ha segítik őket a nőgyógyászok és háziorvosok.