Gondoltad volna? A szieszta csökkenti a magas vérnyomást!

Forrás: Thinkstock -
pihenés szívderítő kutatás vérnyomás alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sziesztázás csak egy szokás, vagy tényleg előnyös a hipertóniásoknak? Ezt a kérdést próbálta megválaszolni Dr. Kallistratos és kollégái. Kiderült, hogy azon jól kontrollált magas vérnyomásos betegek, akik délben hosszabb pihenőt tartanak, jobb vérnyomásértékeket érnek el, mint a többi hipertóniás beteg.

Azoknak a betegeknek, akik 60 percet aludtak a déli ebéd után, 4 Hgmm-rel alacsonyabb volt a 24 órás átlagos vérnyomásértékük, és az éjszakai vérnyomásul 2 százalékkal jobban csökkent. Mi több, ezek a betegek jellemzően kevesebb vérnyomáscsökkentőt szedtek.

Forrás: Thinkstock

Dr. Manolis Kallistratos (Asklepieion Voula General Hospital, Atén) a több mint 300 görög férfi és nő bevonásával végzett kutatást.

A napközbeni alvást 6 Hgmm-rel alacsonyabb szisztolés vérnyomásértékkel hozták összefüggésbe. „A 6 Hgmm kis érték, de figyelemben kell tartanunk, hogy már 2 Hgmm értékű vérnyomáscsökkentés 10 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri események kockázatát” – tette hozzá Dr. Kallistratos.

Egy óra is elég

Amikor a látszólag megbocsájtható mennyiségű napközbeli alvásról kérdezték Dr. Kallistratost, a Medscape-nek azt válaszolta, hogy „azok, akik nem dolgoznak, megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy 60 percet sziesztázzanak.” A 60 perces alvás olyan mértékű vérnyomáscsökkenést okoz, ami „jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát”, míg az ennél rövidebb sziesztázásnak nincs ilyen kimutatható hatása.

A kutatás részletei és a végleges megállapítás a Szívderítő.hu cikkében elolvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.