Ma van a Fogyatékkal Élő Emberek Nemzetközi Világnapja

betegség világnap gyerekek fogyatékosság ENSZ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira.

Hazánkban több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. A világnap elődje a Rokkantak Napja volt, amelyet 1981–1992 között minden év szeptember 18-án tartottak. A világon összesen körülbelül 650 millió ember él valamilyen fogyatékossággal, közülük 400 millióan a fejlődő országokban élnek – írja a Napidoktor.

/1403/Megha20143815526

Az ENSZ Közgyűlése 2006. december 13-án fogadott el egy olyan egyezményt, amely a fogyatékkal élők jogainak védelméről szólt. Magyarország az elsők között fogadta el, és csatlakozott az új egyezményhez. Az ötven fejezetből álló szerződés megköveteli az országoktól, hogy könnyítsék meg a hátrányos helyzetűek részvételét a közlekedésben, az oktatásban, a munkában, a kikapcsolódásban, és törvényben kell tiltaniuk a fogyatékkal élők bármilyen megkülönböztetését, törölniük kell jogrendjükből a hátrányos megkülönböztetést tartalmazó jogszabályokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.