Az orvosok bizonytalanok, ha stroke-ot kell diagnosztizálniuk!

Forrás: Thinkstock -
diagnózis szívderítő stroke orvos bizonytalanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új felmérés szerint az orvosok legalább fele úgy érzi, hogy tájékozatlan abban, hogy miképpen diagnosztizálja és kezelje azt az évi 200 000 beteget, akik ismeretlen okra visszavezethető stroke-ban szenvednek.

Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Stroke Társaság által 2015. október 8-án kiadott felmérésből kiderül, hogy a szakterületüktől függően az orvosok 18-49 százaléka bizonytalan abban, hogy mi a legjobb módja az úgynevezett kriptogén (nem meghatározható okra visszavezethető) stroke diagnosztizálásának és kezelésének.

A kriptogén stroke esetében nincs vérrög a szívben, nincs embóliaforrás, nem pitvarfibrillál a beteg. Ennek az agyi katasztrófának a kiváltó oka még a kiterjedt vizsgálatok ellenére is rejtve marad.

Forrás: Thinkstock

A felmérésben 652 neurológust, kardiológust, traumatológust és stroke koordiántort kérdeztek meg az Egyesült Államokban.

Az ezzel kapcsolatos félelmekről és feltételezésekről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.