bőrgyógyász veszély következmény arcfesték arcfestés Halloween
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Halloween jelmezek gyakori tartozékai a különféle extravagáns arcfestések, melyek a bulizni vágyók számára minden évben új kihívást jelentenek.Bőrgyógyászok szerint azonban mindez igen veszélyes szórakozás, mivel a festékek akár komoly allergiás reakciókat is okozhatnak.

A Yale Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere, dr. Macrene Alexiades-Armenakas bőrgyógyász arra hívja fel a figyelmet, hogy a Halloween-sminkek aknékat, allergiás rohamokat, és hosszú távon akár halálos betegségeket is előidézhetnek. A New York-i szakember szerint a Halloween alkalmából árusított arcfestékek többsége rákot okozó anyagokat tartalmaz.

Forrás: Thinkstock

Ezek a termékek általában alacsony minőségűek, viszont hosszan eltarthatóak, mivel számos mérgező adalékanyaggal látják el őket, például parabénekkel. A parabének köztudottan rákkeltőek, elsősorban a mellrák kialakulásáért felelősek, de a festékekben található többi összetevők – például a ftalátok – is mind mérgezőek. Utóbbiak az újszülötteknél születési rendellenességeket és fejlődésbeli problémákat okozhatnak, de akár meddőséghez is vezethetnek.

A Halloween-sminkek továbbá azért is veszélyesek, mert eltömítik a bőr pórusait, ezáltal aknék kialakulását is okozhatják, és itt korántsem csupán néhány zavaró pattanás megjelenéséről van szó, hanem komoly allergiás bőrgyulladásról. A problémák – főleg a piros és a kék színek használata esetén – már 1-2 nappal a felvitel után jelentkezhetnek, és akár egy hónapig is eltarthat, mire a megfelelő kezelés hatására elmúlnak.

Forrás: Thinkstock

A szakember szerint a súlyos problémákat úgy kerülhetjük el, ha minél rövidebb ideig viseljük magunkon a sminket, lefekvés előtt pedig nagyon alaposan lemossuk magunkról a festéket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.