Levágandó láb, sétáló hulla és vámpírbőr: mindennapok fura betegségekkel

Forrás: Thinkstock -
betegség szindróma sokkoló furcsa betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Normális dolognak fogjuk fel, hogy vannak végtagjaink, jobb esetben egy perc alatt nem perzsel meg minket a nap, ételt eszünk, és érezzük, hogy élünk. Nos, a felsorolt esetek pár embernél betegségük miatt éppen ellenkezőleg működnek. 

„Nem akarom a végtagjaimat”

Ez a kínzó kórkép már gyerekkorban kialakulhat, szenvedői alanyai úgy érzik, hogy a végtagjaik nem hozzájuk tartoznak, ezért bármi áron meg akarnak szabadulni tőlük. Igazából tudják, hogy ez butaság, mégis erős kényszert éreznek a végtagok eltávolítására: egy ausztrál férfi saját bevallása szerint szándékosan okozott sebet a jobb lábán, hogy az később elszennyeződjön és amputálni kelljen, de a terve nem sikerült. A szenvedők pontosan meg tudják rajzolni azt a vonalat, hogy hol kellene amputálni testrészüket, amit idegennek éreznek. Az agyi és idegrendszeri eredetűnek vélt zavart összefüggésbe hozzák a transzszexualitással, hiszen annak „szenvedői” is azt érzik, hogy rossz testbe születtek.

Forrás: Thinkstock

Abnormális dolgok iránti sóvárgás

A picában szenvedők vágyat éreznek arra, hogy minden olyan dolgot megegyenek, amelyek emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmasak. Akiket elér a pica szele, azok elé igen változatos menüsor kerülhet, mint például kréta, üveg, széklet(!), festék, hajszálak, vizelet, fa és így tovább. A leginkább gyermekeknél előforduló zavart érzelmi stressz-, elhanyagoltság vagy gyakori egyedüllét válthatja ki.

Csak a fényt ne!

A xeroderma pigmentosum annyira ritka betegség, hogy egymillióból egy embert érint. Bizonyos országokban gyakrabban jelenik meg, Észak-Afrikában és Japánban például 40 ezer emberből egyet érint. A genetikai betegség legfőbb ismérve, hogy a szenvedő alanyok bőre egyáltalán nem bírja az UV sugárzást, ezért vámpírszindrómának is hívják. A súlyos leégésen kívül könnyebben alakulhat ki náluk bőrrák, idő előtt öregszik a bőrük, a holdfény azonban nem okoz nekik gondot, csak a napot kell kerülniük.

Forrás: Thinkstock

Élni vagy nem élni?

A rendkívül ritka állapot nevében hordozza a jelentését. Az élőhalott-szindrómások egy nap, amikor felébrednek, egész egyszerűen azt hiszik, hogy meghaltak, vagy éppen rothadó húsuk szagát képzelik oda. Felismerik magukat a tükörben, de nem társítják hozzá a megszokott érzelmi reakciót. Az agy sérüléséből fakadó mentális probléma előbb-utóbb közveszélyessé teheti a benne szenvedőket, személyiségükre is erős hatást gyakorolhat.

Élet más-más állapotokkal

László számításait egy egészségi probléma húzta keresztbe, azóta kerekesszékben éli mindennapjait, Adrienn pedig egy súlyos bőrhibával él együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.