Normális dolognak fogjuk fel, hogy vannak végtagjaink, jobb esetben egy perc alatt nem perzsel meg minket a nap, ételt eszünk, és érezzük, hogy élünk. Nos, a felsorolt esetek pár embernél betegségük miatt éppen ellenkezőleg működnek. 

„Nem akarom a végtagjaimat”

Ez a kínzó kórkép már gyerekkorban kialakulhat, szenvedői alanyai úgy érzik, hogy a végtagjaik nem hozzájuk tartoznak, ezért bármi áron meg akarnak szabadulni tőlük. Igazából tudják, hogy ez butaság, mégis erős kényszert éreznek a végtagok eltávolítására: egy ausztrál férfi saját bevallása szerint szándékosan okozott sebet a jobb lábán, hogy az később elszennyeződjön és amputálni kelljen, de a terve nem sikerült. A szenvedők pontosan meg tudják rajzolni azt a vonalat, hogy hol kellene amputálni testrészüket, amit idegennek éreznek. Az agyi és idegrendszeri eredetűnek vélt zavart összefüggésbe hozzák a transzszexualitással, hiszen annak „szenvedői” is azt érzik, hogy rossz testbe születtek. 

Forrás: Thinkstock

Abnormális dolgok iránti sóvárgás

A picában szenvedők vágyat éreznek arra, hogy minden olyan dolgot megegyenek, amelyek emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmasak. Akiket elér a pica szele, azok elé igen változatos menüsor kerülhet, mint például kréta, üveg, széklet(!), festék, hajszálak, vizelet, fa és így tovább. A leginkább gyermekeknél előforduló zavart érzelmi stressz-, elhanyagoltság vagy gyakori egyedüllét válthatja ki. 

Csak a fényt ne! 

A xeroderma pigmentosum annyira ritka betegség, hogy egymillióból egy embert érint. Bizonyos országokban gyakrabban jelenik meg, Észak-Afrikában és Japánban például 40 ezer emberből egyet érint. A genetikai betegség legfőbb ismérve, hogy a szenvedő alanyok bőre egyáltalán nem bírja az UV sugárzást, ezért vámpírszindrómának is hívják. A súlyos leégésen kívül könnyebben alakulhat ki náluk bőrrák, idő előtt öregszik a bőrük, a holdfény azonban nem okoz nekik gondot, csak a napot kell kerülniük.

Forrás: Thinkstock

Élni vagy nem élni?

A rendkívül ritka állapot nevében hordozza a jelentését. Az élőhalott-szindrómások egy nap, amikor felébrednek, egész egyszerűen azt hiszik, hogy meghaltak, vagy éppen rothadó húsuk szagát képzelik oda. Felismerik magukat a tükörben, de nem társítják hozzá a megszokott érzelmi reakciót. Az agy sérüléséből fakadó mentális probléma előbb-utóbb közveszélyessé teheti a benne szenvedőket, személyiségükre is erős hatást gyakorolhat. 

Élet más-más állapotokkal
László számításait egy egészségi probléma húzta keresztbe, azóta kerekesszékben éli mindennapjait, Adrienn pedig egy súlyos bőrhibával él együtt.